Assalamualaikum

saya nak minta pendapat Sya memgandung luar nikah then now dh nk masuk 6bln . Msa kandungan baru 3bln sya prnah bgthu family tunang sya then ayah dia sruh sya gugurkan tpi sya tknak gugurkan. Then ayah dia ckp tkpa la kahwin je la but till now tkda respon apapun dri family tunang sya and ayah dia prnh pesan dkt sya jgn bgthu family sya sbb takut family sya report, so sya diam je🥲 sya stress, menangis sorg2, kdang rasa tk mampu nk hdap smua ni. Sya prnah scan baby sekali je. Sya nak buka buku pink tk boleh sbb sya tkda duit, tk bkerja dh brpa bulan, nk buat detail scan pun tk dapat nk buat😔 family tunang sya mmg tkda respon langsung, sya pasrah dh hdap sorg2 Apa patut sya buat ye? Nnti klau nk bersalin blh ke klau tkda buku pink?

5 Balas

Waalaikumsalam. Saya rasa awak kena bagitahu family awak. Jangan rahsiakan kehamilan awak. Baik Buruk awak insyaAllah family awak akan terima dan sama sama selesaikan. Saya rasa family awak berhak tahu sebab awak adalah anak diorang. Jangan ikut steps family tunang sbb takut mereka lepas tangan. Bila Ayah tunang kata gugurkan nampak sangat depa takmau baby tu dan tak fikir pasal dosa, tak fikir pasal situasi awak. Depa nak awak tanggung dosa sorang sorang. Jangan mcm tu sayang, bgtahu family and terus amek tindakan. Klu awak bawah umur, kena report polis. Kena adil dan sama sama tanggung syg. Jangan bg tunang awak yak yak yeay happy sbb tak payah fikirkan tanggungjwab. Pasal Buku Pink tu, awak terus buka. Demi kesihatan baby dan awak. Jangan sesekali fikir nak gugurkan ke apa. Tebus balik dosa yang awak buat. Hidup ini sementara je syg, selagi kte hidup, pintu taubat sentiasa terbuka. InsyaAllah awak akan dpt rezeki yg tak disangka sangka. Mana tahu family awak sendiri yg akan jaga baby mcm anak/cucu sendiri ke. All the best ❤️❤️❤️

buka buku pink tu percuma dik, pergi la klinik kerajaan. ubat semua dia kasi percuma. kalau betol susah cerita kt nurse tu pasti ada juga bantuan serba sedikit. buku pink tu bukn setakat untk bersalin. untk kesihatan cik n bayi. sy pn ibu tunggal preggy baby 1st. sy student baru habis belajar. nk kata ada kerja mmg tkde. sy terus buka buku pink bir org kata apa janji kesihatan diri n baby. Tnya sama diri kalau dh tunang tk nk jaga u, sapa lgi nk jaga u.

3y ago

Tapi saya foreigner kak, percuma juga ke buka di kk? Tunang sya okay tapi ayah dia tu , dia ckp bulan 6 kahwin tpi smpai skrg tak kahwin . Check up sya mnta tunang bayar semua sbb sya tk krja langsung, org taknak ambik saya krja sbb tgh pregnant , risiko tinggo

awak bawah umur ke? kalau awak sorang2 je yg hadap, better bgtahu mak ayah.. sebelum tu buat lah solat taubat, dan solat hajat, supaya mak ayah boleh terima.. jgn sampai depress kesian anak dlm perut.. to be honest lah.. better report polis je.. dorang x pedulikan awak pun sis.. kalau kawen pun sy xrase awak boleh bahagia dgn family dia yg jahat dan x bertanggungjawab mcm tu.. main lepas tgn je..

3y ago

Bukan , sya dh 20lebih , bnyak kali fikir nk report tpi tk sampai hati . Sya tunggu hujung bulan ni klau tkda perkembangan dri family dia , sya baru buat report . Edd saya bulan 10 kot😔😭

Buat buku pink kat kk pun boleh dear . Tkpaa , nurse tk marah . Nurse akan simpan segala rahsia . fikirkan baby dlm kandungan tu 😢

F