Air Selusuh & air zam

Salam.hi sy baru disini? even ank da 1 year. Sesiapa ad pglmn x dgn air selusuh or air zam zam ketika brsalin.Pglmn sy di hospital gov femes dkt Selangor dorg xbenarkn air selusuh or smua air bacaan trmsuk air zam zam dibawa msuk dlm ward bersalin.Kwn sy nurse pnh pesan tp sy trlupa masa tu sy minum air zam zam.24 jam bukaan still 3cm tp air ketumban da pecah.Sakit contraction seharian tp still 3cm.1 ward Nurse bebel ??.Sis katil dpn sy dgr cerita dy minum air selusuh gk n trpkse czer.Majoriti sy tnye kwn yg dorg xpnh dgr psl rules tu sbb majoriti yg sy baca air selusuh or air zam zam sesuai utk lancarkn bersalin.kot2 anyone dkt sini boleh share pglmn psl air selusuh tu.?

18 Balas

nope! tak pernah minum air selusuh ke minyak selusuh ke sebab diri sendiri taknak, tbh benda ni tkthu lah nak cakap macam mana sebab depend on indvdu tu jugak react dia macam mana lepas mnum kan, sbb macam kawan i dia minuk alhamdulilah mudah sangat nak bersalin, tapi my sis bersalin amalkn air ni, sampai masuk belon bagai sebab jalan tk bukak bukak, so kat sini conclusion dia tk blh nak bagi kata putus mcm mana kan sis, sbb lain orang lain cara, tapi yg pasti dktr mmg tk bgi lgsg usik air tu, sbb dia ckp bnd tu kn buatkan lagi sakit, Allahualam

Sy jenis yg xpcya sbnrnya dgn selusuh ni. Tapi waktu nak bersalin anak kdua. Dah admit ward time tu bru 3cm. Nurse pesan jgn minum air selusuh klu ada. Tpi mak sy paksa suruh minum haha. Last2 bru empat cm. Sakit bukan kepalang. Rasa nak berak,nak beranak pdhl cek lagi baru 5 cm. Perghh sengsara. Smpi nurse pon da tau sy minom awal. Nurse sana semua ksian sebab mengerang2. Smpai bengkak rahim meneran belum tiba masa. So start situ. Sy akan ingat sampai bila2 haha. Anak 1st xpki selusuh.sebab induce&vacum.

Salam....mgkin itu hanya kebetulan shj kot sis...saya Alhamdulillah...mmg minum air selusuh dibuat oleh bapa saudara saya sendiri...air tu,air mineral biasa jer...cuma dibaca dgn ayat2 suci alquran...tp saya minum air selusuh bukan waktu nak bersalin...kandungan saya 8 bulan,bapa saudara saya dah buat air selusuh utk saya..air selusuh tu,klu suami kita nak buat sdiri pun blh...lg afdhal😊

Sama sy sis. Pkul 10 mlm perut sakit contraction so mak bg minum air zam zam. Pastu pecah air ketuban. Pergi hospital 12 tgh mlm jalan baru bukak 2cm. Nurse semua bising. Anak dh berak tp jalan x bukak lg. 12jam dlm labour room jalan bru bukak 4 cm je. Terus emergency ceaser. Alhamdulillah keluar lah anak lelaki sy skg bru 2 bulan.

Bukaan atas 6cm boleh la minum air selusuh. Bawah 6cm jgn cuba2. Mak mertua bawakkan air zam2 ms tu induce bukaan bru 1cm. Sakit biasa je. Tp buat ctg dia punya graf contraction menunjukkan contraction tu terlalu kuat. Kne bebel ngan doc. Terpaksa cancel induce 2nd dos sbb takut baby stress. N masukkan belon tuk bukaan lebih cepat.

Saya minum air zam2 setiap hari, sehari cecawan sampai dlm ward pun masih bwa bekal air zam2. Saya smpai kirim mak saudara dan 2 kawan utk belikan air zam2 masa diaorg pg umrah..alhamdulillah xde apa yg pelik.dan sy xpernah amalkan selusuh walau da nk masuk 5kali beranak.

Doktor jelaskan air selusuh hanya akan buat kontraksi lebih teruk. Semuanya bergantung atas kandungan air selusuh itu. Diharapkan artikel ini memberi sedikit panduan: https://my.theasianparent.com/air-selusuh-cepatkan-bersalin

Sy tak pernah amalkan selusuh. Masa pregnant ank pertama & kedua sy amalkn extra virgin coconut oil. Masa pregnant ank ke 3 (skrg baby 3 bln) sy minum extra virgin olive oil. Sehari 2 sudu. Alhamdulillah cpt dan mudah bersalin.

5y ago

Saya xmik lgi coconut oil ni.. Sblum mengandung je ada amik.. Lpas thu pregnant stop dlu.. Tkut plak ase.. Dh hjung2 bru mnum blik nk bgi senang bersalin.. Bli kt watson je.. Xthu brand apa.. Yg ada tulis virgin coconut oil je.. Tu yg nk thu bila start kene minum..

Air selusuh yang saya minum masa dah buka 2cm,air mineral yang dibaca al fatihah ayat kursi dan 3 qul oleh suami sendiri,xbergantung pun dgn air tu cuma usaha alhamdulillah bukaan semakin cepat bukak dgn izin Allah

x pernah pakai2 air pun...natural alhamdulillah...apa yg penting minta maaf pd suami 1st redhokn nk bsalin mudah...bykn zikir time nk bsalin tu...