Ada tips tak dari ibu² yg pernah berpantang sendiri tanpa bantuan sesiapa?

Saya akan berpantang sendiri x lama lg. Adik beradik jauh, mak dkt kampung dgn ayah.. Mak sy stroke.. Mak mertua dah tua dah x larat.. Husband ada teman masa berpantang dlm 10 lps bersalin. Lps dr tu husband balik ke tmpt dia. Kerja jauh, kami mmg pjj sebelum ni.. Jadi lps 10 hari tu saya kene buat sendiri, klu anak kuning kene ke klinik sendiri, masak basuh semua sendiri.. Serta perlu jaga anak drjah 1, hantar ke sekolah dan sebagainya.. Husband cuma dpt balik 2 minggu sekali saja.. Nak upah CL mmg x mampu.. Mcm mana ye nak masak supaya x penat sgt.. Bila masak kan bnyak berjaln, berdiri.. Saya ingt nk standby lauk frozen mcm sup ikan tu. Lps tu ayam ikan perap siap² nak mkn tgal defrost & panggang.. Lps tu bwg² apa semua da siap blend/buat pes.. Sayur je la kene msk fresh.. Ke ada cara lain yg lg mudah.. Saya xnak penat sgt takut stress.. Oh ye foodpanda & grab x smpai area rmh saya.. Ada x tips lain yg nak di kongsi? Saya perlu bersedia mental & fizikal dr sekarang..

21 Balas

Pengalaman sy first time bpantang sdri sb anak2 dh sekolah.lagipun NIE ank ke-3.bpntang sdri NIE emosi & fizikal kena kuat..xleh stress,kena santai jew.anak sy yg sulung 8taun &5thun.yg sulung Alhamdulillah okey dah bole suruh buat itu ini.tpi yg no2 NIE agak mcabar gak coz dia jadi terlebih manja bila DPT adik😂.seminggu jew suami cuti lepas pada tu semua sy sdri buat.suami sy start keje pgi hgga MLM.nk xnk kena buat sdri gak. first kena jga2 bila bjlan or bgerak.nie xkiralah jahit @ x jahit.sentiasa pkai bekung bgi memudahkan pergerakan (xjln laju)maklumlah kdg lupa diri TGH pntang🤣.seminggu pertama tu suami yg mandikan baby,sedia air mndi baby.masak tu bole Ler sedia bhn awal2.lau sy perap ayam/ikan & masuk dlm pryer jew.buat kuah sayur sawi.anak2 sy jenis x milih mkanan.mkn yg simple2 jew.mcm puan2 bole masak yg simple2 jew.cntoh ayam sup,sup sayur,sayur air,ayam bakar,ikan bakar,ayam kukus halia dll.kwn2 ada gak bgi MCM ikan bilis segera, serunding halia,serunding daging,peria,pegaga crispy.bila dh ada yg segera NIE lagi senang.mkn gn nasi panas2 jew,anak2 yg lain pun join uminya MKN makanan bpantang😄.buah2han MCM oren,epal tu sentiasa ada.baby tido sy terus MKN,minum,bgi ank2 MKN skli,dan bersihkan diri.pastu dh settel sy tido skli Gn baby.sb biasanya baby byk tido siang tpi MLM bjaga..ank dh besar senang handel dan bole suruh.so ringan sikit keje uminya.keje umah buat yg ringan2 jew.xyah paksa diri.jgn kerap bgun gerak sgt jika anda bjahit.risau jahitan rengan@terbuka balik.nk buang air besar pun jaga2 gak.risiko gak jahitan terbuka.x jahit xpe.hal anak2 sekolah tu minta jiran @upah jew ibubapa yg sekelas Gn ank minta tolong ambilkan.sy minta tolong jiran tpi hulur duit minyak sikit kt dia.baby kena ajar botol gak walaupun nk bgi susu bdn 💯.sb apa kena ajar.sb bila time Deman/sakit/nk tgal sesekejap bole gilir2 bgi botol n bf.cari botol yg seakan puting kita contoh [email protected] yg lepas2 susah sgt sb x ajar botol.bila time deman xlarat tpksa bg deret gak.allah rasa xbermaya sgt.tmbh lak bila ank dh start mgempeng jew penat gak,nak tgal gi tandas pun nangis.xleh nk jauh sikit. semoga puan dipermudahkan segala urusan amin3..

saya pun pantang sendiri hari tu cuma tak la macam puan buat sepenuhnya. saya suami tinggal sama cuma baby ja upahkan jiran mandi. yang lain saya & suami buat. bagi saya bab makan puan minta suami prepare sesiap & bekukan untuk semasa dia takda kat rumah nanti. so puan just panaskan lauk & masak nasi ja. tak la teruk bergerak sana sini. kalau mampu & ada jiran yang sudi masak puan boleh upahkan dorang dulu. saya awal bersalin pun upah juga kejap jiran masak sebab suami taknak saya stress sebab dia dah kena kerja. anak sekolah pulak sama kalau taknak cutikan dia cuba minta tolong jiran hantar & ambil dia. kalau dia taknak terpaksa la cutikan sekejap awal tu supaya puan tak penat & banyak bergerak. bukan senang juga tu dengan baby nak ulang alik ke sekolah. nanti puan dah kuat sikit okla nak hantar anak sendiri. risau pula dalam pantang lagi tu nak ke sana sini. pengorbanan yang besar tu. dah la pjj nak kena pantang & uruskan bermacam hal sendiri. yang mampu buat kita buat sendiri. yang tak mampu minta tolong pada keluarga atau jiran. jangan paksa diri itu boleh jadi punca stress. apapun semoga dipermudahkan segala urusan puan & suami ya.

Saya berpantang dengan suami je dulu anak pertama. Alhamdulillah semuanya okay. Paling penting jaga makan. Makanan tu ada yang buat servis makanan pantang hantar rumah in case kalau sis nak pantang makan lah. Saya makan apa saja suami masak. 😬 ataupun ready frozen food untuk mudah panaskan je nanti. minum air tak kisah air suam ke sejuk ke. Ikut atas badan. Setiap kali ke tandas, wajib tukar pad. Tak perlu tunggu penuh. Rajinkan cuci guna air garam & ubat kuning je. Alhamdulillah saya minggu pertama tu dah boleh jalan elok setiap hari naik turun tangga rumah. Jangan terbaring sahaja. Kena bergerak juga untuk elak salur darah tersumbat. Happy happy je & pastikan tidur cukup. Kalau boleh bergilir jaga baby dengan suami waktu malam tu. At least sis dapat rehat kejap. Semoga dipermudahkan semuanya. Doa banyak2 supaya bersalin dengan mudah & dikurniakan kekuatan. In sha Allah semuanya baik.

Allahu... semoga dipermudahkan segala urusan berpantang.. Just my cadangan saja ya.. Masa husband ada, gunakan masa utk utk berurut dan bertungku dgn betul. Tungku sampai rahim bebetul kt tempt dia. Urut sampai bebetul angin badan keluar. Means pantang bebetul masa husband ada. Tangas apa semua. Utk makanan pantang, boleh buat sesiap garlic goreng, bawang goreng, halia goreng.. ikan bilis goreng+kentang potong nipis goreng then gaul rata. Utk kuah boleh buat frozen sesiap. Utk anak, boleh buat surat ke cikgu utk cutikan anak buat sementara.. atau upah org/jiran utk amik anak pegi dan balik skola . Boleh tanya kt group kelas anak kot ada parent yg buat transportation skola. Tips utk elak kuning, bykkan makan buah anggur sebelum bsalin. Mkn buah anggur dan minum susu kambing. In Shaa Allah dipermudahkan.... Be strong sis 💪🏽

saya anak pertama memang berpantang sendiri, plus musim PKP lg berpantang.. walaupun agak mencabar, insyaAllah ibu kena positif.. sis cuba sediakan makan yg ready stok yg bertahan lama.. macam sy, saya sangai ikan bilis tanpa minyak byak2 letak dalam bekas kedap udara.. selain itu sediakan biskut2 kering, takut tengah2 malam lapar atau apa.. kalau berkemampuan, sediakan susu kurma farm fresh sepanjang pantang.. insyaAllah boleh beri tenaga dan ia dapat bantu tambahan pengeluaran susu badan ❤️❤️

hi mommy. for my suggestion more better awak prepare siap siap makanan frozen, blend semua awal awal, so kalau nak masak senang. ataupun kalau awak taknak berdiri, saya suggestkan awak beli periuk masak electronic so that awak boleh masak sambil duduk, takda la awak kena berdiri sangat. and bab anak tu mungkin awak boleh cutikan dia untuk sementara waktu sebab takda pilihan kan. semoga kuat and jangan stress ye mommy 💪🏼

awal2 tu klu husband da msuk kerja puan cutikan je dulu anak sulung..nt takut puan terkejar nk urus dia skola lg .bebi lg..kdg kite rasa kite bole hadap,tp tkut ade mse kite penat..jadi stress..jd nya klu nt puan rse blum btul bertenaga kuat puan xpyh hntr dlu ank slung tu ke sekolah..lauk pun sblm husband mula kerja mnta dia siang ikan,bsuh ayam sayur..siap kopek bwg smua..jd nk msk senang..nk buat frozen pun bole stok sminggu dlu tp klu peti ais muat la byk2

Kalau bab makan cuba awak tengok dekat ig ada yg buat delivery food berpantang. So awak dpt skip bab masak untuk beberapa hari. Anak yg sulung tu kalau nak sekolahkan, mungkin boleh tanya dekat group kelas siapa yg dpt tumpangkan sementara awak dlm pantang ni. InsyaAllah mesti ada parents yg dpt bantu. Semoga semua urusan awak sekeluarga dipermudahkan. 😊

Sy due bln 8 ni.. Akn berpntg sdri jgk.. Nk berpntg rumah mak sdri tpi mak sakit bnda luar memang xblh buat kje lgsung.. Ayh pulak xde kaki 1 n sakit jgk.. Adik pulak kje... Suami ad tapi kje 4pg lgi.. Sy xnk berpntg umh mertua sbb mental xkuat mcm dlu pntg ank 1st..sakit jiwa raga berpntg umh mertua... Sy Hrp sy blh handle lah nanti dgn ank 2thun tu lgi😉

awk masak je lauk yg simple dan bkhsiat..kalau perlu stanby barang basah siap2. yg perlu Frozen..awk frozenkan...masak 1 menu berat sehari..nasik dgn lauk2 .selebihnya.mnumlah susu dan roti ke .buah2 ke ..kalau nak bkar ikan ke apa..gunalah air fryer..skjap je dh msak..set kan time utk bertgku..urus anak...supaya lebih teratur