Stress HB Drop

Seksanya rasa. Bila checkup Hb turun saja. Dari zincofer tukar kepada obimin sebabnya zincofer memang tak boleh makan, Auto muntah2 sakit kepala. Macam2 cara dh telan dgn lemon, tapi sejam selepas auto loya muntah keluar semua. Obimin pulak ok je makan tp hb makin drop. Lepastu semalam checkup kena tukar kpd zincofer semulaa. Pastu still sama muntah2 mcm first trimster dlu. Ya Allah stress sangat! Buntu nya

69 Balas

, lah ini dugaan ahhaah sya smpai kena ksih msuk ubat cosmofer tu,and then sekrng sya mkn tu maltofer alhmdulillah ad naik skit",tpi dsebbkn sya mkn durian berturut" ampir 2 minggu drah sya drop blik ahahah🤣🤣sya mkan tu maltofer cmpur dengn air asam,maltfer tu ubt yg pling last sudh sya kena ksih,cuba sis mnta ubat tmbh drah mltofer tu klw ad dsna InSyaAllah drah sis akn naik,atw mkan byam merahh bnyk",tpi kena mkn ubat tu sbelm/slepas makn dlm msa 2 jam lah,tpi klw sya pgi" tu sya serpan jam 6/7 lebh lepstu sya tidur,dlam jam 9/10/11 sya mkan lah ubat tu sudh,klw sis tiada munth" pgi tu blh mkan pgi tpi klw ad,sis mkan waktu mlm mcm tu,seleps mkn mcm tuselng 2 jam minum susu and then tnggu lgy 2 jam bru mkn ubat tmbh drah

Bole try maltofer, jenis paling mudah nk makan & rse sedap.. Saya talasemia, mmg hb rendah (10) pun doc/nurse bising asyk la tukarkan jenis ubat (zincofer mmg tk bole telan lgsg terus muntah2 & demam). Based on pengalaman mse prgnt ank 1st, dah 36w bru hb naik 11.. skrg prgnt ank 2nd pun nasih 10 (dah 35w). mmg doc mcm2 la concerned, kdg mmg agk stress (lg2 saya mmg ada talsemia, nk buat mcm mana lg). tp, jgn layan sngt la sis.. sis cuba enjoy prgnncy, mkn makanan yg seimbang, mknn yg sis suka smbil2 try petua yg org suggest tuk naikkan hb.. cuma jgn letak hrpn tggi sngt hb tu akan naik.. Yg oenting, happy mommy = healthy baby.

1) ada minum minuman berkafien tak? spt milo/tea/kopi/nescafe/coca cola. kalau ada atleast kena gap sekurang kurangnya 3jam sebelom/selepas pengambilan ubat iron. 2) ada minum susu ke? kalau ada kena gap juga. atleast sekurang kurang 3j sebelom/selepas makan ubat iron 3) boleh cuba consume ganilia (purple) waktu pagi. dan consume ubat iron waktu malam sebelom tido. ubat iron boleh minum dgn air oren sunquick tanpa gula ataupon air limau nipis tanpa gula. 4) boleh juga amalkan real food. mcm jambu batu/delima/kerang/hati/ulam raja/etc

8mo ago

yess yg ini btl ni..sy pun nk tny jgk..ada minum minuman berkafein ker? coffee,necafe,milo,tea,air berkarbonat,susu susu oun sama..kalau boleh elakkan yer...kalau teringin sgt jer baru la minum.jgn hari2....mcm susu pun mmg kena gap jgk kan..sbb ni pun salah 1 factor..

Saya tukar aturan makan zincofer sebelum tidur atas nasihat doctor. Alhamdulillah dah tak muntah2. Apa2 vitamin iron kena ambil dgn perut kosong baru iron tu dpt full absorb. Jadi kalau nak ambil kena at least 2 hours before or after meal. Mula2 ambil zincofer lepas bgn tido. Tp maybe sebb perut kosong sgt and jd terus muntah. So skarang ambil lepas dinner. Tunggu la at least 2 hours then makan Zincofer. Mmg tak muntah dah. Maybe sebb dah mengantuk jugak 😂

8mo ago

Sama, sy ambil sebelum tidur memang xmuntah. If ambik pagi b4 breakfast memang muntah. So, sekarang memang telan b4 tido je.

sy pun dri awal bismillah bkk buku smpai 30w ni hb low . mkn iberet + air sunquick . sama je 9 10 je hb . tak pernah atas 11 tp tekanan drh sy pun mmg jenis rendah . asyik knee amik drh je 😌 memacam mkn . pati delima gulsan , jmbu batu , kerang , bayam . tak naik jgk . susu kafienn tak amik . sbb thu nt makin drop . takthu da nk buat cmne . skrg asyik rasa pening dan sesak nafas je . tgh try mkn hati ayam . harap naik laa .

8mo ago

sebijik mcm sy sis...cuma saya Bru masuk 19w....start bukak buku sampai skg 9 10 Xpernah naik...xtaw dah nak mkn apa..skg nk try konsisten makan Pisang plk sbb ada org bgtaw Pisang Pon ok...kita tgk 2 mggu lg macmna 😂 harap2 naik la 11 ke atas..

cuba try iberet. makan ubat iron ni jgn mkn sekali dgn kalsium. masa mkn ubat iron, cuba minum dgn air + sesudu pati delima + sesudu sunquick.. sy try cara tu sbb hb sy dr awal 14, turun 11.. alhamdulillah lps amal tu, naik ke 13.. zincofer mmg sy pun tak bole telan..obimin plak iron dia tak bnyk mcm zincofer/iberet/maltofer

9mo ago

saya amalkan iberet due minggu depan hb 14 maintain shj

sy pun ada masalah yg sama.. zincofer mmg xleh telan..doc suruh tukar mkn iberet pulak...alhamdulillah, ok.. hb dh ok balik skarang ☺️.. nurse ada cdgkn tablet maltofer jgk, kemam2 rasa cklat.. mkn wktu pg masa perut kosong, kena jarakkn 2jam dgn iron inhibitor mcm teh, kopi, nescafee, telur, susu, oat, yogurt.. sbbnya mkanan2 ni akn mnghalang penyerapan iron scara mksimum..

try iberet pulak sis. tapi masa third trimester hujung2 dr yg cek saya cakap dekat2 last week nanti akan nail sendiri. cuma jangan skip ja hari2 kena makan. betul yg dr cakap. saya dari awal sampai dekat hujung2 9-10 je lepastu nak dekat2 bersalin terus naik 11 lebih. maybe sbb saya cek swasta so dr okay je walaupun 10. masih kategori normal kalau cek swasta

mcm sy sume jnis vitamin da cuba.. last2 mmg obimin je yg blh masok yg lain makan muntah semua... sbb sy jnis xblh amik iron lebih.. klau lebih mmg muntah... bg la maltofer, zincofer, 4beradik, iberet sume tendang balik.. skrg mkn obimin pastu amikla makann lain yg blh support hb kerang, sayur2, buah2an, kismis, kurma.. sy da 35w last aritu checkup naik da 12.1...

9mo ago

kaffein ngn choc, milo pn blh dropkn hb...

sye mula2 dpt obimin.. ok.. pastu nurse tukar zincofer... tak boleh nk mkan... rse darah and kna ambik ikut masa... so sye tukar pda maltofer... tapi sye tak boleh nk kemam... so sye gigit sikit terus telan ngn air.. boleh maximum 1 hri 3 bji.. so skali makan sye ambik 2 bji.. hb ok je... nk ambik bila2 pon boleh.. tak yah ikut sblum, slepas mkan...