Buku pink dan anak luar nikah

Salam semua, klau hamil ank luaq nikah tpi ada owg yg hamilkan tu apa yg patut sya buat? Kandungan sya dh 22minggu. Kami mmng plan nk kawin tpi duit x mencukupi lagi. Family tau kami nk kawin tapi family xtau yg sya dh hamil. Takut nk p klinik untuk cheak baby sbb takut pihak klinik bg tau family. Mcm mana ya tlng bantu.

35 Balas

Seeloknya bagitau family awak dlu sy pun kes macam awak jugak time Tu dy baru 13 minggu..boleh je kawin bagitau family elok2..memng first diorang akan marah tapi lama2 ok jugak sbb kalau nk kawin wali kena ada..buat simple2 je akad nikah je sy akad nikah nn buat solat kesyukuran xpayah buat besar2 nnti kalau baby dah keluar buat lah Majlis insyaallah xde halangan kalau awak xsmbunyikan kandungan awak Dari family awak..kalau awak simpan nn beranak teruk nnti family awak marah nn tanggung malu..pasal buku pink Tu awak pergi buat dkat swasta dan awk berurusan dekat sana tapi Kos nk buat buku Tu Mahal lahh sikit..risau nn takut Tu benda biasa sy pom macam awak jugak..Demi kebaikan lebih baik bagitau family dlu..insyaallah Allah permudahkan semua urusan awak

Knp tidak nikah sahaja di Muis. Byr pn duit upah imam dan mas kawin rm100 shj. Sbb baby dh besar tu makin lama akan nampak masuk 5bulan dah tu. Klau family tidak setuju pgi bawa saksi dari pihak perempuan 2org lelaki. Korang dua ada 1.sijil nikah? Bawa. 2.Fotostet ic korang. Dan 3.potostet ic 2org saksi tadi. Klau buka buku pink pun kena ada suami. Buku pink pnting untk tgok prkembangan baby dan masa melahirkn nnt. Yg pnting mommy kna jga baby tu baik2

nk nikah itu mudah...dh buat kursus kawin, dokumen dh isi dlm online,print,pergi pejabat agama utk dptkan kebenaran berkahwin dkt tmpt masing²,lps tu serah borang kebenaran tu dkt tok kadi...dlm masa nk tunggu majlis akad tu,sama² la kumpul duit...tak pakai bnyak pun...saya nikah 2 tahun lps pun habis dlm rm800-rm1000

buat dulu buku pink . nurse doc faham . yang penting buku pink tu ada . kalau lahirkan anak takde buku pink,akan ada kesulitan masa nak buat mykid anak . nanti kena buat akuan sumpah kat suruhanjaya sumpah . lagi 1, bila ada buku pink, kita bole tahu anak dalam kandungan kita ni sihat ke x..

Waalaikumussalam last option bgtau je fmly awk da pregnant n minta izin nk kawin cpt n buat kecilan je..sbb klau tggu duit ckup dan la awk trberanak dlu..last2 fmly akn tau jgak kn...as long as bkl suami same2 fight utk ubah hidup n besarkan bby should be awk pn kne kuat hdap mslh tu same2.. be strong

1) mnta lelaki beritahu family dye n family lelaki itu beritahu family awk. 2) kene beranak dulu baru sah nikah. anak tetap tak boleh berbinkan yang lelaki. 3) pergi je checkup dek. kalau takot kk bgtahu familu, buat dulu yg no.1 tu. Semog dipermudahkan urusan awk ye.

Buat je buku pink tu ckp kt dye dlm prancangan nk nikah mngkin nnti dye kta lps nikah bwak photostat sijil nikah untk tampal dlm bku pink tu..jgn tk buat kita tk thu baby kt dlm sehat ke tk ad msalah ke apa so better buat je nasib² je klau dpt nurse yg kuat bebel tu

Kandungan kalau melebihi 3 blb tdk boleh di bin or bintikan dgn bapa kandung. Soal agama jgn buat main. Rujuk pd jabatan agama. Lelaki itu sepatut bertanggungjwb jika dye benar2 cinta awak. Dye yg ptt explain dkt family dye dn family awk.

Sis nikah tu yg wajib sepatutnya bila tau dah mengamdung cpt2 ajk laki tu pi nikah majlis kenduri kawin bukn wajib pon. Nikah buknnya kena guna banyk duit pon cukup syarat ada wali, pengantinn perempuan n laki, saksi . N sikit duit mas kawin.

4y ago

Upah saksi mmg ada.. Kt tempat sy kedah dia mnta 200 lbh..

So k dik..buat je buku pink..nurse skrg xkn ckp apa2..msa nk buka buku ckp je otw nk nikah. Rasany mengikut mazhab imam shafie pernikahan tu sah ..cuma kalau atas 6 bulan xbole berbin kan. Betulkn saya kalau silap

4y ago

Boleh x mcm mna prosedur nikah utk wanita hamil luar nikah?