HB Low

Hai Mommys, nak tanya apa supplements yg bkesan naikkan HB?? Tiap kali makan ubat tambah darah dari kkia ataupun zincofer, sy mual & muntah. Tak tahan dah. Masuk 7bulan, hb makin low. ?

15 Balas

Sy semua ubat kk doc dh bgi😭😭😭 hb xnaik jugk...skrg nk masuk 7bulan stuck kt 10.0 doc tukar maltofer, 2minggu lgi check..doc ckp hrp naik laa...smpai dorg igt sy ade thalasemia pulak..tpi dh buat iron test xde pon...just anemia je..takut nye kena cucuk...org ckp sakit...

Sy hb drop jgk sis dri 12.2 trun 11.2 nurse sruh hati2 dh sy ambik maltofer sebiji je sekarang 7bln, bulan ni sy ade cuba minum susu lazz kurma lpas tu mlm tu sy ade minum susu kmbing fresh perisa kurma.(mlm tu lupa nk mkn ubat) esk g chek naek 11.6.

Hi, saya makan produk Qaseh Adinda, alhamdulillah terus ok hb naik lebih dari 11.. Kalau taknk beli tu try makan kurma, bykkan makan daging & hati, minum pati delima InshaaAllah ok puan..

Sy mlm sblm tdo ambil zincofer sebiji..sblm sahur ambil pil iron yg coklat tu sebiji..slps sahur ambil kapsul minyak kelapa dara 3 biji.. Alhamdulillah slps 2mggu, hb dr 10.1, jd 11

sy dlu makan maltofer + supplemen vitamin c ...alhamdulillah baru naik ..kalau tak 9 je hb sy 😂..dr slalu pesan minum fresh oren + makan ubat ...sy beli vit c trus

10mo ago

boleh tau tak sis makan vitamin c apa

Sis try minum Horlicks.. Horlicks pun blh menambahkan susu badan slps bersalin.. 👍🏼 Sepanjang 🤰🏼 pregnant sy amalkn mnum Horlicks mmg bkesan..

Sy minum ssu kmbing. Klinik bg sy zincofer jgk. Kdg2 sy terlupa jgk, 2 hri skali bru mkn. Tpi ssu kmbing mmg hri2 mnum, hb sy 12.6 skrg dh 28w.

Hi awak, boleh try Vitalea Shaklee, mmg berkesan utk naikkn hb. Saya ada jual 🙂 boleh wsp 011-51565203

sy pun dah 5 bulan tapi hb makin low. ubat tak pernah missed. doc bagi sy obimin je.

mkn sayur bayam..kerang dan ulm pegaga..insyaAllah,klu ngn sy alhamdulillah,hb ok