Spotting coklat

Salam..hamil bru 4minggu 5hari..ade keluar spotting coklat terang..bile pegi kat doc dia cakap normal ..dia ada bg ubat kuatkan rahim..tapi sampai skrg ada spoting yg keluar tapi tak byak la..selalu berapa lama baru dia stop yer..

14 Balas

sy xtahu la betul ke x ni.. tp masa sy bgthu doc pac sy dpt ubat kuat rahim, sy kena mrh. sbb doc pac kata xguna mkn ubat kuat rahim selagi xnmpk janin. so, sy xtahu la mana yg betul. klau xboleh mkn, knpa doc swasta bg ubat tu.... sy mcm sis. spotting coklat masa 4w.. membawa ke 5w.. 6w.. in between mkn duphaston. then 2 3 hari sblum nk masuk7w bleed fresh blood, sikitttttt sgt. kt pantyliner pun xda. tp kncing, ada sikit setitik dua. 7w scan, pegi scan pun sbb tkut psl bleed tu.. scan² rahim sy dh ksong. xda apa dah. gugur rupanya.. so doctor kata sy dh complete misscarriage.. now tgh berpantang... klau awak rs bnda tu xnormal, seek for 2nd opinion iaitu doc yg lain ye.. hope semuanya baik² ye utk u sis

2y ago

Saya pergi ED kat gov hospital pun kena marah sebab mintak duphaston 😅 dia kata dia tak bagi lagi sebab ni first pregnancy. Saya gi klinik swasta saya dapat duphaston 7 biji untuk dimakan seminggu, bleeding dah kurang sangat-sangat. Kalau keluar pun sikiiit dalam setitik dua.. masa tu saya 5w.. ni tunggu untuk scan lagi 2 minggu.. berdebar juga saya 😭😭

Saya pun setiap minggu spotting, dah 3 minggu mkn ubat kuatkan rahim. Lepas tu dr check bawah masukkan mcm mulut itik, rupanya ada luka dekat pintu rahim, dr kata punca nya ialah hormon dan normal ketika pregnant, jadi spotting coklat dari situ. Klu sbb ni dr kata x bahaya sbb di luar rahim, yg bahaya klu darah merah, dr kata klu tu mgkin dari dlm rahim dan ada risiko gugur, klu x berhenti jugak spotting boleh request dr buat vagina swab , dia akan check sekali ada infection ke apa

Sy pown same sis ade keluar coklat terang sptot kalau ikot date period dah 7 minggu waktu tu tp scan baru nmpk kantung 4 minggu tp doc kte xde pape just rest je isnin ni dtg balik nk cek mcm mana kn katenye jgn buat keje berat just relax2.. tp btol sis sy buat keje berat die keluar tp kalau sy baring n relax je xde keluar pape.. so means kena rehat.. semoga xde pape yg berlaku la..

ad setengah Dr yg mmg dh tau kita ad history of miscarriage, diorg akan provide duphaston. but for 1st time pregnant and ad spotting biasa Dr x provide any medication. dia banyakkan suruh rehat saja. lgpun still small, boleh jadi mcm2..just rest saja. once dh 6 weeks above and dh nmpk janin scan, then bru Dr sunggest vitamin ap semua.. biasa Dr akan suruh kita refer hosp gov if ad somwthing.

brownish spotting pada awal kehamilan ni blh jd ancaman keguguran atau proses penempelan. ubat kuatkan rahim tu untuk 14 hari, kan? Habiskan tau. Saya sblm 14 hari, spotting dah berhenti sendiri. Jngn angkat berat2, jngn buat aktiviti berat, elakkan stress dan banyakkan rehat.

dlu sy 1st prgnt sis ada spotting coklat jgak. pstu esoknya sy ke emrgncy trus. doc bt pap smear trus ambk sample kputihan.. lpastu sy kna ambk drh n scan mlalui bwah rahim. alhamdulillah baby ok. cma doctor pkar ckp jgn bt kja brat sgt..

3 minggu dengan makan duphaston dan 1 minggu MC. 1.5 minggu bleeding coklat. 1.5 minggu spotting coklat. Scan lepas spotting henti, baby masih ada hearbeat. Memang risau dalam 3 minggu ni.

Mcm sy 3 hari stop. Tak kena pantyliner pun. Sikit sgt. Tp sbb masatu xnmpk baby lg, so dr xde bg duphaston. Sy bed rest je bangun bila perlu. Alhamdulillah stop sendiri.

Sy pun ada spotting awal2 pregnant. Info kt doc, doc senyap je Xde explain apa apa. Just scan and bg obimin je. Xtaula spottiing tu normal ke tak.

I think normal. Sbb sy pun ada keluar spotting. Mggu ke-6 dh ok dah. Consult dgn Doc pun dia bgtau itu normal.