Alahan

Hai semua..sy Bru baru 7w prgnant ank ke3... Alahan sy agk teruk.. Seharian terbaring shj... Sentiasa loya.....nk makan pon xblh.. Asik loya n muntah.. Ade x mummy yg ada mslh mcm sy?... Risau pula sbb kdg2 seharian xmkn takut effect pd baby.

10 Balas

Saya pun alahan teruk..4 Kali masuk wad SBB muntah yang tk stop tu..doc suggest mcm2 Try makan biskut kering and Cuba cari mkn yang tk meloyakan dan boleh dmkan atau bau Buah limau nipis..hope mmbantu..ubat tahan muntah tk boleh skip..if muntah lebih DRI 10 Kali better g hospital tkut kurg air DLM bdan and bhaya PDA kandungan..sya doakan IBU sentiasa kuat..

Saya pon alahan teruk sgt kali ni dah 10w...abis semua jenis makanan saya terpaksa reject...sampaikan nak jejak kaki dalam dapur pon xmampu...muntah...saya hanya dpt makan buah2 je...dan minum air yg sedikit manis (atas nasihat doc)...sepanjang hari terbaring bangun utk ke toilet je...😭😭😭

Sy alahan truk dr 5 weeks sampai skrg 11 weeks. Kalau awal pregnant sekadar nasi and lauk pauk x leh mkn, skrg hampir semua bnde x leh mkn. Buahz nestum biskut pun sama je x leh telan. Kdg mkn sehari sekali je. Kesian kat baby. Limit mkn 4 suap je. Lepas mkn memang nk muntah sgt.

Saya alahan masa 6 minggu tapi tak lama alahan sampai usia kandungan minggu ke 10 tapi teruk la semua benda bau busuk sampai nasi pom tak boleh telan duk terbaring jer. Itupun saya balik kg terus tak ada rasa loya dan alahan hilang. Mungkin dapat makan makanan sedap2 kot.

Sis kena cuba jugak makan apa² yg boleh masuk dgn tekak. Buah² ke, mee ke, bubur ke. Sbb saya dulu alahan jugak. Asal makan jek muntah balik. Tp terpaksa top up balik dgn apa² makanan yg blh masuk supaya perut tak kosong.

Saya pon alami mslah yg sma..preggy ank ke 3..msuk 6 mggu trus xblh bgun.x blh mkn..selama 2 minggu.lpas 2 mggu baru ok skit.mkn smue mmilih..smpai skg pon sme..dh 13minggu arin..

Dulu sy start alahan drpd 7w smpai 11w..alhamdulillah xlama pon.. Mmg loya.. Mkn nasi, bau tumis2.. Nk masak tu lg laa mlas.. Tp sy try ubah cara pemakanan dgn mkn buah2.. Nuget..kentang

Saya dr bulan 1,2,3 alahan sis..masuk bulan ke 4 ni la baru ok..dengan demamnya,muntah,asyik letih nak tido je,x leh bau tumis bawang n kari..mujur suami memahami..alhamdullillah..

Sy pun mcm ni jgak sis. Sentiasa tak bermaya. Lmah sgt

Dah ank ketiga..mesti ada experiance sblum ni kan..

4y ago

X semestinya anak ke 3 sama ada alahn cam anak2 sblm nya sis..saya dah nak masuk anak ke 5..yg ke 5 ni saya baru rasa alahan..anak2 sblmnya..x de pun..