Brownish spotting

Saya baru 5w, UPT baru positive 3 hari lepas. Hari ni saya ada brownish spotting, sikit tp merisaukan sbb sbelum ni saya pernah miscarriage 8w.. Masa tu pun bermula dgn brownish spotting dan lama kelamaan kuantiti jd byk. Saya dah jumpa Dr pagi td, Dr bagi duphaston utk makan 1biji 2x shari. Saya risau pglaman pahit yg lalu terjadi lagi sbb kali ni sy mmg betul2 rancang utk pregnant. Siapa ada pglaman sperti sy, brownish spotting seawal 4w-5w? Baby anda semua okay?

9 Balas

Sama macam sy waktu awal pregnant. 6 weeks sy ada spotting. Sy x sedp hati yela pertama kali pregnant. Sy takutla jadi apa2 pada kandungan sy. Sy terus on the spot ke hospital. Alhamdulillah, scan semua baby okay. Jantung baby pun denyut okay. Dr kata sy bleeding sikit je. Dr nyatakan kandungan sy ancaman keguguran hampir gugur. Tapi, dah doktor dah check laluan tiada bukaan dan tiada leaking atau darah keluar. Sy kena tahan wad 1 malam. Alhamdulillah takda bleeding lagi apa2. Esoknya sy discharged. Doktor pesan untuk sy bedrest beberapa hari. Dan tak buat kerja2 berat atau stress. Alhamdulillah, baby survive. Baby sy girl sy lahir pada 28/10/2022 ( Jumaat) jam 6:54petg. 3.27Kg. Bersalin normal. 40 minggu tepat baby lahir. Baby dah 7 bulan lebih. Nasihat sy, waktu pregnant ni tak sedap hati pergi je hospital jangan takut. Sekurangnya, kita tahu keadaan kandungan kita.

11mo ago

Thankyou sis, doa kan saya❤️

sy pernah spoting 7w . mmg cuak , sbb pernah gugur . then mkn ubat kuat rhim 2 kli shri utk 5 hri , bedrest . jgn bnyk gerak . drh shri je pastu stop . 10w spoting lg . nk ngiss da rasa. mkn lg ubat kuat rhim , bedrest . hri ke 3 drh stop . skrg dah 24w . trimester 1 , mmg kne berhati hati , jga pemakanan , jgn lasak . sy masa trimester 1 terlasak skit spoting . bila masuk trimester 2 . alhamdulillah . okay okay je . harap okay je smpai bersalin nanti . apa apa pun . awak berehat , teruskan makan ubat smpai habis . jgn buat kerja apa apa spnjg spoting . kalau berkerja better cuti dulu k . sy amik cuti tiap kli spoting sbb takut apa apa jd bila sy tetap berkerja . biar laa gaji kena tolak . yg penting bby okay . jgn risau , duphaston akn bntu utk stopkan drh dan kuat kan rhim . jgn strss strss ..smoga kandungan awak baik baik je .

Saya sama macam sis. Spotting masa 5w and completely miscarriage masa 7w. Silap saya masa start spotting tu tak terus jumpa dr. Sebab masa tu lagi 3 hari je nak appointment dr so tunggu appointment je. Ngam2 masa hari appointment dah start bleeding 🙂 Pastu saya pregnant lagi sekali, upt positif je esoknya saya ada spotting lagi. Terus jumpa dr and dr bekalkan duphaston. Makan sehari 2 kali juga. 7w saya spotting lagi, call dr, dr naikkan dos makan duphaston 3 kali sehari. 11w saya bleeding pulak. Terus gi jumpa dr, dr scan Alhamdulillah kandungan ok. Duphaston teruskan makan sampai 14w. Pesanan dr masa tu, jangan buat kerja berat2. Banyakkan rest kalau boleh sampai 14w. 14w InshaAllah kandungan dah kuat sikit 😊 dr cerita ada kes makan duphaston pun tak jalan, kena inject kuatkan rahim seminggu atau 2 minggu sekali.

11mo ago

btul jg. tq sis ❤️

pengalaman sy dlu prnah kluar coklat, igt kan implantasi, pegi cek doc kata klu masih brterusan mgkin ancaman gugur sbb masih 5w scan x nmpk bby lagi cuma kantung kosong, doc x bg sy apa2 ubat sbb masih awal dan kmungkinan janin tdk mnjadi tggu dua mggu kemudian ada darah kluar dan gugur trus, skg sy pregnnt lagi 6w alhmdulillah tiada spotting dah mudah2 an ada rzeki kali ni

Teruskan mkn ubat sampai habis. Sy ikut je nasihat doktor ; Elakkan stress Banyakkan rehat / bedrest Jangan buat aktiviti berat berterusan / angkat berat. Even mendobi bermula kumpul baju hingga sidai dan angkat jemuran pun kerja berat ya. Buat perlahan dan ringan, jika penat, rehat. Minum air kosong secukupnya Amalkan pemakanan sihat dan baik

Saya pon mcm ni jgk. Situasi yg sama. Td pergi klinik. Cek, scan kantung elok cantik. Cuma xnampak dlm baby sbb 5week bru. Tpi kenapa doktor xbgi saya ap2 ubat pon.. 😅Saya ad tnya pasal ubat. Tp dia kata xperlu dan kena dtg nnt 2minggu lg utk next chekcup dan bukak buku pink

11mo ago

sy prnah mengalami situasi doc kata dia dak sarankan bg ubat sbb kantung shja blm ada bby dan blm ada jantung bby,

Sy ada spotting coklat msa 5week tp masa tu blm tau pregnant..sy ingat nk period tp tggu punya tggu x keluar haid pn..pastu gi beli upt test terus naik double line..esok2 nya dh takda spotting coklat tu lg..so sy takda g klinik or tnya sapa2..

jngn banyak buat kje berat.jngn byk jalan.tenag.rilek2 je.semoga dipermudahkn segala urusan.doakan kami sekeluarga juga.

bykkan rehat