HB Low

Salam, sy ada masalah nk makan ubat tambah darah. Ubat dri kkia, obimin, zincofer.. Semua tk sesuai kat sy.. Lepas makan ubat tu sy pening & muntah. Jadi, sy nak tanya apa supplements lain yg ibu-ibu consume untuk naikkan HB.?? Sy dah tk larat sangat ulang alik jumpa doc tiap minggu.. Ibu-ibu, tolong sy yaa. Risau sangat sebab first baby, suami jauh.. Nk tanya mak pun, mak dah takda. ?

30 Balas

last appointmnt sy, HB semakin turun. nurse pesan makan ubt iron tu 2 jam before makan. doktor cakap ada stgh org xdpt makan dgn perut kosong. akan mual smua dn lain lain. jd doktor ada pesan, ambil iron ni 2 jam before makan bukan bersama susu, milo, kopi, teh, nasi.. tetapi blh makan bersama betik, air kosong. lps dh makan, tggu ye 2jam before. utk penyerapan iron yg bgs.

Sya pun sma sis.. mnum ubat tambah drah smua xbole masuk.. last2, dktor bwat kputusan ccuk d punggung stiap bulan utk naekkn hb.. tu jak yg bole spya baby & sya ok.. alhmdulillah sblum mlahirkan 10.6..ok la tu.. sblum ni 8.1 jak..😅

5y ago

Kalau inject xda apa2 effect ka lepas tu sis? Kalau bkesan, mau jugaklaa try minta inject.. Biarlaa kena nmpk tu punggung. Yg penting sihat2 baby didalam.

Dulu sye pon ade masalah hb low.. Nurse sruh makan Kerang tapi sejak pregnant ni Geli dengan makanan laut.. Jadi nurse sruh mkn buah jambu batu.. Alhamdulillah hb Okuy smpai skrg.. Selain itu, sye jgak minum minyak kelapa dara..

5y ago

Rase kelapa Lh.. Minyak nye xkuat sngt rase.. Still boleh telan

Awak continue ja mkn ubat tu tp ambik mlm sebelum tidor, at least 2 jam selepas mkn..ambik ubat tu dgn air sunquick or ribena tanpa gula..cuba dulu buat camtu..sambil2 tu kena mkn gk mknan yg tambah darah..

5y ago

Awak try consume pg ka?kalu dh mlm boleh so keep continue ja la..

Sy minum maltofer Beli dekat parmasi... Sy minum yg sirup Jak sbab sy jenis yg tk mkn obat dn tk bole telan langsung hihihi.. Tpi doktr sarankn ambil yg kapsul 3 biji shari... insyaAllah naik la HB tu...

5y ago

sy pnah beli maltofer syrup . tapi doc x rekomen , katanya kne kira berat baru taw brapa yg kita leh makan sbb dos dia rendah . elok makan yg tablet choc , tp merata sy cari smua out of stock 😢

Saya pun sblm nie pregnant 3 org ank hb low... Skng pregnant ank ke4 tiada lg masalah hb low... Saya amlkn ambik jus mamariam seawal kandungan 6 mggu... Alhamdulillah sis blh la cuba..

try new obimin. klu kk xde sediakan boleh beli kat farmasi. sy pun mcm tu jg masa awal prggy. muntah balik ubt kk bg. sy sndiri tukar new obimin. x yah mnta benar nurse pun..

Sayur bayam especially bayam merah, brokoli, jambu batu, buah naga, ikan cencaru, pisang, horlick, jus delima gulsan, kurma ajwa... In Shaa Allah HB boleh naik cepat

Mkn iberet sis & kalau xde darah tinggi, blh consume mkn ikan bilis. Mkn daging 5 ketul, kentang byk2 setiap hari. Sis xblh berharap 100% pada ubat atau suplmnt sje.

5y ago

Cara mkn ubat pun kne tgok juga, ada tak mkn ubat 2 jam sblm atau slps mkn? Kne elakkan minumn bcaffien cm kopi, teh, choc & milo sbb ini mnghalang pnyerapn zat besi. Nk tingktkn lbhn pnyerapn zat besi, kne mkn mknan yg tinggi vit c like jambu batu, oren.

Minum air minute maid pulpy.. Boleh naikkan hb.. Makan ubat kalau bole dengan air jus. Jangan susu atau air masak. Makan ubat lepas sejam dua makan nasik.