1st time mother

Hi smua. Sya nk tnya pndapat mummy² lain. Ank sya skrg nk msuk 5 bln dh tp dia mnyusu skit je 3 oz je . Msa umur sbln dia dh mnyusu smpai 3 oz & start dia batuk + selsema + brkahak. Dia jdi kurg mnyusu kdg 1oz - 2 oz. Then slow² bg 3 oz hbis la. Lpas tu 3 bln pon kna selsema & batuk brkahak mnyusu pon drop jgak then 4 bln pon sma jgak. Smpai ambik neb kahak dia tebal. Kdg² try bg 4oz tp slalu x hbis. Misi kk sruh try bgi 4oz tp ank sya x prnah habiskn. Normal ke kalau ank sya mcm nie? Sya risau berat x naik cntik. Msa tmbg 4 bln pon berat 5.8kg

1 Balas

Hi mommy. Kalau dada anak ada bunyi kahak memang dia akan kurang minum susu. Kena rawat bagi hilang kahak tu baru selera dia akan naik sedikit demi sedikit. Try bawa anak jumpa pakar. Kalau saya bawa anak jumpa pediatric klinik swasta so takda la harga dia terlalu pricey. Alhamdulillah berbaloi lagi compare pergi hospital swasta memang mahal.

2y ago

Sya bwak ank jmpa dr tu yg ambik neb & sedut kahak. Ksian kt dia asyik batuk. Dr check dada dia ktanya ok x de bunyi cuma kahak dlm mlut. Sedih tgk bila ank nk ad slera mnyusu