GDM @ sangkut minum air gula ketika preggy

2mggu lepas minum air gula kali ke-2 ,result kluar hr ni sangkut nurse KK ckp kena kencing manis sbb bacaan 8.3 .Aduhhai.... buat BSP la,ambik darah la, lepas ni ade app.pakar pemakanan la,dan jumpe doctor.hr2 kena buat BSP sendiri 4xsehari...hurmmm...sapeade pengalaman x @ bleh share nasihat,pandangan @ape2 la berkaitan ...1st time kena xpenah kena lg.

2 Balas

sy pun gdm .. lepas seminggu minum air gula nurse call bgth sy ada kencing manis gula tinggi 9.. mlm tu kena puasa esok kena cek bsp kt klinik 4kali sehari . doc tengok result bsp ok.. selang sebulan buat lg.. lps sebulan tu cek bsp tp sy buat kt rumah je sbb dah beli alat utk cek bsp...gara² tak larat nk berulang ke klinik. ms cek yg pukul 10 pny result gula tggi ..waktu lain sume ok..kn buat selang 2mggu plk sekarang ni

4y ago

ni pun first time kn gdm ..agknya suka sgt mkn minum benda manis preggy kli ni ..tu yg sangkut gula tinggi. 2 kali je kn buat bsp selang 2 mggu ..now xyah buat dah sbb result cantik..tggu nk dkt due date br buar bsp balik.. tu pun kalau xbesalin awal lah .

Kebanyakan ibu2 mngandung yg sangkut minum air gula akan buat benda yg sama sis. Mcm sya gdm on diet kena buat bsp sehari sblum checkup kira ok lah asalkan kita jaga pemakanan..klu tak jaga nti kena on ubat or insulin lagi susah.masa baru2 tu agak stress jugak dah lelama nti ok.sya dah ujung2 ni bacaan pun dah turun smpkan hypo..esok 3hb dah kena serah diri ..semoga kita semua dipermudahkan urusan.