Alahan Teruk

saya da nk masuk 8week. saya pnya alahan teruk smpai kena amik cuti sebulan. saya sehari 2 3 kali muntah tak sah. loya mual sentiasa ada. lembik badan dibuatnya. saya skrg bnyk baring tidur shj. kekdg tu sampai nangis. nk makann apa semua tk lalu. takut nk makan. firstbaby

12 Balas
 profile icon
Tulis jawapan

sabar akak, sy dri 4weeks mmg morning sickness teruk juga smpi ditec hyperem, akak try seacrh ape tu hyprem . sy smpi berhenti kerja kak. hahaha yeruk sngt smpai msuk 5bulan ni la masi lagi tpi on off msa msuk kdungan 5bulan last. btw tiap2 minggu msuk wad hritu . start 4 weeks smpi la last sy msuk wad hrtu 15weeks . drip air jer trs okay . sbb makan smua tak msuk mnum pn x dpt jatuh 10kg berat i hahaha kesian kan skg pula manis je memanjang hahaha . akak mesti kuatkan mental dn semnagat ya! sy faham situasi akak mcm mna 💕 sbb sy preg anak pertama la byk pengalaman y sy dpt smpi la kdgn dah 18weeks ni 😍 happy seronok juga bila igt2 masa lalu hehe

Baca lagi
2mo ago

sama la kita sis 😭,btl2 lemah sgt mmg kene kuat mental klau tak mmg nangis je tak suka dgn diri yg lemah asik masuk air je

VIP Member

First pregnancy saya duduk hospital sahaja 3 bulan. Sehari muntah 40-50 kali. Setitik air pun tak boleh telan. Severe morning sickness (hyperemersis gravidarum). Sabar ye sis sekejap je tu first trimester. Saya second pregnancy sekarang, masih morning sickness dah 7 bulan tapi alhamdulillah tak seteruk dulu. Setakat muntah 2-3 kali, sakit kepala and letih saja. Cukup la seksa yang dulu tu trauma.

Baca lagi
2mo ago

ya allah kuat ya sis sy dua klu warded smpai mental down sy terbaring kaku je anak semua terabai

Sis sama dgn saya, start baby masuk 8 weeks alahan mula muncul muntah teruk, lembik badan sis. Perut pon sakit kat bhgian bawah dok kluarkan muntah tu. Pagi ptg malm muntah serba tak kne, makan ada yg lalu masuk perut, ada tg tak lalu masuk tu dia kluar terus. Seksanya sis, start masuk 15 weeks baru alahan muntah tu hilang lega rasanya

Baca lagi
8mo ago

Ya sis , masa teruk tu saya pon tak henti berdoa kesian kat baby kita makan asyik kluar je untuk dia dlm perut tu. Nangis semua tu jgn ckp la, saya harap sis cepat hilang alahan muntah ni , kita dah kne tau seksanya camne Allahu

saya pon loya ja manjang tp Alhamdullillah takmuntah... makanan manis mmg takleh langsung .nampak gula pon tkboleh nk telan dh😂pagi paksa mkn susu dgn cornflakes yg org timbang kilo nk buat kuih tu sbb yg tu tkmanis sgt... nasi masok 3-4 sudu pstu stop😂Makanan berkuah ja boleh telan..mashed potato kfc pon sedap jgk 🤭🤭

Baca lagi
8mo ago

sama, saya nasi makan 3 4 sudu da taknak. saya boleh minum manis. tp kena minum panas2 baru boleh telan. klw sejukk mmg nk muntah rasanya

saya pun sama puan..perut sgt² lapar tp makan muntah loya tekak ye .asam smua saya dah makan tp tetap sama je.. sebelum ni mgandung 3org xde alahan..kali ke 4 ni teruk btul alahanye..lembik dah badan saya .perutye pun kembung aje..tp tulah .lepas makan muntah ...harap³ cpt² lah trimester 1 ni berlalu hehe

Baca lagi
8mo ago

hari2 berdoa cpt berlalu sickness nii kan. tk tahan daa nk laluinyaa😵‍💫

sama la..saya pun first baby..alahan teruk, makan apa semua muntah..xmakan pun muntah..sMpai trauma nak mkn ape²..berat badan drop byk..mujur mase tu musim pkp..xleh keje..masuk 5bulan baru ok..org kate kalau alahan teruk, baby kuat dr ibu🤭

saya 12week baru stop muntah sabar jer sis suami wajid banyak tolong,makan minum yg serasi jer asal pastikan kita makan sebab bila muntah banyak tenaga hilang

Sama la alahan teruk 6-15w. Tapi kne bsyukur jelah sebab alahn ni penguat janin. Baby need this “loya” hormon utk brtahan dlm rahim kita.

8mo ago

Setuju

Cuba makanan berbeza tengok mana satu perut boleh tahan. Kena sayang baby. Sy okay ngan buah, roti, asam, air limau.

5mo ago

Sama laa dgn saya jugak sis 😭 esok nya terpaksa try makanan lain yg kena dgn tekak . Try n error

sama dengan saya baby 9week alahan teruk sgt ..Skrang alhamdulillah ok sikit tapi rasa loya tu masih ade