bayi berkahak

Ank sya bru 2 minggu lbih,,tpi ada kahak ..kdg tu dia trmutah susu ..nafas bunyi .. .ada petua tak mcm mna nak hilangkan kahak baby yg bru umur 2 mnggu lbih mcm ni? Tlong bgi pndpt mama² smua..ini ank prtma sya..

7 Balas

Baby saya pun mcm tu.. Kalau boleh rajinkan tepuk belakang baby kanan kiri bukan tengah². Tu akan bantu baby punya paru-paru terbuka dan dia boleh bernafas. And baby boleh telan kahak dia. Tu nanti keluar melalui najis. Tapi memang ambil masa yang lama. Tapi jangan risau akan hilang jugak nt. Kalau baby dah besar sikit. Kalau pergi hospital dia bagi gas untuk cairkan kahak.

Bakar bawang putih 2 biji. Campurkan minyak zaitun 5-6 sudu makan. Sebatikan kedua2 bahan ni, minyak bawang putih tu boleh sapu belakang badan, dada, betis dan tapak kaki bayi. Sapu minyak saja ye.. then pakaikan stokin sentiasa. Bayi sis akan muntah sekali kahak. Insha-Allah.

anak saya dari baby ada bunyi2 suara2 tu kdg2 klau minum susu muntah kahak juga lama juga la hilang da umur 3bulan pun masih ada kadg2 tpi doktor kata normal sebb saluran pernafasan belum matang sebb tu membuat bunyi geseran

nanti lama2 akan hilang sndiri bunyi kahak tu. anak sy dlm 4 bulan baru xde bunyi kahak tu. selalunya kahak tu akan keluar sndiri masa baby muntah susu & masa berak.

normal kalau bunyi kahak2 tu. anak sy dlm 4 bulan lebih baru hilang sepenuhnya. tapi sis boleh inform nurse @ doktor masa check up baby nanti.

Y not try garlic baby balm.. its what im using rytnow.. it really works.. it ok for new borns too. Xpedas . Xbau..

anak saya pun ade plus ade selesema lagi. sy bg tau dktr dia kate normal 🤦‍♀️