mengandung lagi

Saya mengandung lagi selepas 4 bulan melahirkan anak . Apakah risiko nya? Bercampur baur perasaan

36 Balas

Insyallah xde ape ape la. Mmg ikot perubatan semua ckp x bagus, elok jarakkan. Sbb body ngn mental maybe penat. Yeee penat jaga anak kecik and pregnant dlm masa sama. Tapi yakin Allah permudahkan Insyallah semua nye senang. Sye mula mula pregnant masa anak 4 bulan rasa mcm x kuat sangat. Tapi sye istifar banyak banyak tgk org lain boleh buat kenape sye x boleh. Yg penting nutrisi body kene jaga. Skrg anak dh 7 bulan. Baby dlm perut 5 bulan. Anak pon kurang meragam. Allah betul betul mudahkan urusan saya. Lagi pon nk tunggu yg 1st pregnat ari tu 6 tahun baru dikurniakan rezeki. So far sye enjoy je. Bila penat sye stop. Rumah tongkang pecah pon sye abaikan. Slow slow mgemas bila body larat. Nanti nk besar kan anak boleh la skali jalan. Huhhuu. 1st girl. Hari tu scan insyallah 2nd ni boy.

4y ago

Alhamdulillah,.. lega sy baca coretan sis.. sy bru dpt tahu yg sy pregnant lagi.. anak first kita sama bby girl.. tapi bby sy skrg 6 bulan.. sy kira2 bby dlm kandungan dah 6 week.. risaunya laaa hai.. sy tahu pregnant lagi pun sbb tetiba alah dan morning sickness.. bila chek.. alamak.. double line.. si bapaknya bersorak la apa lagi.. Alhamdulillah rezki dunia akhirat.. tapi tu la nk tnya prndapat sis la.. org tua dan mertua sis ok ke kita pregnant jarak dekat2..

Yg sy pnh bc ada satu article tu kata kalau bersalin czer risikonya blh sebabkn rahim pecah.. kalau bersalin normal risiko nye jtuh peranakan/tombong.. D sini sy sharekn linknya yg pnh sy bc sblm ni..hrp dpt mmbntu sis..dan mg d pmudahkn segala urusan sis..aamiin Ada 10 Jawapan Kenapa Doktor Selalu Bising Kalau Jarak Kelahiran Anak Dekat, Laki Bini Patut Renungkan | Mingguan Wanita https://www.mingguanwanita.my/ada-10-jawapan-kenapa-doktor-selalu-bising-kalau-jarak-kelahiran-anak-dekat-laki-bini-patut-renungkan/

Risiko memang ada sis.. Tp klu allah dh bgi rezeki nk buat mcm mna kan.. Lgipun bila ank2 dh bsar nti, drg jgak yg jaga kita bila kita tua nti.. Sy sis, ank first lhir 2010, no2 2012, no3 2014, no4 2017, no5 2020.. Alhamdullilla.. Biarpn ank first sy brsalin umr sy bru 15 thun.. Skg 5 org ank, umr sy 25, tp smua ank sy ok sja pun.. Biarpn org2 cakap sy ni gatal la, x pndai merancang la... Tp sy x peduli.. Bgus lg sy jaga smua ank2 sy dri pada sy buang2 ank sy sna tong sampah kan😒😒

4y ago

Terbaik la mummy. Bestnya nnt ank2 besar baya mami dorang da. Nnt jln2 org akn igt adk bradik. Sbb mak muda lg 😁

Ada kwn sya mcm sis..pdhal ank dia czer n dia prgnt blk..tp syukur alhmadullilah smuanya baik2 sja..pkir yg baik2 sja sis..Allah bgi rezeki bby g sbb dia tau sis mmpu jga..smoga diprmudahkn ya sis..jgn strees2 lh..kzen sya umur blm cecah 30 ank sdh 8 org..smuanya bslin normal..dia ckp bla kta ikhlas nakkan bby tu allah akn prmudakn kn sgal urusan..

Insyaallah. Semuanya akan okay sis. Sy syukur sgt sbb anak membesar ada kawan. Ank sy setahun sorg. Bulan sama lahir beza 2 hari je. Skrg dah 3 dan 2 tahun. Sgt bersyukur sbb ada kawan kat rumah. Anak tak bosan waktu Kanak2 dia. Sering amek gambar dorg buat aktiviti pastu print. Nanti dh besar nk tunjuk. Now pregnant no 3. Doramg happy gila. Hari2 cakap dgn baby.

Risiko nye komplikasi pd rahim...maybe ade bersalin dgn selamat tp kite tak boleh menolak kemungkinan komplikasi rahim pecah terjadi sbb rahim blom ckup kuat..sbb tu nurse & doc suh jarakkan ank sekurang2 nye 2 tahun utk rahim pulih smula..tp da pregnant xboleh nk buat ape..trime je..nurse or doc bising trima je la..doa yg baik2 InsyaAllah

Byk risiko sbnrnya klu dr segi perubatan trutama kurang darah anemia sbb jrk yg rapat dan tumpah darah. Bykkn berdoa saja dan mkn obimin.Relak jgn stress.Minta bantuan suami jaga ank.Biasanya klu rapat bgni senang nak beranak.Bersyukurlah sis,ada org nak ank rapat tak dapat,kita yg tak minta dibagi Tuhan.Terima dgn tgn terbuka.

Risiko ttp ada.. Kna jga pmakanan sbb klo myusu lg kna byk tenaga.. If dh pregnant skali pn, kna juga bg kata2 semangat.. Xkn nk sruh gugurkan pula.. Dh jumpa doktor,nti doktor akn suggest yg mna terbaik.. Pemakanan ke, penjagaan ke, multivitamin ke.. Bt msa skrg keep positive, abaikan kata2 nista org yg xbpelajaran tu..

Banyak risikonya sis. Tp selagi sis dibawah pengawasan doc, in shaa Allah ada kandungan selamat. Cuma sis kena merancang betul2 lepas bersalin nanti ye . Bukan apa sis, badan sis pun dpt berehat. Lama sgt merancang pun susah jugak kan. Mcm saya jarak 4 tahun lebih baru mengandung lg. Rasa mcm baru pertama mengandung pula.

4y ago

Tu la. Bila fikir due dah nak dekat,rasa lain macam. Takutnya Allah ja yg tahu. Harap2 la kali ni saya bersalin mcm anak yg first. Mudah dan cepat je keluar baby

Positif je sis..ank tu dh ada dh dlm rahim kita..sy prgnt ms ank 8bulan..mmg cmpur baur prsaan tu tp inshaAllah kita mampu..lps ank 2nd ni try fmly planning ye..jgn susah hati sis..jgn risau..jgn baca yg negatif sgt..pentg sgt kuat mental fizikal..inshaAllah awk boleh💪