Dah takboleh puasa

Assalamualaikum ibu2. Cuma nak minta pendapat, awal start bulan puasa aritu saya puasa penuh. Tapi, kelmarin saya minta pendapat doktor tentang puasa saya ni. Bila saya puasa saya akan pening kepala yg teruk sampai takboleh bangun dan kadang perut mengeras. Nasihat doktor better jangan puasa klu macamtu, tapi saya ni nak sangat puasa. Nanti takut taklarat nak ganti. Ibu2 rasa saya ikut cakap doktor ke atau ikut kemampuan saya untuk bertahan puasa? #SeriusTanya #bantujawab #ingintahu #firstmom #bantusharing 11 weeks.

2 Balas

Waalaikumussalam wbt sis Saya 2x pregnant 2x tu jugak saya tak dapat puasa langsung… Sebabnya masa pregnant anak sulung trimester 1 kena bulan puasa masa tu jugak memang alahan teruk sampi admit ward so doctor cakap jangan puasa takut mudarat pada diri sendiri n baby… Masa anak ke 2, kena time trimester ke 3 bulan puasa pon doctor cakap jangan puasa sebab saya ni hb low sama… so memang kena ganti la sebulan tu, bayar fidyah…. 1st fikirkan diri sendiri dulu, kalau kita boleh tahan takda masalah apa insyaAllah baby pon okay, tapi kalau kita pon tak larat, tak sihat, boleh mudarat diri sendiri n bahaya untuk baby…

2mo ago

Terima kasih sis atas info. tula saya first time, ralat betul takdapat puasa. insyaallah slow2 lh nanti nak ganti

Jangan paksa diri ...nnt boleh ganti pelan2 ...

2mo ago

Insyaallah terima kasih ibu