Ada tips tak dari ibu² yg pernah berpantang sendiri tanpa bantuan sesiapa?

Saya akan berpantang sendiri x lama lg. Adik beradik jauh, mak dkt kampung dgn ayah.. Mak sy stroke.. Mak mertua dah tua dah x larat.. Husband ada teman masa berpantang dlm 10 lps bersalin. Lps dr tu husband balik ke tmpt dia. Kerja jauh, kami mmg pjj sebelum ni.. Jadi lps 10 hari tu saya kene buat sendiri, klu anak kuning kene ke klinik sendiri, masak basuh semua sendiri.. Serta perlu jaga anak drjah 1, hantar ke sekolah dan sebagainya.. Husband cuma dpt balik 2 minggu sekali saja.. Nak upah CL mmg x mampu.. Mcm mana ye nak masak supaya x penat sgt.. Bila masak kan bnyak berjaln, berdiri.. Saya ingt nk standby lauk frozen mcm sup ikan tu. Lps tu ayam ikan perap siap² nak mkn tgal defrost & panggang.. Lps tu bwg² apa semua da siap blend/buat pes.. Sayur je la kene msk fresh.. Ke ada cara lain yg lg mudah.. Saya xnak penat sgt takut stress.. Oh ye foodpanda & grab x smpai area rmh saya.. Ada x tips lain yg nak di kongsi? Saya perlu bersedia mental & fizikal dr sekarang..

21 Balas

hai mommy. pendapat saya mana yg boleh frozen kan. awk frozen kan .ada rzeki lebih standby air fryer untuk bt bakar2 JD tak perlu berdiri lama .sdia jugak susu/ roti2 / biskut ..anak yg besar samada jiran boleh tlg antarkan atau awk cuti kan ..yg penting awk jangan stress2, takut nanti anak 1st jadi mangsa kemarahan..

Allahu..smga puan kuat..anggap la jihad puan nk peroleh syurga Allah yg xmudah...Allah pasti akan tolong puan sbb niat puan baik..xnk susahkan sesiapa...inshaAllah sy doakan, kesan bsalin puan cpt baik nnti..xkoyak, xjahit dan puan boleh urus diri ,baby dan anak dgn baik

kuatnya awak.. saya pun pjj dgn husband, tapi ada mak di rumah. cumanya mak pun agak x sihat, tp boleh la masak sikit2. itu pun ada benda yang saya stress bila sorang2 malam2 huhu.. saya harap awak terus kuat demi baby untuk sebulan dua ni ya..

saya xdak tips. cuma sy doakan puan kuat semangat.. dipermudahkan segala urusan bersalin dan berpantang nanti.. insyaallah baby puan nanti jenis easy going.. mudah diurus. aminnn

saya doakan semoga urusan awak dioeemudahkan dan dikuatkan fizikal mental... aamiin ya rabbal alamin... saya nak bg tips pon xdpat.. sebb xad penglman lagi.. maaf iye

sy ni pantang sndiri je awk. .tnpe sesiapa sy mkn je apa yang ada buat kje smua sy. .xd hrpkn org. .pantang pn cm xpntang cuma jga kaki jela. .kan😂😂😂

sy berpntang 5hri je dgn mertua selebihnyq berpntang sndiri sbb suami kje ok je cuma jgn angkt bnda berat²..

Elok juga tu awak masak siap² lepas tu frozen kan.. Apa² pun semoga urusan awak dipermudahkan

Jangan lupa utk inform jiran terdekat. Kalau apa-apa, dorang boleh dtg bantu

Masak siap2 n frozenkan. Sy risau puan stress nnt anak 1st kena marah2.

1y ago

Itu la yg saya risaukan.. Kalau boleh saya xnak marah2.. Kesian dia selama 7thn kasih sayang utk dia sorang bila ada adik nti tkut dia kene marah². Risau sgt klu sy x boleh nk control emosi sbb penat..