Breastfeeding Problem

Salam semua. Baby saya baru 1 bulan. Niat mmg mau penyusuan ekslusif dgn baby sehingga 2 thn tapi susu bdn saya mmg kurang terpaksa topup dgn susu formula. Mcm2 cara dah utk tambahkan air susu badan tapi still masih tdk cukup. Kesian dgn baby juga berat tak naik2 lg. Lagi2 saya skrg sa mengalami depression sebab masalah keluarga.. Kdg2 saya menangis sdribsebab tiada yang menjaga saya sejak dr pantang lagi. Husband pula dah masuk kerja.. Dan ini baby first saya. Mmg saya tiada pengalaman langsung.. Mohon Minta pendapat apa cara lg nak tambahkn air susu bdn..tq

18 Balas

Minum teh byk2 sis. Kalau sy, minum teh susu pasti akan meriah. Pasal depression tu, sy pn tgh depression berpantang sendiri(72hari) Lagi2 anak sy kuat menangis tak henti2 dan mengempeng 24jam. Nak makan nak mandi pun xdapat. Buat kerja rmh lagi la. Sy hanya buat kerja rmh yg skdar mampu. Sokongan suami sangat penting. Suami sy datang kerja mmg dia akan tolong settlekan kerja rmh yg sy xsempat nak buat. Masak ketika sy xdpt memasak. Biarkan suami jga anak wlpn cuma sebentar, untuk hilangkan rasa penat di badan walaupun cuma sebentar. Sis jgn sedih, byk lg ibu2 d luar sna yg depress.

Sis leh g klnik jmpe pakar sakit puan..leh bli pil tu dkt klnik or farmasi... Klu sis g jmpe doc pakar..mntk dia suggestkn sis pil tuk restat susu n tmbh susu bdn..hritu sy g jmpe doc pakar dkt klnik swsta..doc tu awl2 pesan klu xde susu nk bf ank smpai 2taun suh g klnik dia mntk bli ubt tuk restat susu bdn...nti susu bdn ada balik..mcm mil sy kata klu nk susu byk kne rajin.minum air suam byk2.. dlm ms yg sm..doc sy pesan suh mkn pil supplement vitamin n etc..make sure susu kita hasilkn ada vitamin leh share dgn bby bile kita mkn..bby dpt manfaat skali..

Stress juga punca susu drop. Puan cuba berehat dan bertenang sebentar. Tengok anak, insan baru yang hadir dalam hidup, penyeri hidup. Masalah tu tolak tepi dulu, yang penting anak. Kebajikan anak perlu dijaga. Bincang dengan suami untuk bekerjasama dalam penjagaan anak. Saya faham bagaimana rasanya. Saya hampir meroyan, luahkan pada suami, suami faham dan biar suami bercakap pada keluarga elok-elok. Kita perempuan mengandung, bersalin, jaga anak siang malam tak tentu memang letih. Semoga terus kuat. 🌹

punca stress pon bole jadikan susu badan kita drop aura negatif masa menyusu pun tk bgus juga ... sis cuba tenangkan pikiran buang benda2 negatif tu jau2 banyakkan minum air suam horlick suam pun membantu juga yang penting pikiran sis tk bole kusut bila kita kusut mindset kita tu akan direct ke penyusuan kita sebb tu la bole ganggu ibu2 yng menyusu badan ... stay positif ye sis .. semoga dpt pulihkan balik susu badan sis dan baby pun berat badan naik dengn cntik

dptkan bntuan dr hospital krjaan.. or sis blh ckp kt nurse yg rwat sis..nurse akn try utk awk dptn rwtan tsbut.. sy bpntang pn dgn suami wlpn ibu msih de tp dh tua.. nk mndikn bby pn xblh.. sy bgntung spnuhnya kt hsbnd.. bila dia kja sy handle sdri.. sbb sy slalu fkir xnk sshkan ibu.. nk hdup bdikari.. time tu umur 25t..xpndai ape2.. bpntang cara org dlu sume google n tnya org tua2 sbb ibu sy xbrpe ingt dh cra bpntang.. hrp sis kuat utk bby n sis.. fkir positif

1st of all adk X BOLEH stres.. Stres punca utama susu drop. Teori bf selagi ada demand selagi itulah ada supply. Means selagi baby menyusu selagi tu lah susu akan ada. Jgn ckp susu x de sebaliknya ckp susu sy cukup utk baby. Kuatkan semangat dan smg adk n baby baik2 aje ye

Sis try la kerap makan buah betik,insyaallah susu melimpah2 Sy pn pntg sndiri je sis dri ank prtma smpai la ank yg k3 ni.maklum la mak da xde,mak mrtua pn xde,sbb tu sy dduk jauh dri fmly ad mak tiri tpi x prnh sy susahkn dia untk mnjga sy.

Saya ada baca goat's rue dpt produce susu byk sis..tp xcuba lagi.. mslh sya pn mcm sis..last2 saya kasi minum susu karihome + bf sya masa mlm..sebab bila dh mlm baby sya xkiat sgt mnyusu mcm waktu siang sbb dia tdo byk..bgun 2x jer mlm..

jgn stress saya pn mcm kau juga. ada masalah kurang air susu dan akhirnya bagi susu fm dengan baby. tdk ada cara lain sbb itu kena topup susu fm. 😥 tp jgn risau yah. asal bby sihat dan kita kena💪🏻

Apa yg sy baca dr pglman org, kalau mommy stress memang akan menyukarkan pengeluaran susu badan. Maybe itu salah satu puncanya dear. Moga Allah beri jalan keluar utk setiap masalah mommy. 😊