Zincofer

Biasa makan zincofer malam sebelum tidur. Lepastu hb asyik low. Nurse sarankan makan zincofer waktu pagi sebelum breakfast, pastu rasa macam loya je tekak ni nak muntah. Kalau makan malam sebelum tidur, takde pulak rasa nak muntah. Hm

9 Balas

kalau bgtu sis cuba makan tapi xpyh tunggu brpa jam utk breakfast. kalau perut kosong mmg mcm tu.. sy makan saja kalau xdpt tunggu. loya masih boleh diterima. kalau loya tu menguasai rasa tekak, sy baring skjp. kalau rasa nk muntah kan angin, sy muntahkan saja angin tu rasanya mmg lebih baik drpd tahan2.. then cuba alihkan perhatian. yaa lepas makan pun lagi ok sbb ada isi perut. tunggu 2 jam slps makan atau stgh jam lepas makan. bgtu pun sy ada cuba.

try tukar iberet folic mkn waktu pagi ,minum sekali sunquick tanpa gula..lagi 1 try rebus air kurma merah yg org jual dgn ad longan gula batu tu semua lagi HB cpt naik..dlu preggy hb 10 jer sejak2 amalkn semua naik 12..lega terus tak ad ler lagi dgr misi membebel hahaha😅

Sy pun mcm sis. Mula2 dulu mkn zincofer sebelum mkn. Rasa loya tekak. Lps tu sy tukar ke selepas mkn terus ok.. Tpi blum cek hb terbaru. Risau pula klau turun. Doktor bgitau klau xnaik2 n turun nak suntik ubat kat punggung. Xmauuuu

Saya pon tak ikut sangat untuk makan time perut kosong pepagi tu . Sebab saya pon akan muntah kalau makan time perut kosong . Tapi alhamdulillah hb saya dah okay dah . Hari tu drop 10 ni dah naik 12.5 .

Sy mmg xboleh makan zincofer....mcm2 cara sy try mmg x boleh....klau makan mesti pening and muntah mmg akan lembik habis....doktor tukar kn ke maltofer.. alhamdulillah sesuai...lepas kena jaga makan

Makan pun still kena jaga walaupun kita makan zincofer.. Amik sayuran tambah darah lebih sikit.. So, jagalah makan.. Jangan amik junkfood ke asam ke.. InshaAllah xdak masalah

sy mkn zincofer selepas mkn sarapan tu dgn air sunquick tanpa gula.. kalau lupa sy mkn tghari lepas mkn dgn air sunquick ..tiap2 bln alhamdulillah hb ok tak ada maslah..

Selalu kalau saya ambil zincofer pagi lepas 2 jam mcm tu mkan dlu sebelum pergi klinik. alhamdulillah hb naik tp depends la makanan yang kita ambil. Kena try n error.

saya mula2 mkn zincofer rasa nk muntah n pening2..tapi bila dah biasa ok ja..cuma tula selepas mkn zincofer nk tggu 2 jam tu..asyik sendawa ja..