Air@Minyak selusuh

Saya Ada terbaca ibu2 bertanya pasal air selusuh..Utk ibu2 yg terbaca ni..kalau xde bukaan n sakit jgn minum air@minyak selusuh..Sakit dia 2@3 Kali ganda..kalau dh hujung2 nak due tu rajin2 selusuh dgn suami je(bersama suami)..Saya Masa ank 1st xtau apa2,minum air zamzam n air syifa'..3d tahan sakit tpi bukaan 1cm je..Hari ke3 sakit Makin kuat,last skali kena transfer ke H.sungai buloh sbb takut Rahim pecah contractions lebih dari bacaan normal (5min 9X perut mengeras)bukaan still xada..dlm ambulance Ada nurse baik hati golek2 kan perut Saya smbil berdoa utk saya,keadaan dlm tu pun brgoyang2..smpai Hosp bukaan dh terbuka 3cm..bayangkan betapa penatnya menahan sakit 3hari dgn xtido xlalu mkn pastu bertarung dlm LB..tu la penangan air selusuh,mmg berbakul2 kena marah dgn doc n nurse..Air@minyak selusuh Ni bukannya x bagus sebenarnya cuma Cara Kita Salah,nak minum boleh tapi pastikan jln dh buka..nurse2 mmg trauma kalau ibu2 yg ambil air selusuh,Saya nak brsalin anak 3rd..minta doc checkkn jln,baru 3cm..x smpai stgh jam Saya minta lagi nurse pngilkn doc utk checkkn jln..terus dia Tanya awak Ada ambil air selusuh ke baru je lagi doc check awk,xkn NK seluk awk je..Saya jwb xada n Ni anak yg ketiga..check bukaan dh 5cm terus tolak ke LB..Saya x marah nurse tu cuma terfikir mesti nurse tu trauma dgn ibu2 yg minum selusuh..

16 Balas

Mcm sy sis, sy lahir dgn induce. 1st induce tak bg effect apa2 pun bukaan pun tak ada. 2nd induce (2pm) sy doa harap2 ada bukaan..tp doc cek br 1cm so mkn masa utk smpi ke 10cm,,lps asar sy dh start skt,,then sy mnum air slusuh yg dbuat oleh suami sy sndiri dgn bacaan ayt2 surah alquran (ustaz don daniyal ada ajar)..alhamdulillah lps je mgrib sakit makin bertambah..sbelum isyak doc cek dh 8cm..trus ke lr, smpi lr mmng dh nmpk rambut bayi..tnggal utk sy push je. Sy rasa air slusuh yg dijual perlu la ibu2 pregnant jauhkan,,jgn la bli n mnum,,kalau nak...buat air slusuh dr suami kita sndiri..insyaallah akan mudah.

I feel you, saya dulu pon kena admit ward sebab dah lebih due date so nak kena induce.. jadi sedara suruh minum air selusuh.. bayangkan 26 jam tahan sakit padahal bukaan sikit je.. and at last saya kena ceaser sebab darah dah naik tinggi. Doktor praktikal pon sampai tanya saya ada minum sir selusuh ke, saya cakap ada and diorang cakap tu sebab saya sakit sangat.. kalau hospital diorang tak kasi minum air selusuh awal2.. sakit dia sampai gegar katil2.. pengalaman banyak memberi pengajaran

4y ago

Hahhaha.. saya siap minta nak pegang tangan nurse lagi, nurse tu cakap kamu tengah sakit nak pegang tangan saya habislah tangan saya.. tokwan yang buat air selusuh tu cakap, kalau dah rasa sakit sangat nak bersalin masa otw nak sampai hospital baru minum. Tapi itulah sebab fikir dah dekat hospital, sedara saya suruh minum jelah.

Saya masa hujung2 pregnant pun mak saya ada bagi akar apatah utk buat air selusuh. Saya baca kesan negatif so saya tak buat pn air selusuh tu. Tapi time saya dah turun tanda, saya minta husband buatkan air selusuh (bacaan ayat Quran). Itu pn sakit dia bukan main lagi. Alhamdulillah proses bersalin saya kejap je. Anak pertama dan 9 jam je saya haringi contraction. Dr cakap rezeki saya sbb kejap je saya dah bersalin.

4y ago

Ada baca juga pasal air akar fatimah tu..Ada kesan buruknya kn..Saya minum air zam zam n air doa syifa' yg org jual tu je..silap sendiri la minum sebelum jalan terbuka..Kita dikongsi ilmu oleh org2 tua betapa bagusnya air selusuh Ni,tapi x diajar dgn Cara pengambilan yg betul..tapi tu semua sebagai pembelajaran..

Sy pun mengalami benda yg sama.. Trauma sgt.. Kesilapan sendiri.. Pengalaman pertama juga.. Sy mualaf.. Sy xtau bnyk sgt sblum tu.. Sy minum awal air selusuh tu.. Ya allah.. Bukaan baru 1cm sakitny rasa nk putus nywa dh.. Bnykn istgfar ja masa tu.. Bnykn berdoa agar dipermudahkan ketika tu.. Alhamdulillah syukur dlm 30mnt dkt bilik brsalin tu dah kluar seketul gebu gebas.. Fuh..

Sy dah merasa. Ya Allah.. sumpah sakit macam nak mati. Setiap 3 minit contraction datang. 2 malam tahan sakit nak meneran je. Sampai nurse dah bosan nak layan sy sbb sy tak habis2 suruh check jalan. Memang taknak minum langsung pun tapi mertua dah siap buatkan. Sbb nak jaga hati punya pasal. Minum sikit2 je tak sampai hafl cawan. Tapi dia punya sakit, dgn bukaan stay 3cm je 😣

Saya dari anak pertama hingga ke3 minum air selusuh.. tapi saya minum masa sakit betul.. xdgalakkan minum awal2.. sapu diperut sekali.. selawat jgn lupa.. syukur Alhamdulillah dipermudahkan bersalin normal, xda dijahit.. bergantung pada org juga tu.. semoga yg ke4 ni mcm tu juga.. aamiin..

Saya anak no 2 alhamdulillah admit ward, induce, terus minum air selusuh (air akar fatimah)..bukaan da 7cm mmg xterasa sakit..masuk labour room Pon 20min shj..atas badan masing2..cuma better minum slps jln da buka la..nurse & doktor pon ckp bagus minum air akar fatimah tu..

4y ago

Ooo,yeke..haritu Ada org share artikel x elok minum air yg direndam akar fatimah tu..x ingt sbb apa..tapi mak Saya sendiri mengamalkan air rendaman akar tu waktu pregnant.. Saya pun konpius,staff2 h.kerajaan mejoriti larang mengambil air selusuh ni pakej marah2 lagi kalau siapa dah ambil..tapi mak Saya kata h.private(area bangi) siap sediakan lagi air selusuh setiap bilik pesakit..kesilapan ibu2 muda seperti Saya (1st pengalaman) ialah mengambil air tu trlalu awal@tiada bukaan..

Terima kasih bagi info ni..tapi kalau tak minum langsung pun tak Ada masalah Kan sis???saya lagi 2 Hari nak admit ward,tak Ada prepare air selusuh ke apa..just banyak jalan je Lepas Tu bercangkung😅

4y ago

alhamdulillah sya selamat bersalin tanpa minum air selusuh ni.. just banyak minum air masak je sebelum nak masuk LR... sekarang baby dah 2 Bulan..

Sy pn da mrasa masa ank frst ..ya allh skitnya tuhanje la yg tau..dla kena naik ambulan lg. Mmg serik la nk mnum da ...ank kedua ni sy amal myk klpa daraasa preg. Mudh mudhan dpermudhkn la. Da 34w ni .. :)

4y ago

Semoga dipermudahkan segala urusan sis :)

Mil sy dh seapkn air slusuh untuk sy awal2. Padahal nya sy bru 7 bln. Dh pnh gtw xyh wt air slusuh tu. Tp dia ckp org dlu2 mmg amlkn slusuh ni untk cptkn bkaan. Mls nk btekak sy iyekn jela.

4y ago

Tu la kn. Klau x dgr di katanya plak kte ni memandai. Kna iya kn lah ajer.