bersalin lebih dari tarikh due & minum air selusuh

hai..saya nak tanya ..ade tak yg pernah berpengalaman bersalin lebih dari tarikh due?saya dah masuk 40w 3d tpi x de tanda2 bersalin lagi & ini baru anak pertama..saya rse susah hati bile x bersalin lagi😔..mak saya suruh minum air selusuh tpi saya takot nak minum air selusuh sbb takde tanda2 bersalin dan bukaan tak buka lagi (dh cek bukaan kt klinik).. tpi x pe ke minum air selusuh awal2 even x de tanda2 nak bersalin &laluan tak buka lagi? #seriusnanya #ingintahu #firstbaby #pleasehelp #firstmom

7 Balas

saya telah melahirkan 7 org anak, ada yang sy amalkan air selusuh dan ada yang tidak. kalau saya amalkan saya akan minum dr 7bln kandungan lg. semasa melahirkan mmg rasa spt dipermudahkan.tetapi saya tidak setuju jika ada yang kata air selusuh tu yg menyebabkan contraction, bg saya, saya minum air selusuh tu hanyalah ikhtiar atau doa utk permudahkan urusan saya bersalin. ada juga saya tak amalkan air selusuh sama je rasa kesakitannya. yg paling saya rs pelik anak bongsu saya, saya dapat pengalaman contraction lambat buka,lama menahan sakit walhal biasanya anak yg ke byk kelahiran sptutnya lebih mudah.kebetulan pula saya xamalkan air selusuh.jadi pada saya yg membuatkan mudah bersalin, jalan cepat buka adalah dari keadaan diri kita sendiri.

nk mudah bersalin xyah bergantung pn minum air selusuh..ckup awk mngaji..berdoa..y plg mustajab doa suami..ade y kte sbb air slusuh y blh mudah kan..tb2 x mnum jd ssh..klau Allah x izinkan x jd jgk.bg y dh rmai pngalmn mmg jd camtu mmg rasai sakitnye bile mnum akn tau..kite xblh ambik keadaan kite sorg je..xkn doc ngn misi pn larang ambik klau y blm ade bukaan.ok contoh ade y kate induce x sakit pn n cpt buke jln tp x rmai y dpt camtu..tp lbh rmai y kte induce sakit sgt n jln lmbt buke.so camtu jgk dgn selusuh.dpt mudah bersalin satu bonus..y penting persiapkan diri ngn ilmu cre nk kendalikan contraction n nafas nnt y tu lbh penting

Awk jangan cari pasal minum air selusuh. Nnti jadi macam sy 2 malam hadap contraction kuat tapi bukaan takde. Last2 nurse bukakkan jalan. Tu pun sbb mertua paksa suruh minum. Sy dah kata tak boleh minum tapi nak jaga hati punya pasal, minum la sikit. Haa mendapat 🤣

Hahaah…..Mak Saya pulak x bagi minum air2 selusuh nie………..klu berat hati x payah minum…..ckp je dkt mak….ok…….tpi x yah minum…….bukan mak paksa pun kan………dia ckp je tu…….

jgn wak..sy dh serik..mnum slusuh umpama sakit y dh buke 10cm..pdhl baru 1cm..Allah azabnye mse tu.smpai bb sy stress kt dlm

Jgn minum air selusuh dulu sis, nnti boleh sakit mcm dah nk bersalin tapi belum masa utk bersalin (belum ada bukaan)

byk kan berjalan..dan baring mengiring ke kiri..