muntah bile makan zincofer

Sape ada masalah macam saya, bile makan makan zincofer je muntah... baru2 ni pergi klinik kesihatan checkup hb drop ke 11.2 , jadi nurse ubah bg zincofer, sebelum ni makan new obimin...

26 Balas

Samalah saya, baru elok dari muntah alahan tetiba dapat zincofer jadi muntah balik.. Setiap hari muntah lepas makan zincofer, najis pun bertukar jadi warna hitam, muntah bau busuk sangat sangat ya Allah tak tahan.. Pasal hb tak tahu lah macam mana sekarang sebab dah lama tak cek, doc asyik tukar tarikh app je sejak pkp ni.. Sekali je cek hb masa buka buku pink dulu, sekarang pregnant masuk 4bulan tapi tak ada pun checkup..

4y ago

Ya sis. Jadi mcm sy masa mula2 makan zincofer.. Sis cuba minum dgn air sunquick tanpa gula. Makan zincofer 2 jam lepas makan malam, waktu perut dah kosong sebelum nak tidur. In shaa Allah...

Sy first checkup trus nurse bg zinconfer.. Mang pgi2 mntah.. Wlaupn mnum ngn jus lemon ke.. Dia pesan kalau tkleh g ngn zinconfer gthu.. So sy gtu la. Jdi pening2.. Mntk tukar yg 4jnis tu. Alhamdulillah.. Tkde muntah2... Pas tu amalkn jus mamariam.. Mang tkde mual2 pning, selera mkan pn ok je. Hb pn alhamdulillah ok buat masa ni..

4y ago

Hujung tahun nih. Skrg dah masok 3 bulan dah. Hmm masalahnye sy ta boleh nk mkn bnde laen selaen buah dgn roti. Tuh yg masalahnye. Adeii

Sy pun baru makan zincofer.... Doktor sarankan makan waktu malam... Alhamdulillah ok pulak... Kalau sblm ni makan pagi comfirm muntah..... Kalau makan malam pun x boleh juga.... Makan folic acid... Sbb tu yg penting... Ni Nasihat dari Doktor pakar hospital besar sy pergi hari tu... Baru2 ni....

Saya pun muntah juga bila makan zincofer sebab ada rasa darah pada tekak tu kuat sangat. Bila tanya doctor kata, kebanyakan ibu mengandung susah nak telan zincofer. So, just inform je pada doktor. Nanti doc akan tukar kepada obimin atau IBeret.

Makan sebelum tidur. Cuba makan dengan air limau suam tanpa gula atau sunquick atau ribena. Tp kalau tak boleh jugak, nanti bg tau pada nurse atau doktor. Nnti dorang akan tukar ubat lain.

Makan 1 jam sebelum makan atau 2 jam selepas makan dengan jus oren. Its work for me. Awal2 sy pun muntah jugak. Tp bila makan dengan jus oren, smpai skrg dh tk muntah dah. Elok jee 🤗

Saya kalau makan zincofer ni, kerja pun xboleh buat. Dia punya pening, loya nak termuntah tu xtaw nak cakap... saya try iberet ok plak... tp makan malam sebelum tidur zzzz

Sy first try pagi mmg akan muntah..last² baca ramai sarankan makan sebelum tidur, alhamdulilah elok, tak muntah..tapi pastikan 2 jam sebelum tu perut lepas makan yer...

Terima kasih semua yang membantu.... saye makan sebelum tidur dengan air sunquick... tapi ade sehari too tgh tido muntah.... tpi skrg okay sikit walaupun muntah2

Try beli maltofer dkt farmasi.. Sy mkn yg tu bru ok. Hb pun naik cantik je... Sblm ni zincofer & obimin mmg xleh nk telan. Cnfirm muntah kalau mkn...