Kuning anak

Hai IBU2 sekalian ...nak tanya pada IBU2..macam mana nak turunkan kuning anak ye? Anak Sy fully bf....skrg ni bacaan kuning anak 169...buntu dh nak buat mcm mana LG...tolong bantu Sy IBU2...terima kasih...

49 Balas

saya dulu mmg kerapkan susu sis. mmg kena kejut anak 2 jam sekali myusu sbb baby kuning ni tido lama. saya dulu anak 2 minggu straight hari2 pi klinik check kuning, bacaan turun naik 100++. tp baby elok aktif, naik berat banyak. saya ikhtiar minum susu kambing + kurma. tp susu badan yg meriah, bacaan kuning baby masih turun naik haha. doc ada cadangkan saya ambik vit D tambahan, kebetulan saya mmg ada ambik vitamin untuk mgandung/myusu tu. yg lain2 saya tak buat sbb anak kakak saya dulu semua buat, sudahnya tak jadi apa pun dan dia pun hampir 2 bulan baru bebas jaundice, jadi bila jadi kat saya, saya dah bertenang sikit haha. masa baby umur sebulan & 2 bulan kena refer hospital untuk full check up. alhmdulillah result semua okay terutama bacaan hati. doc syak mungkin breastmilk jaundice, baby ambil masa sikit nak proses susu ibu. baby saya ambil masa hampir 3 bulan untuk bebas jaundice sepenuhnya. sis boleh ikhtiar (pilih cara yg tak mudaratkan bayi ya). selagi bacaan tak terlalu tinggi, baby aktif, naik berat banyak dan result check up okay, ibu jangan susah hati ya. moga dipermudahkan urusan 🌹.

Saya 1st mom.. saya tak direct feed baby..memang campur formula dengan susu badan..sehari lepas balik hospital, nurse datang cek..anak saya kuning tinggi untuk umur dia yg baru 48 jam tu..doc terus sruh pergi warded..memang sedih giler menangis..tp alhamdulillah..satu malam je..balik je rumah, dengar nasihat doctor..memang bergadang mata dengan husband setiap 2 jam WAJIB bagi baby minum susu..pastikan baby banyak kencing & berak..kuning turun melalui situ..saya tak ada nak mandi2 daun ke susu kambing ke takde..sebab adik ipar saya minum susu kambing dari sebelum beranak..sampai beranak..mandi daun apa bagai..dengan dia dia kene minum air daun tu..kuning anak dia masih tinggi, dan lama nak sihat.. alhamdulillah anak saya 3x checkup, sentiasa ada penurunan..memang bagi susu setiap 2 jam je..apa apa pun penyakit dari Allah..mohon lah kesembuhan dariNya😇

klau sy kerap kan nyusu je sis..anak sy pun prolong jaundice dah 17hari dri kuning 200 lebih smpai 140..hari nie yg ke18 dah..hrp2 turun laa nnti check nie..dah mcm x brpantang sbb ulang aling kk hari²..dah la czer..😅 nurse siap amek darah ngn amek sample air kncing lgi tp sume normal...alhamdulillah la xprnah wrded lgi.. sntiasa kejut anak utk mnyusu sbb baby jaundice nie dia mmg akan slalu tdo and susah nk kejut..rsa down jgak sbb anak² buah xpnah kuning smpai brbelas hari tp xpe la..kuatkn smangat je truskn bf anak dgn hrpan dia cpat sihat sbb x smpai hati tgk hari² kne ccuk amek drah..smoga urusan sis d prmudahkn tau..jgn putus asa 🥰

2mo ago

Sy pun czer jugak hari ii gy klinik smpai nurse pun ckp jln laju mcm tk pantang sbb hari ii gy bwk ank check kuning .. smpai 2 minggu czer kering sbb bgus bnyak kn berjalan

Masa anak first saya kuning sampai 392 then, bagi titisan anggur tapi lagi worst naik 400. Kami ikhtiar turunkan dengan mandikan anak sekali pagi dengan air kucai dan asam jawa (kucai blend buang hempas dia) mandikan sekali pagi sekali petang. Susu setiap sejam arau dua jam. Kalau susu awak bekurang, sulam dengan susu formula. Tapi kalau voleh avoid, avoid susu formula. sebab anak akan sedap dengan susu formula. Rumah biar kena masuk matahari dari jam 7am sampai 8am tak kena matahari takpe, tapi bagi tempias at least. Mama pulak try makan limau sunquick 3potong setiap pagi.. Saya buat memang turun banyak ambil masa 3hari turun 80 terus

2mo ago

baik..terima kasih sis