Org berpantang x bole mkn masak kicap ke?

Alkisah nya td saya msk menu pantang utk saya utk di frozen kan. Sbb saya akan berpantang sendiri.. So saya msk la sup ayam, sup ikan.. ayam kicap blackpaper, ikan msk kicap.. Then ptg tu saya lepak dgn makcik² saya sbb ade kenduri.. So borak² tercerita pasal menu saya tu.. lps tu kene bebel la. Mana boleh mkn ayam msk kicap. Sy tnya kenapa diaorg just ckp x bole.. xde fact.. So sy nak tnya apa sbb x boleh mkn masak kicap? Masa anak 1st saya pantang 2 mgu sy balik rmh mak mertua, mak mertua sya masakkan ayam msk kicap, elok je xde pape.. Itu pun diaorg bebel x leh mkn ayam..

16 Balas

Orang tua2 ni memang banyak pantang larang. Tapi tak ada asasnya / pengetahuan. Berdasarkan turun temurun. Tak ada masalah pun pantang makan kicap. Kicap tu sumber protein/ dari kacang soya. Lain lah kalau tak boleh makan rempah dalam pantang, kalau baby kuning. Ni ya lah. As long as makanan yg dimakan tu halal, bersih, berkhasiat cukup zat, makan lah. Dalam pantang ni la kena makan makanan yg betul2 berzat n khasiat. Dah beranak keluar baby, baby pulak sekadar menyusu. Kena dapatkan khasiat dari susu ibu tu. Ibu pula kena lah makan makanan berkhasiat. Saya dulu lagi lah. Makan dalam pantang sup kosong dgn nasi. Kembang tekak. Sebab nya ada orang kata tak boleh makan lauk, kuah pun tak boleh 🤦🏼‍♀️… mati la macam tu. Hahaha Last2 sy tanya doktor kebetulan masa tu ada appointment follow up lepas bersalin. Sy ni pulak jenis suka fakta n bukti bukan cakap2 kosong. Haaa sekali doktor kata u boleh makan whatever u want as long as u like it, its healthy cukup zat. Balik tu pulun makan. Hahaha tapi elakkan fast food n instant food (makan jarang2 boleh lah), sbb nk nyusukan baby. Apa yg kita makan ni akan affect pengeluaran susu badan jugak.

Sy pantang sendiri sis, czer, first 2 week sy mkn ikan, after that sy start mkn ayam 2 weeks lg, and after i p checkup sebulan and dpt confirm luka luar dh okey sy dh start mkn mcm2 dh, sbb bg sy during recovery kita klu stress lg lambat sembuh and kita menyusu baby lg, perlu energy, if suma benda xleh mkn teruk badan lah, sy start mkn suma sayur lepas 1month sbb xtahan membuang sembelit, so far okey sy dh hbes pantang pun 😊

sy Dulu masa pregnant abg sy awal2 da pesan nnti pantang jgn mkn yg berasaskan kicap. wife kawan dia gatal2 kt parut czer Dan bekas czer warna gelap . sy xpeduli pon .. makan je 🤣🤣 millo ais pon sy minum Sbb masa Tu stress baby msuk nicu.. kalau awk risau mkn sikit . kalau takde apa2 makan je. jgn Kata kicap . mertua dok ckp kentang , kobis, smua yg menjalar Tu berangin. sy tetap mkn..

Sy pun bakal berpantang sendiri juga nanti. plan nak buat mcm sis gak menu2 frozen. Tp belum fikir lg apa menu nak masak. hihi... Pasal pantang makan tu nurse tempat sy ckp skarang ni x yah pantang teruk sngt sbb dulu jahit dgn benang dari sumber haiwan. skarang jahit dah lain tekniknya. dh x trigger gatai. kecuali kita pun xde allergic pada mknn tu

7mo ago

Saya yg buat post ni, saya dah selamat bersalin dah sis dah sebulan. Mmg banyak bantu menu frozen tu sis utk awl pantang dlm seminggu dua tu bdn mmg penat so panaskn je + masak sayur fresh. Itu pun awl² rasa x bermaya nk msk sayur xleh diri lama², sayur semua saya da masuk potong2 asingkn masuk bekas sblum sy bersalin.. Nasib saya da siap kan pes bwng blend & frozen bwg cincang. cpt sikit kerja. Menu frozen sy masak ayam masak kicap, ayam blackpaper, ikan singgang, ikan sup, ikan kicap, ikan goreng. Ikan semua saya da pack² ikut portion yg nak mkn cth 2 ketul tu saya masuk ziplock, da siap kunyit garam. Saya berpantang mkn ikut cara moden, dr hospital saya da mkn menu² situ. Bubur ayam, ayam kurma, ayam tomyam, bihun + telur tabur. Semua saya makan masa dkt hospital. Alhamdulillah baby ok. Jahitan ok x gatal pun mkn ayam telur awl² bersalin tu.. Lps 2mgu menu saya mmg memanjang telur, sup telur, telur kicap, telur sambal haha sbb itu yg senang & cpt..

As long youre not allergic. Makan je. Berpantang ni ada jaaa makcik2 acah2 terpaling pandai bab makan pantang. tpi lepas pantang makan ikut suka sampai bermacam penyakit keluar masuk klinik🤣🤣🤣 so ignore je sis. makan je makanan sihat.

sy berpantang dgn mk mertua akk ipar sllu msk syur ayaq smpai naik muak...sblomni ad bt knduri kn tgh berpantang tnya mk2 kta gulai mmg xblh mkn tpi diorg xkesah so mkn je erm..kna mrh bertubi2 sbb mkn gulai daging blh x mkn gulai dging

Asalkan makanan tu doktor kata okay, okay lah tu sis. Biasalah typical acik bawang. Bab ibu2 berpantang itu ini tak boleh tanpa fact. Bab nk suap anak kita bukan2 laju pulak 🥹

9mo ago

Agreed!

sya 3 minggu pantang dh mkn ayam goring texes..pantang dgn mak mertua yg moden air coway sejuk pun boleh minum😂bgi sya boleh je nk mkn cuma elak mkn berangin sbb kesian ank takut kembung jee..

Acik2 biasalah klau boleh nk bgi kita makan ikan kering je , makan je semua benda selagi takde alahan , suami jaga pantang macam food heaven mcd pun dia beli , susu pun meriah pantang x stress

saya ambik package org masak utk menu pantang saya. siap ada blackpepper. masak kurma. gulai. masak cuka. masak kicap. mcm2 lg la. alhamdulillah semua sy mkn okay. anak pon okay