Berpantang

Possible ke utk sy berpantang sendiri, sy first time mom, pengalaman zero belajar drp tiktok je. Mmg takde org nk jaga sy mak ayah dah takde, mak mertua taknak jaga

11 Balas

Sy 1st time mum jgk.. parents nk jage tp sy xnk menyushkan drg sb drg dh 60s and patut rehat.. so sy pantang sdri dgn husband nanti.. and kami amik confinement lady.. tp CL dtg 3 jam je sehari selama 15 hr.. so ape2 sy belaja dgn CL nanti.. xpn ape2 call je mak atau adik bradik.. and skrg pn sy mcm sis jgk belajar drpd utube and semua info2 yg membantu.. sy yakin sis blh bt.. Sis doa je moge dipermudhkan sis bersalin nanti.. and discuss dgn suami nanti pantang mcm mne.. kalu blh semua kelengkapan dh ready and setup bilik spye memudhkan sis nk berpantang nanti.. and discuss jgk bab mkn nanti mcm mne.. tu smua penting.. sy yakin sis blh bt.. jgn byk overthinking and go with the flow..

11mo ago

Btl sis.. amik je.. blh book awal takut nt tarikh penuh.. sy doakan semuanye dipermudhkan untuk sis nt

saya pun first mom n maybe berpantang sendiri juga.. mak sendiri kerja n duduk jauh.. MIL cakap nak jaga tapi saya yang tak berapa yakin 😅 sebab mil takde experience jaga orang berpantang. nak harapkan pengalaman mil sendiri pantang 20+ tahun lepas, memang saya tak yakin laa.. so memang saya plan untuk amek confinement lady seminggu (stay in) untuk belajar semua yang patut.. lepas tu memang berpantang sendiri je laa dengan support suami.. harap kita semua kuat nak tempuh cabaran jadi first mummy 💪 *btw untuk CL tu, cari laa ikut kemampuan.. discuss dengan suami dulu macam mana 🥰

11mo ago

semoga dipermudahkan urusan kita, kena byk cari ilmu before beranak, tp kadang panic attack sbb rasa macam sorg2 nk tanya org pun xtau nk tanya sape

possible sis..sy pun xde parents n adik bradik..mil dari awl dah bgtau xnak jg sy n bb.Dari ank pertama n insyaAllah on the way ank ke 7.. berpantang sendiri..mmg bermula zero sbb sy xpernah jg bdk n pegang..tp sy set dlm kepala..sy tetap kena kuat..emosi ngn fizikal.urus dgn tenang insyaAllah..semua d permudah.

11mo ago

doakan semoga urusan sy dipermudahkan jgk sis, skrg pun risau dh masuk tm3, siang suami keje duk umh sorg2 risau nk terberanak

InsyaAllah boleh. Kita supermommy💪🏻💪🏻💪🏻. Wanita ni especially ibu, mmg akan ada kekuatan yg luar biasa. Sy anak first sampai yg ketiga pon pantang sendiri. Tp suami pon memainkan peranan yg penting. Tlg selesaikan tugas2 harian pon dah okay. Semoga Puan dipermudahkan segala urusan ye. 🤗🤗🤗

Boleh sis, banyakkn membaca google dn mmng dah tepat pun cara sis tgk dri tiktok.. cuma tula mesti kena preparekn diri dn mental nnti.. sy skrng mngndung anak ke dua hopefully smua brjalan dgn lancar beza anak pula 3 tahun gaps .. smoga d permudahkan sis 😊

seeloknye 1st mom better berpantang ada org teman.boleh ambik CL.kalau tak mampu mintak tlg bidan urut dpt umah tengok² kan kita.sbb kite x tau lagi mcmne keadaan bila dlm berpantang sbb x de pengalaman.risau emosi & mental kite tak kuat.

possible sis..sy pun first mom, org tua sy xshat..mil pun dh tua jadi memg terpksa upah CL dlu smggu slbhnya belajar dri tiktok dan utube, slbhnya harapkn suami, smoga allah swt kuatkn smgt utk ibu2 kt luar sana utk berpantang nnt🙏

11mo ago

harapnya baby pun bg kerjasama, semoga dipermudahkan urusan kita 🤲🏼

possible. most importantly suami kena ringan tulang bantu dari segi handling newborn dan kerja2 rumah. Sy 1st mom berpantang sendiri, sbb parents dua2 jauh.

11mo ago

tanya parents pun setakat info, tak semua di apply. Sy ada attend kursus parenting dkt online. kena rajin2 survey.

InsyaAllah boleh..persiapkn diri dgn ilmu, cari kawan yg rapat/ada pengalaman..minta tlg husband..mental n fizikal kne kuat

possible asalkan si suami membantu dlm semua hal