Puasa

Saya baru 11 minggu 1 hari, esok dah nak puasa? Saya perlu puasa atau tak perlu puasa ya. Ni anak yang pertama jadi sy tiada pengalaman dan sangat risau keadaaan janin dalam kandungan. Bila baca di fb pulak, kata jangan puasa sebab tkot nanti keguguran. Macam mana ya?

32 Balas

Boleh cuba. Tp xlarat kne berbuka. Sy dulu tinggal 25 hari. Bila puasa, pedih ulu hati, nk muntah, pitam. Sbb bdan sy kurus. Lemak xde utk disimpan. 😅 Tu cpt nk pitam

Sy 11w5d. Td pegi kk buat buku pink. Tanya doc ttg puasa. Doc cakap kalau larat puasa. Kalau x larat x payah puasa. Better tanya doc.

Seeloknya first and second trimester tak digalakkan berpuasa. Klau rasa badan larat, should be no problem. Rasa2 org ckap jgn paksa.

Boleh try sehari dlu tgok mcm mane kalau xlarat boleh bukak jgn paksa diri.. Yg penting sahur kene makan berat dan ckup..

Wah sama...sy 11 weeks 2ari..hehehe..risau juga ni bleh puasa ka x..aritu ada buat puasa sunat...Alhamdulillah larat...

Jgn pakse diri. Kalo xlarat, jgn puasa. Sbb baby nk mmbesar. Seelok nye tanya doc awk, lbih tepat.

ikut badan kak. Ada yang boleh ada yang tidak. Dapatkan nasihat doktor. Kalau keadaan kita ok, boleh je nak berpuasa.

Mkn kurma ktk sahur untk bekal kan tenaga, kalo risaukn anak dlm kandungn blh buka,cuma kena qhodo n bayar fidyah

Seeloknya jangan berpuasa, 1st & 2nd trimester badan ibu kena banyak air & zat utk support awal kehamilan.

Tya dgn doktor.. Smlm doktor ckp kt sy, 1st trimester dia xbg puasa.. Better dgr ckp doktor.. Bkn org lain..