BERSALIN NORMAL ATAU CZER

saya iui pregnancy, harini checkup dgn pakar. Masuk bilik doktor tu, dr terus tnya, dah plan ke nk bersalin mcm mana? Dr kata selalu nya ivf, iui ni dorang suggest czer sbb precious pregnancy. Not normal. Dorang tknk ambik risiko bersalin normal. Nanti 36w jumpa pakar lg, nk discuss pasal ni. Kalau korang, korang pilih czer ke normal ? Nk tnya org yg pengalaman czer, dari segi penjagaan dan side effect bius mcm mana ? Korang ada sakit sakit ke lepas czer ?

12 Balas

saya pertma kali bersalin emergency czer sbb fetal distress. bukaan masa tu 4cm dah. penjagaan luka lepas mandi lap kering2 dah lap dgn tuala saya lap lagi tisu pula. bila free saya akan baring dan kipas saya hala pada bahgian luka sbbnya saya berpeluh di kawasan luka czer tu. luka saya terbuka sikit disebabkan sayaa lasak, saya akan kerap lap luka czer tu dan pastikan kering, kalau saya berpeluh saya akan hala kipas pada luka supaya betul2 kering. lepas habis buis alhamdulillah saya tak rasa sakit sgt. bila nak bgn dari katil saya kan bgn perlahan2 jalan pun sama perlahan2 je jalan sambil ampu. alhamdulillah sampai sekarang takde apa2 kesan bius.

8mo ago

Dr x spray kalis air ke pd luka tu? Sy dulu dia spray so air kena xda masalah. Sy operate cyst removal. Tapi incision sama mcm czer pnjgnya