Gdm

Hi. Saya bru lepas test minum air gula harini kt kk. Result 1st darah ok 4.6. 2nd amek darah naik 8.7. Nurse kata sangkut gdm nanti lepasni kena buat test bsp. ? ada petua tak macam nak turunkan gula dalam darah? Tq

23 Balas

mcm saya baru 12weeks doc suh minum air gula sbb family saya ada yg ada kencing manis tapi saya sblm kawin pun mmg rajin p check up sbb takut juga kan alhamdulillah xde oum kencing manis.. tapi isnin lepas minum air gula hbs segelas gu lain mcm btl rasa mcm nk rebah.. smlm nurse kk call bgth result dah keluar and sangkut 8.6🤦‍♀️ allahu debor rasa dia suh dtg isnin nk explain apa tah saya rasa yg bsp tu la kot 😩 ada possiblity tak gula tu naik sbb nurse pesan puasa start malam tu kul 10 tapi saya kul 2pagi tu terjaga 😩 lapar yang amat Allah je tahu jadi saya bedal juga nasi and minum susu anmum yg chocolate tu baru selesa nk tidur esok pagi tu bgn lapar juga tapi saya gagahkan juga cuma minum air secawan sblm p klinik tapi saya dah bgth nurse dah.. dia kata ok je minum air masak.. eh lepas minum air gula sangkut pula 🤦‍♀️ so ada possiblity x sebenarnya gula tu naik sbb saya makan kul 2pagi tu

4y ago

okayy terima kasih 💕

Sy pn sangkut time second round mnm air gula and skrg dh dua kali buat bsp..result smuenyaaa cantik..plg tggi pn result 5.0..tp tu pn sbb makan mee + buah mcm anggur bnyk sgat bfore 2jam sblm checkup..tp yg lain misi ckp cntik jee..cumaa stiap kali ambik nasi jgn mnum air manis tp amalkan nasi +air kosong..sbb nasi tu dh ad glucose..tu shaja..and buah yg manis2 tu misi pesan boleh ambik tp kuantiti sedikit..jgn overdose mkn buah xingt dunia tu pn bgulaaa..tp doctor ad pesan just control makan shaja thats mean bkn bdiet tp cara pmakanan tu shaja..ketahui yg mana tggi gula..kurgkan pgmbilan..tu shaja

Sya pun gdm..ank ke2.. Ms awl tu kn alahan apa pun xleh mkn..dh msuk 2nd trimester, sya mkn semua..smp kuih tu skali mkn smp 5 6 biji..pastu bila cek bsp, mmg xcantik lh..pastu akhirnya sya dpt formula, 3 4 jam sblm test bsp minum air kosong shj..bila test bsp mmg cantik..pastu nurse ada ckp gdm ni nt kene beranak awl, ank sya xnk kuar awl..dia kata nk induce, sya kata ok esok lh induce, esoknya sya terberanak sendiri tnp induce. Kdg kdg semuanya ats nasib dan rezeki..

Klu nak kurangkan gula dalam darah,dengan exercise sis. Berjalan 15 - 30 minit. Exercise ikut kemampuan,ikut yang sesuai untuk usia kandungan. Cz doc pernah bgtau,klu exercise buat gula dalam darah kita ok & kurang. Cz akan keluar melalui peluh. Klu air masak keluar melalui air kencing je. Sambil tu jaga makan & minum. Makan yg sihat² ☺

5y ago

Oh ok2

Sy pown same sis buat bsp je sekarang ni.. kalau boleh mkn roti wholemeals lepas ambil darah 2 nanti baru makan..masa ambil darah ke 2 just minum air masak je.. then masa ambil darah ke 3 sebelum tu mkn roti wholemeals jgk.. lepas habis amik darah baru la makan pape.. Alhamdulillah cantik nanti result.. sy buat mcm tu

Saya pon sangkut gdm 8.0 lepas 2nd time minum. N skrg kena buat bsp setiap 2 minggu. Saya beli glucometer tu kat shopee. Tak sampai RM40 pon. Rela beli daripada kena ulang alik klinik 😅 saya kawal pemakanan je masa nak buat bsp tu. Nak kawal sampai sesaje sampai bersalin mcm tak mampu 😂

4y ago

awak beli yg jenama apa ye? sbb saya pun 2 minggu sekali kena pergi buat bsp. time pkp ni xpa la boleh ulang alik. nnti dh start kerja jenuh nk mintak cuti. ada memori x awak punya glucometer?

kali ptama mnum air gula, dua2 result ok. kali kdua mnum utk round pertama tu 5.2. doc kata sangkut. tp sy x puas ati. sbb dlm buku kalo sangkut 5.6 ke ats. 😪 dan skrang sy kna bt BSP. utk mggu pertama dh buat dan result 5.2/5.3/5.4/5.0. dua mggu lg kna repeat wlaupun result ok.

Saya pon sama. First result 5.04 second mendadak naik 10.16. Tp Dr. Kata xde masalah. Sebab sebelum ni xde masalah kene kencing manis. Sya masih buat BSP sebulan skali. Saya makan peria katak buat ulam, lpastu mkn epal hijau. Alhamdulillah ok je skrg.

Diet.. Cut off sugar&carbs lgsg... Mkn roti wholemeal ja 4-5x a day.. Bila lapar mkn la jgn tahan.. Mkn biskut kering wholemeal jga.. elak roti2 manis.. mee sgala mee pun tak boleh mkn.. buah kiwi and jambu batu ja ble mkn.. 😅 thats how i do it..

Sis kena bykkan minum air kosg. Sy pun ade gdm. N then kena ikut diet yg sebetulnya. Sy alhamdulillah. Bacaan bsp pun da ok. N skrg mkn ubt metformin n diet control