Zincofer memeningkan kepala

Lemahnya bila dengar dapat ubat zincofer ni. Sy ditukarkan ubat dari obimin ke zincofer sbb HB drop(doktor sangka sy tak makan ubat pulak). Ramai rakan sy sarankan jangan makan zincofer. Tp sy nak cuba juga sbb nak test sesuai atau tak dgn badan tp nampaknya zincofer buatkan sy tak tidur malam 😭 pening sangat, perut jadi sakit mcm angin, tambah pulak dgn mual mcm nk muntah tp sy tahan. Allah, sblum makan tu niat fikir untuk anak je 😭 tolong sy patut tukar ubat apa? Iberet atau maltofer?#pleasehelp #firstmom

11 Balas

ye sis, saya pun doc bgi zincofer & suruh minum dgn air lemon ( jgn tambah gula)... after minum terus mcm angin n pening mcm nak pengsan... seminggu lbh je sya bertahan lps tu sya decide borong jambu batu.. makan sebiji / separuh setiap hari bila tarikh appointment nk dekat.. Lauk pun sya makan kerang rebus semangkuk kecil and also setiap hari mkn Oat ...sya cuba makan ubat sblm tido supaya x rasa pening..tp bnyk juga skip n x consistent..mungkin sbb alahan... lps tu alhamdulillah ok , HB xde Kantoi dah.. bila doctor tnya , t'paksa membongak ... sbb malas nak tukar ubat utk kali ke 4... yg penting jaga pemakanan.. awk boleh search mknan utk tingkatkan HB...now sya dah slmt bersalin...

sy pula memang terus dapat zincofer.. nurse cakap makan ubat selepas makan.. sy ikut yg nurse cakap.. lepas makan terus makan ubat tak tunggu 2jam. n memang efek dia badan lemah... tp bila jumpa doc dia cadangkan makan waktu perut kosong.. bila try terus keluar balik. dan sekarang dah 2w sy stop zincofer😅kebetulan td nurse dtg rumah n sy cerita.. so dia kate kalau zincofer boleh je makan lepas makan tu.. kalau yg obimin atau yg lain tu memang waktu perut kosong.. sy pun pernah cuba sebelum tido n muntah.. bila fikir kesihatan baby memang terpaksa makan semula harini 🥴

2y ago

mkn dgn buah masam atau air masam insyaAllah ok...sy mkn sebelum tdor,dgn jus gulsan delima bancuh 1 sudu 1 gelas...alhamdulillah bdn ok,hari fist lesu...second ceri beri,hari third pening...masuk hari keempat alhamdulillah ok dgn bdn.

Saya sempat makan seminggu je. Tak larat eh asyik muntah je pastu pening mual satu kerja pun tak jalan masa tu. sampai nak jemur kain sebakul kecil pun ambik masa 2 jam lebih nak siap 😅 So last sekali pegi farmasi and dorg suggest sangobion. Alhamdulillah setakat ni ubat ngam je dgn tubuh. Tapi tak lupa juga makanan2 lain nak tambah hb spt jambu batu mmg sebiji satu hari ni wajib! Sayur kangkung dgn bayam hari2 wajib jugak. Banyakkan makan daging. Org suruh makan kerang tp saya tak makan kerang so extra makan yg lain2 tu. Next week check up baby nak tgk la camna hb ok ke tak

saya pun masa prgnant tak bole masuk langsung zincofer . makan je mesti muntah . saya ade try maltofer jugak tp hb tetap sama . jadi doc suggest iberet . hb pun naik elok . saya tak tukar dah yg lain . cuba dulu sis . iberet ni takde bau sangat mcm zincofer

Saya pun dapat zincofer. Memang side effect dia rasa pening dan nak muntah. Sekarang saya makan zincofer lepas terawih dan sebelum tidur so tak rasa la nauseous tu sebab tengah tidur kut hehe. Pastu bangun sahur pun makan macam biasa 👍🏼

Saya juga hb low kena makan zincofer tapi saya mkn sebelum tidur dia okay. Cuba awak mkn buah jambu batu untuk tambah hb. Atau cuba mkn sayur bayam merah untuk beberapa hari sebelum jumpa doktor. Insyaa allah saya pun sedang mencuba 😉😉.

Saya dari anak ke 2 hingga hamil terkini ke 4 mmg saya mkn zincofer sbb hb saya mmg drop mkn la ap pon mknana naik kan hb ttp sama saya makan time btol2 nk tido bru saya makn tu pon minum dgn jus buah.

Sy pun kena tukar obimin ke zincofer. Baru start sahur td makan, so far tak ada apa2 efek. Maybe sis ada alahan lg kot, tu yg badan menolak tu.

Ats bdn, blh try & error. Tanya farmasi ada jual sepapan x utk trial. Maltofer rasa coklat & blh hisap.

cuba iberet na... sy pun x leh zincofer.. HB asek jatuh..