Puasa ganti dan puasa ramadhan

Macam mana ibu ibu puasa ya waktu hamil. Ni second pregnancy sy tpi dulu sy x sempat kena bulan puasa, ni nak ganti puasa skrg mcm mana ya? Sebab sy kerap haus banyak minum air dlm sehari. Tolong ibu2

3 Balas

nak puasa wajib sahur yg berkhasiat dan banyak minum air. saya dulu gastric teruk tapi alhamdulillah boleh ganti penuh dan puasa full sebulan. sahur kena banyakkan protein, sayur, bijirin etc. kalau rajin boleh buat overnight oats dgn buah. tu makanan yg boleh mengenyangkan lama. malam sebelum sahur rendam kurma (carikkan 3-5 biji) dalam susu, sahur tu kacau dan minum. air rendaman kurma ni banyak bagi tenaga. cuba lah dulu dgn ganti puasa

3mo ago

air rendaman kurma mmg jalan, tak dahaga dan tenaga alhamdulillah boleh smpai buka . kann

sy mula ganti puasa usia kandungan 16 ke 17 mggu mcm tu..skrg ni dh 20 mggu.. alhamdulillah sepanjang puasa xde rasa letih pening ke apa..yg penting kena sahur..mkn biar ckup..klu sy sahur tu mmg akn ambik nasi susu buah kurma n air masak...lepas tu sy suka berbual dgn bby..ckp dkt dia yg umi nk puasa esok..adik tmm umi puasa..duduk baik2 dlm perut umi..klu larat gnti lh klu x larat xyah ganti lagi...

saya first pregnancy first trimester puasa penuh. skrg 2nd pregnancy, sejak 10w dah mula ganti puasa. last week 19w pun ada puasa alhamdulillah okay. yg penting kena ambil sunnah lewatkan sahur. sahur makan berat, banyakkan protein, dan make sure ada lemak sihat. supaya kenyang tu tahan lama. air make sure minum sepanjang malam tu sikit2 supaya siang nanti tak dehydrated.