Tlong bgi pendapt apa prlu sya buat

Kandungan sya dah 26 weeks tpi masih blom buat buku .. sya malu sebab sya belum kawin .. orng yg spatutnya bertanggungjwb dia tknk brtnggungjwb dan sruh sya gugurkan sja bby ni tpi sya tak smpai hati sbb bby ni tk brsalah dan sy sygkn bby ni ..sya nk prgi klinik untk buat buku dan tgk prkembangan bby tpi sya segan .. tlong suggest skit ap prlu sya buat 😌

52 Balas

Hi dear. Saya temankn my best friend pun single mom dulu. Dia checkup kt private sampai 28 minggu baru pergi kk sbb faktor duit takut tak mampu nak bersalin dekat private. Dekat kk, dia langsung tak dapat layanan buruk. Statement yg kurang manis pun takde. Nurse and doctor semua concern and ye, nanti sticker kat buku kuning (single mom) and nanti mmg banyak soalan (siapa nak jaga etc semua) and akan kena refer kat pakar etc. Tapi time tu kawan cakap doctor pakar mengaku diorg mcm kepochi tanya bukan sbb apa, tapi sbb kalau you nak giveaway baby tu nanti diorg tolong uruskan. Also sbb nak tahu if you mentally prepared ke depressed ke jaga baby sihat elok ke etc. Mcm my friend, tak kahwin pun in the end tapi dia mmg plan jaga anak dia so nurse/doctor tak soal or perli pun. Kalau private diorg tak peduli sangat tapi kalau kk mungkin akan ada banyak soalan lah jugak. Mungkin jugak depending kn kk mana. Saya advice mmg pergi je klinik dear sbb yang penting is ada record and tahu baby sihat Inshallah. Selebihnye Allah akan permudahkan

Kalau late bukak buku ni mmg boleh kena bebel jugak ngan nurse dear and ada lah jugak checkup banyak kena buat. Tapi elok pergi sekarang sbb 20+ weeks ni diorg nak suntik tetanus lah, amik test gula lah kalau lambat sangat dia bebel bukan sbb apa, sbb takde masa nanti nak buat semua checkup tu. Kat malaysia mmg ada beberapa test wajib untuk mommy preggy lalui. Kalau dapat nurse yg mulut lazer, sabar je dear. Saya dulu nurse dan doctor sangat baik and concern. Tapi saya pun mmg try friendly dan sentiasa hormat diorg balik lah jugak. Just humblekan diri, pergi buka buku so that ada record k. Record tu yg penting supaya time bersalin nanti, pihak hospital boleh prepare u dan baby make sure bersalin dengan sempurna. Hope boleh bagi semangat sikit, semua org buat silap dear. Takde manusia yg perfect. Biarlah diorg nak judge/mengata. Chop chop satu hari kena kt batangang hidung diorg/anak/family baru tahu. Allah Adil. Jangan kita yg judge org lain ❤️

ok adik ..jn rsa malu .tpi malu lh yg lelaki tu ndk brtnggjwb ...teruskan itu baby dalam kandungan.....buka sj buku pink percaya lh doktr akan fhm..dan yg paling penting bagi tau ibubapa...klw beranak .tpi laki pun ndk jg tu nurses atau doktr marah .cuma msti ada kasi bin tu nama anak.. pakai jer nma bapa. atau adik beradik lelaki....jn lh risau ...asal jn kasi gugur tu kandungan..kesian tu baby .tuhan suda bgi hrgai lh..walau apa pun cubaan ttp lh bertahankn..Sma..satu lgi. klw lelaki itu ndk mau bertanggungjawab .. lapor d balai polis. .dan ingt pesan sy .jn khwin dgn lelaki itu .hidup KO akan seksa...aku prnh d posisi mu...smoga bby dlm kandung sihat

Alhamdulillah sis syg baby sis .. sis pergi je klinik n tnye nurse ape sis patut buat .. mgkin sstgh nurse yg pndai jge aib akn bg pnerangan n bantu sis .. klau yg sbaliknyer sis tadah je telinga takpe .. ape2 yg pnting untuk sis n baby .. malu kt dunia ni kjp je kn .. yg pnting antara kita dgn Allah .. Allah da bukakkn pintu hati sis untuk syg ank sis pon satu hidayah inn sya Allah .. Allah syg sis .. dah 26 weeks daa .. lg bpe mggu da kne kire gerak baby taw .. x lame dah baby nk kluar .. sis pegi je klinik buat buku ya .

pegi je dik buat buku tu .. jgn dokter @ nurse x marah pon .. sbb mereka tahu jika mereka beri tekanan pada ibu ngndung akan meningkatkan risiko pmbuangan bayi.. sbb tu mereka akan layan awk sama je mcm y mcm ad suami... mereka xakan pandang serong pon pada awk.. awk jgn risau xperlu malu,janji awk da sedar dan perbetulkan diri .. y pnting baby awk sihat dlm tu.. nanty da kuar awk jaga elok² zuriat tu.. inshallah allah permudahkan urusan awk.. amin...

klu x buat buku nnt lg ssh sis utk baby lps brsalin nak buat sijil kelahiran lg,cian baby nnt. lelaki bodoh tu lntak la dia jgn bg dia tgk muka bby tu nnt dia mnyesal jg tu. lps ni blm tentu lg dia tu dpt zuriat. sory la mmg fobia lelaki jenis pndai bkin anak tp xpndai tanggungjwb , mnyusahkan. suru gugur pla tu. bengong ar. so plis just buat buku pink jgn lma2 sgt bby mau kena cek every months semoga urusan sis dpermudahkan k 🧡

pegi jaa sis , pegi buat urine test dan buka buku pink di sana drng akan tanya tu jangan risau sis klinik kerajaan sangat membantu drng lebih kepada kandungan kita sis , sama laa kita tu sis saya pun baru ja buka buku pink baru baru ni nurse nda marah pun 22 weeks jugaa next week bole buka buku pink suda , lewat drng akan tegur tapi drng tidak akan marab bole jaa tu sis yang penting sis jaga baby tu okayy , teda apa yang mau di segan hehehe

P jaa Klinik, jgn fikir apa yg org nak ckap, kesian beby dlm kandungan tuu dik, biar kita nak malu sat ja, p jaa cakap kat misi elok2.. Depa bule bertimbng rasa.. Kalau nak beranak t susah xda buku pink tuu dik.. Kalau g buat kat swasta pon kena duit dik.. P jaa klink kerajaan xpaa. T depa akan tnya laa. Kat sini ramai jadi macam tu, Alhamdulilah anak depa jaga smpaii kebesaq lani..

sy jg pregnant tanpa suami.. bekas tunang sy rogol sy.. mula2 sy pon rasa nk gugurkan.. tpi Allah x izin.. lps sy buat report polis.. terus sy buat buku pink time tu dh 20week.. mula2 misi mmng marah dan lama2 misi fhm keadaan sy.. pergi je buat buku.. tebalkan muka sekejap.. tpi pun sekrng kena pakai maskk rasa ok skit

buat je, lagi pun skrang kan wajib pakai mask, kurang sikit rasa malu. buka buku tu Penting. jgn digugur ank tu, tkut esk bila dah kawin Allah tak izinkan langsung zuriat dlm rahim awk. buang ja jantan tak guna tu, dah la dia ajak awk berzina. ni nak ajar awk membunuh pulak. jantan mcm tu tak layak jd bapak apa lagi suami. nikah bukan jln penyelesaian.