Annoying

Saya bekerja diklinik gigi. Sebelum saya pregnant, hubungan saya dgn dr okay je. Mesra sgt tu tidak tapi omaylah boleh berbincang dan tkde apa apa masalah. Tapi lepas je saya pregnant, ada je kesalahan saya yg dia cari. Saya mabuk, dia pertikaikan smpai keluarkan ayat "susah lah mcm ni. Masa saya pregnant dulu tkmabuk pun. Sudah 3kali saya pregnant. Okay je saya kerja smpai dh nak beranak" ?? saya tktau apa masalah dia sedangkan itu bukan yg kita mintak. Second thing, dia tau saya pregnant tapi dia suruh saya berlari ambik brg. Assist lama lama takbg duduk. Bila saya tkdpat nak ikut apa yg dia buat sebab fikirkan kesihatan baby. Dia jd annoying dgn saya smpaikan semua yg saya buat dia nak cari salah. Even salah org lain, dia akan pusingkan jd salah saya. Mommies pernah alami tak hal mcm ni? Mcm mana nak handle eh?

10 Balas

Experience saya ni beza sikit daripada sis. Bos tak de lah bully, tapi kawan sekerja pula macam ambik kesempatan. Alhamdulillah saya pulak sepanjang mengandung tak de langsung mc, still perform kerja, masih boleh kerja shift weekend 12 jam. Masih jadi top 3 best employee dalam team saya pada setiap bulan. Tapi bila orang nampak kita ni kuat, macam makin nak diperah2 seluruh kudrat tenaga kita. Saya ada kawan yg pregnant juga, beza awal 4 bulan daripada saya. Masa kawan saya tu pregnant, langsung dia tak di suruh kerja weekend 12 jam. Kawan2 sekerja pun bila dia nak beli makanan kat kafe, siap pelawa nak tolong belikan. Sedangkan saya, masih kerja shift weekend, 12 jam, 7pagi - 7malam, 2 minggu sebelum saya bersalin. Tengah sarat2 dah 3rd trimester, bila nak gi cafe beli makanan, bukan ada yg pelawa nak tolong belikan, siap suruh kita tolong belikan untuk diorang. Macam kena bully sis. Bila saya bagitau husband saya, husband saya suruh lawan lah, jangan setuju nak belikan. Tapi saya ni jenis yg tak nak cari gaduh dengan orang. Pelik2, kita ni dah tak susahkan orang, tak pernah mc sampai org lain kena ganti kita kerja, kita ganti org lain lagi ada lah. Kita perform kerja. Tapi orang masih layan macam tu. Mungkin di mata orang, saya ni mudah di 'makan' kot. Entah lah. Last2 solution saya, saya dah tak gi beli mknn kat cafe. Diorg nak, diorang gi sendiri. Saya pun tak gi beli untuk diri saya sendiri.

Pernah sis mcm sy bos lelaki lepas sy balik dari cuti masa morning sickness tu mcm apa lg sy dilayan. Kesalahan org lain letak dekat sy, bonus sy dipotong Menyamapah betul sy. Buat mcm tak suka kita ni pregnant bila pregnant sy kerap ambik cuti mcm effect sgt keja sy padahal masa budak lain cuti panjang,maternity leave ka sy sorang yg assits tak ada extra pay pun.. Tak adil betul. Sy ni OT la buat kerja orang. Bila dekat sy mcm x ada la kerja yg ringan sikit, kerja berlambak2 dengan report tu report ni. Kalau budak lain masa pregnant 4 bulan kerja dh bagi dekat sy nk sy backup padahal x sarat pun. Sy ni dh sarat pun still overload kerja.kdg kesian kat baby slalu sy ckp dia kena kuat dlm perut sy sebab sy nk cari rezeki.dia pun faham alhamdulilah 😢

btw, she's a dentist not a doctor. kesian kat doctor2 yg blaja smp 5 thn, senang2 je dentist dpt pangkat doc. 😅. jeles lah tu sis... sabar jelah... buat je ape yg sis mampu... jgn bebankan badan sis n baby... kerja boleh dcari, baby tiada ganti

4y ago

mmg basic sama sbb berkenaan dgn manusia. kalau masok matriks pon, kalau pointer x 4.00 mmg x dpt lanjutkn doktor...

Eeeeee betul2!! Boss klu time staff pregnant, perangai mcm sial! Sy ugut boss sy nk berhenti bila dia pertikaikan sy x sihat. Tau takut... Last2 suruh kerja dr rumah je. Tp seminggu sekali sy akn msk.

4y ago

Betul. Bos sy awal2 da berkira bab nk bg gaji masa maternity leave. 😴

Susah la kerja dgn org yg tak faham ni. Macam sy colleague semua okay. Siap kurangkan kerja sy lagi, takut sy stress. Sy pulak yg naik segan. Padahal sy ok je nak buat kerja2 tu.

Bykkn bersabar. Ne tau allah permudahkan waktu bersalin nnt sbb tu allah uji sifat sabar di awal kehamilan sis. Allah bersama org yg sabar

Patutnya perempuan lbih memahani bab ni. Lg2 dh prnah pregnant

bykkan b'sabar sis.. susah gak keje ngan org mcm tu..

Alamak dia jeles kot dgn sis😅

5y ago

Oo mybe la.. takpe sis.. dia yg start carik pasal, means dia yg bermasalah kt sini.. bkn sis.. mslh hati mungkin.. apa2 pn semoga dipermudahkan urusan mengandung dan bersalin ye sis.. jaga emosi elok2

😣 doc tu tak memahami

5y ago

Yes. Sgt sgt tk memahami. Terkilan betul sebab dia seorang doktor dan ibu kepada 3org anak.