Perlukah air selusuh

Salam mommies, hari tu saya ada nampak video kat tiktok orang cakap air selusuh tu boleh menyukarkan proses bersalin (lambat bukaan). Ada juga yang cakap nurse marah minum air selusuh walhal air selusuh ni kan cuma air minum yg dibacakan dengan ayat suci quran dan doa2 utk mudah bersalin. Perlu atau tidak sediakan air selusuh? Ada pantang larang tak untuk minum air selusuh atau ada masa tertentu ja boleh minum?

2 Balas

tak silap ,ada air selusuh yg bidan buat kot ,tuh yg buat kita lagi sakit. sbb letak mcm2x. tapi selalu org tak minum la, sbb takut contraction kuat, padahal time tuh bukaan takda lagi. tuh yg misi/doktor tak bagi. yg pernah kena or tengok org kena mcm tuh, faham la.

kalau boleh x pyah la sis sy masa nk sulung di sebabkan air selusuh 2 la sya t.seksa sakit lama 4 pagi sakit kul 12 mlm bru bersalin brpa jam tahan sakit,air 2 dya sakit dlu tp lambat buka