Kuning anak

Hai IBU2 sekalian ...nak tanya pada IBU2..macam mana nak turunkan kuning anak ye? Anak Sy fully bf....skrg ni bacaan kuning anak 169...buntu dh nak buat mcm mana LG...tolong bantu Sy IBU2...terima kasih...

49 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

Hai! Faham betapa risau dan buntu nya anda mengenai kuning pada anak anda. Pertama sekali, penting untuk difahami bahawa kuning pada bayi adalah perkara yang agak biasa, terutamanya pada bayi yang baru lahir. Ini kerana hati bayi masih belum sepenuhnya matang untuk menyingkirkan bilirubin dari darah dengan cekap. Bagi bayi yang sepenuhnya menyusu badan (BF), selalunya kuning akan reda dengan sendirinya dalam masa yang singkat. Namun, jika kadar bilirubin tinggi atau berterusan, perbincangan dengan pakar kesihatan seperti doktor kanak-kanak adalah penting. Untuk membantu mengurangkan kuning pada bayi anda, anda boleh cuba beberapa perkara: 1. Menyusukan bayi anda secara kerap. Ini membantu mempercepatkan perjalanan bilirubin keluar dari badan bayi melalui najis. 2. Pastikan bayi mendapat cahaya matahari yang mencukupi. Cahaya matahari membantu memecahkan bilirubin dalam darah. Namun, pastikan bayi tidak terdedah secara langsung kepada cahaya matahari yang terlalu terik. 3. Memastikan bayi anda minum susu badan yang mencukupi. Pemberian susu badan yang mencukupi membantu bayi untuk menyingkirkan bilirubin melalui najis. 4. Jangan risau terlalu banyak. Kuning pada bayi biasanya bersifat sementara dan akan hilang dengan sendirinya. Namun, jika kuning berterusan atau semakin teruk, jangan ragu untuk mendapatkan nasihat perubatan dari doktor kanak-kanak. Mereka boleh memberikan nasihat yang terbaik untuk keselamatan dan kesejahteraan bayi anda. Semoga bayi anda cepat sembuh dan sihat! Jika ada soalan lanjut, jangan ragu untuk bertanya. https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Hai! Memahami kebimbangan anda tentang kuning anak. Sebagai seorang ibu yang pernah mengalami situasi serupa, saya faham betapa risau dan buntu nya anda. Untuk menurunkan tahap bilirubin (kuning anak), terdapat beberapa langkah yang boleh anda lakukan: 1. Menyusukan bayi secara kerap: Menyusukan bayi dengan kerap dapat membantu membuang lebih banyak bilirubin dari badannya. 2. Pendedahan kepada cahaya matahari: Mendedahkan bayi kepada cahaya matahari secara langsung selama beberapa minit setiap hari boleh membantu mengurangkan kuning anak. Namun, pastikan bayi tidak terdedah terlalu lama untuk mengelakkan dari sunburn. 3. Menyusukan bayi dengan betul: Pastikan teknik menyusu yang betul untuk memastikan bayi mendapat susu yang mencukupi dan membuang najis dengan kerap. 4. Memastikan bayi minum dengan cukup: Pastikan bayi mendapat asupan susu yang mencukupi, kerana kekurangan cecair boleh menyebabkan bilirubin meningkat. 5. Berjumpa dengan doktor: Jika kuning anak berterusan atau semakin teruk, adalah penting untuk berjumpa dengan doktor untuk penilaian lanjut dan rawatan yang sesuai. Jangan risau, anda tidak sendiri dalam menghadapi cabaran ini. Semoga bayi anda segera pulih sepenuhnya. Jika anda memerlukan lebih banyak bantuan, jangan ragu untuk bertanya lagi. Terima kasih! https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Hai ibu-ibu sekalian, Biasanya, kuning pada bayi disebabkan oleh peningkatan bilirubin dalam darah. Untuk menurunkan kuning pada bayi, ada beberapa langkah yang boleh dilakukan: 1. Pastikan bayi mendapat cukup susu ibu. Pemberian susu ibu secara eksklusif adalah baik kerana susu ibu membantu mempercepatkan pengeluaran bilirubin dari badan bayi. 2. Berikan bayi Anda lebih banyak peluang untuk menyusu. Anda boleh mencuba untuk menyusukan bayi lebih kerap, setiap 2-3 jam sekali, untuk memastikan bayi mendapat cukup cecair dan mengurangkan penumpukan bilirubin. 3. Tempatkan bayi di bawah cahaya matahari langsung untuk beberapa minit setiap hari. Cahaya matahari membantu memecahkan bilirubin dalam darah. Namun, pastikan untuk tidak membiarkan bayi terlalu lama di bawah matahari langsung dan pastikan bahawa bayi tidak terdedah kepada panas berlebihan. 4. Pantau perkembangan bayi secara berkala dengan doktor kanak-kanak. Doktor akan dapat memberikan nasihat yang lebih tepat berdasarkan keadaan kesihatan bayi. Semoga bayi Anda segera pulih dan kuningnya turun dengan cepat. Jika ada pertanyaan lebih lanjut, jangan ragu untuk bertanya kepada doktor atau komuniti ibu lainnya. Terima kasih! https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

saya dulu mmg kerapkan susu sis. mmg kena kejut anak 2 jam sekali myusu sbb baby kuning ni tido lama. saya dulu anak 2 minggu straight hari2 pi klinik check kuning, bacaan turun naik 100++. tp baby elok aktif, naik berat banyak. saya ikhtiar minum susu kambing + kurma. tp susu badan yg meriah, bacaan kuning baby masih turun naik haha. doc ada cadangkan saya ambik vit D tambahan, kebetulan saya mmg ada ambik vitamin untuk mgandung/myusu tu. yg lain2 saya tak buat sbb anak kakak saya dulu semua buat, sudahnya tak jadi apa pun dan dia pun hampir 2 bulan baru bebas jaundice, jadi bila jadi kat saya, saya dah bertenang sikit haha. masa baby umur sebulan & 2 bulan kena refer hospital untuk full check up. alhmdulillah result semua okay terutama bacaan hati. doc syak mungkin breastmilk jaundice, baby ambil masa sikit nak proses susu ibu. baby saya ambil masa hampir 3 bulan untuk bebas jaundice sepenuhnya. sis boleh ikhtiar (pilih cara yg tak mudaratkan bayi ya). selagi bacaan tak terlalu tinggi, baby aktif, naik berat banyak dan result check up okay, ibu jangan susah hati ya. moga dipermudahkan urusan 🌹.

Baca lagi

Hai, kuning pada bayi adalah perkara yang agak biasa terjadi dan kebiasaannya akan turun dengan sendirinya. Jika anak anda minum susu ibu sepenuhnya, ini adalah satu langkah yang sangat baik untuk membantu proses penurunan kuning pada bayi. Anda boleh juga mencuba cara-cara seperti memberikan bayi anda lebih banyak peluang untuk berjemur di bawah sinar matahari pagi, memastikan bayi anda mendapat jumlah cahaya matahari yang mencukupi dapat membantu mengurangkan kadar bilirubin dalam tubuhnya. Pastikan juga bayi anda cukup minum susu ibu kerana penyerapan air susu ibu juga membantu proses penurunan kuning pada bayi. Tetapi, jika anda rasa amat risau, adalah lebih baik untuk berjumpa doktor atau konsultan laktasi untuk mendapat nasihat yang lebih tepat. Jika anda memerlukan sebarang bantuan tambahan, anda boleh mencuba produk penambah susu ibu yang boleh membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu anda. Anda boleh mendapatkan produk tersebut di sini: https://invl.io/cll78b8 Semoga bayi anda akan cepat sembuh dari kuning. Terima kasih! https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Salam ibu-ibu yang dikasihi, Kuning pada kulit anak adalah perkara yang biasa berlaku pada bayi baru lahir. Untuk turunkan kuning anak, anda boleh melakukan beberapa langkah seperti berikut: 1. Berikan susu ibu yang mencukupi kepada anak. Ini kerana susu ibu mengandungi zat-zat yang membantu proses penyingkiran bilirubin dari badan anak. 2. Berikan cahaya matahari pada bayi anda. Anda boleh membawa bayi ke tempat yang mendapat cahaya matahari secara langsung untuk membantu menurunkan tahap kuning pada kulitnya. 3. Pastikan anak anda banyak minum air. Dengan memastikan anak anda sentiasa terhidrasi, ia dapat membantu sistem pengeluaran dalam badannya berfungsi dengan baik. Jika anda masih buntu dengan cara untuk turunkan kuning pada anak, anda juga boleh menggunakan produk penambah susu ibu. Produk ini membantu meningkatkan pengeluaran susu ibu, yang pada gilirannya membantu proses penyingkiran bilirubin dari badan anak. Saya harap perkongsian ini dapat membantu anda. Terima kasih. https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

Saya 1st mom.. saya tak direct feed baby..memang campur formula dengan susu badan..sehari lepas balik hospital, nurse datang cek..anak saya kuning tinggi untuk umur dia yg baru 48 jam tu..doc terus sruh pergi warded..memang sedih giler menangis..tp alhamdulillah..satu malam je..balik je rumah, dengar nasihat doctor..memang bergadang mata dengan husband setiap 2 jam WAJIB bagi baby minum susu..pastikan baby banyak kencing & berak..kuning turun melalui situ..saya tak ada nak mandi2 daun ke susu kambing ke takde..sebab adik ipar saya minum susu kambing dari sebelum beranak..sampai beranak..mandi daun apa bagai..dengan dia dia kene minum air daun tu..kuning anak dia masih tinggi, dan lama nak sihat.. alhamdulillah anak saya 3x checkup, sentiasa ada penurunan..memang bagi susu setiap 2 jam je..apa apa pun penyakit dari Allah..mohon lah kesembuhan dariNya😇

Baca lagi

Hai, untuk turunkan kuning anak, anda boleh melakukan beberapa langkah seperti berikut: 1. Pastikan anak anda mendapat cahaya matahari secara mencukupi setiap hari untuk membantu proses penurunan kuning. 2. Berikan susu ibu kepada anak anda secara kerap untuk memastikan anak mendapat nutrisi yang mencukupi. 3. Elakkan memberikan makanan atau minuman lain kepada anak selain susu ibu, kecuali atas nasihat doktor. 4. Pastikan anak anda cukup tidur dan rehat dengan baik. 5. Jika kuning anak masih berterusan atau bertambah teruk, segera dapatkan nasihat daripada doktor untuk rawatan lanjut. Semoga anak anda segera pulih dan sihat. Terima kasih! https://invl.io/cll6sd8

Baca lagi

klau sy kerap kan nyusu je sis..anak sy pun prolong jaundice dah 17hari dri kuning 200 lebih smpai 140..hari nie yg ke18 dah..hrp2 turun laa nnti check nie..dah mcm x brpantang sbb ulang aling kk hari²..dah la czer..😅 nurse siap amek darah ngn amek sample air kncing lgi tp sume normal...alhamdulillah la xprnah wrded lgi.. sntiasa kejut anak utk mnyusu sbb baby jaundice nie dia mmg akan slalu tdo and susah nk kejut..rsa down jgak sbb anak² buah xpnah kuning smpai brbelas hari tp xpe la..kuatkn smangat je truskn bf anak dgn hrpan dia cpat sihat sbb x smpai hati tgk hari² kne ccuk amek drah..smoga urusan sis d prmudahkn tau..jgn putus asa 🥰

Baca lagi
3w ago

Sy pun czer jugak hari ii gy klinik smpai nurse pun ckp jln laju mcm tk pantang sbb hari ii gy bwk ank check kuning .. smpai 2 minggu czer kering sbb bgus bnyak kn berjalan

Masa anak first saya kuning sampai 392 then, bagi titisan anggur tapi lagi worst naik 400. Kami ikhtiar turunkan dengan mandikan anak sekali pagi dengan air kucai dan asam jawa (kucai blend buang hempas dia) mandikan sekali pagi sekali petang. Susu setiap sejam arau dua jam. Kalau susu awak bekurang, sulam dengan susu formula. Tapi kalau voleh avoid, avoid susu formula. sebab anak akan sedap dengan susu formula. Rumah biar kena masuk matahari dari jam 7am sampai 8am tak kena matahari takpe, tapi bagi tempias at least. Mama pulak try makan limau sunquick 3potong setiap pagi.. Saya buat memang turun banyak ambil masa 3hari turun 80 terus

Baca lagi
1mo ago

baik..terima kasih sis