Puasa

Saya baru 11 minggu 1 hari, esok dah nak puasa? Saya perlu puasa atau tak perlu puasa ya. Ni anak yang pertama jadi sy tiada pengalaman dan sangat risau keadaaan janin dalam kandungan. Bila baca di fb pulak, kata jangan puasa sebab tkot nanti keguguran. Macam mana ya?

32 Balas

InsyaAllah... Cuba dapatkan nasihat doktor.. Dan cuba berpuasa.. Tgk tips2 berpuasa ketika mengandung... Kalau x mampu, berbuka lah... Jangan paksa.. Cuma.. Dari segi ganti puasa ni.. Ikut niat kita, Jika tinggal puasa sebab risau berlaku apa2 pada diri sendiri... Perlu ganti puasa sahaja.. Jika tinggal puasa kerana takut terjadi apa2 pada diri dan bayi dalam kandungan ... Maka kena ganti puasa dan bayar fidyah.. Apa pun keadaannya... Jangan paksa diri.. Sebab masing2 org x sama ketahanannya... Semoga kita dan bayi dalam kandungan sentiasa dalam lindungan dan diberi kekuatan dari Allah.. InsyaAllah

4y ago

Sy stuju dgn sis..tny pndpat doctor..doctor pasti akn bg nasihat bole cuba tp kalau xmampu teruskan bbuka..jgn dtahan2..

Saya 10w2d, suami tak izin puasa dulu harini sebab saya tgh alahan teruk, lepas muntah2 biasanya saya perlu minum. Saya akan jadi sangat haus dan kering tekak sampai macam pedih. Apa2 pun ikut kemampuan sis, sis lagi tahu keupayaan badan sis. Kalau sis risau memudaratkan diri dan baby tak perlu puasa dulu sis.

Saya gdm, 31mggu, tp doc bg cara nk bt bsp time puasa, doc kta klau larat puasa, mgkin sebab sebelum puasa, sy ada cuba2 puasa selang sehari, n byk cakp dgn baby bgtau yg sy kena puasa.. Alhamdulilah baby pun xmeragam.. Yg penting sahur jgn tinggal, n kalau boleh amalkan minum susu kurma waktu sahur

Bg ibu mengandung @ menyusukan dibolehkan utk berbuka puasa. Cuba dulu puasa esok. Jika tidak mampu @ memudaratkan kandungan jgn dipaksa juga berpuasa & dibolehkan berbuka sis. Jgn runsing sbb kita boleh gantinya di lain hari. Saya pun tak paksa diri sbb ada alasan kukuh utk berbuat demikian..

saya cuba puasa masa masa 8 bln pregnant. bgun sahur makan nasi minum susu jgk utk sahur, tapi pukul 9 pg perut pedih, terus berbuka. Makin nak due makin cpt lapar jd perut saya kerap pedih. lepas beberapa jam mmg kena mkn snacking. tgok bdn dan kemampuan. sekurang2 nya cuba.

Sy gdm on diet and pregnant 6 bulan. Mula2 rse mcm x sure larat. Tpi alhamdulillah smpai skrg bdn xrasa letih pn. Siap masak semua dh. Masa sahur sy amalkan mnum susu kambing, nestum & kurma. Minum bila nk hmpir wktu imsak. Nasi pn ambil jgk.

Depend sis. Kalau larat, puasa. Kalau tak larat, jangan paksa diri. Islam tu mudah. Macam saya tahun lepas pregnant anak 1st. Masa Ramadhan tu baby dah 5 bulan dalam kandungan. Alhamdulillah, direzekikan puasa penuh. Syukur.

Kalau larat puasa, Kalau tak larat dibenarkan tak berpuasa. Tahun lepas saya pregnant masa bulan puasa, saya dpt puasa 3 hari je sebab keadaan tak mengizinkan 😅 cuba dulu ok.

Kena tanya doc. Macam kes kakak saya plak, dia pregnant, and doc check kandungan, doc tak bagi puasa sebab tengok baby kecik, and saluran uri tu sempit. Better consult dengan doc..

Sy try puasa..ptg kol 3 da menggigil, sakit perut n muntah angin&muntah air. Terus buka puasa.. Risau memudaratkan baby #14week bby tgh nak membentuk.risau tak cukup zat plk