HB Low

Salam semua. Harini sedih cek hb low sangat 8.2 . sebelum ni sy tk mkn ubat tambah darah hb 9.5 bila makan ubat tambah darah (maltofer) hb jadi makin rendah padahal setiap hari sy makan waktu pagi&malam. Ada yang macam sy jugak ke? Ubat apa lagi patut sy makan ??

2 Balas

saya pun dari mula pregnant sampai skarang 23 week dok mkn ubat yg klinik bg ja hb maintain 12 cumanya bln puasa baruni hb turun skt 11 tu pun sbb skip ubat, mkn msa perut kosong 2 jam sblm mkn minum dgn sanquik tu,sayur bayam kurma pagi/malam Alhamdulillah buat masa ni smua ok.

Try dulu makan ubat dgn air limau/sunquick tanpa gula. Kurangkan caffein. Banyakkan makan jambu batu, delima, kurma, sayur bayam.

4y ago

Kadang2 memang sbb darah tu sendiri sis. Tak boleh buat ape 😅