Kerap Muntah & Badan Berangin

Hi semua. Saya mengandung anak first. Sekarang dah nak masuk minggu ke 12. Tapi dah sebulan lebih saya asyik muntah muntah lepas makan. Dalam sehari mesti akan muntah lebih dari sekali. Tak kisah lah makan apa pun mesti akan rasa loya and muntah. Kadang tu kalau tengok makanan pun boleh jadi nak muntah 😞 Lagi satu angin dalam badan saya pun banyak sangat sampai selalu sakit kepala and perut. Macam mana ye nak bagi kurang sikit angin dalam badan ni and nak kawal muntah tu after makan sebab lepas muntah je confirm badan saya lembik. Ada tips tak? Thank you 🥰😊

1 Balas

Biasa mummy, I also went through exactly the same. Siang malam I muntah2 and badan berangin gastric teruk. Mummy minum fresh orange juice lepas muntah ataupun nak kurangkan rasa mual tu. Mummy mesti rehat and dptkan tidur secukupnya utk dptkan tenaga balik. Kurangkan makanan berangin dan air gas. Mummy makan sikit2 setiap 2 / 3 jam and kalau boleh telan buah-buahan, please makan epal, orange ataupun tembikai. At least tembikai boleh tanbahkan air dlm badan u, sbb u akan mengalami dehidrasi. Don't worry mummy all this is temporary, and enjoy your pregnancy journey 🤗😘