Wajib gunting ke anak sulung ?

Salam selamat petang mommies yg baik hati semua .. maaf nak tanya memang wajib gunting ke kalau beranak anak first .. sebab nurse kat kk tadi ada bagitau dia akan gunting .. kita dengar jadi takottt la jugak kan 😌😌and ada ke kat sini beranak anak sulung xkoyak , xkena jahit ? Boleh kongsi x pengalaman , any tips ke untuk mudah bersalin .. dalam teruja dan taksabar nak jumpa anak , berdebar jugak rasanya .. hihii 😁

36 Balas

Wasalam, sy masa first time bersalin memang kena gunting.. Tpi its okay.. Yg penting baby keluar dgn selamat.. Lagipun waktu gunting tu, tak rasa pun..sbb masa sakit bersalin lagi berganda sakit drpd sakit kena gunting tu.. Jgn risau n seriau.. Doa yg baik2.. Fikir positif je.. In shaa Allah semuanya pun okay.. Mgkin boleh cuba urutan perineum (search di google) n buat latihan pernafasan utk bersalin nnti.. Ramai kata byk membantu.. Cuma klu first time mommy mgkin mcm takut2 nk buat urutan perineum..

2y ago

ank sulung kne gunting x rse ape2 sbb mse msuk lbroom jln bru 2cm,sbb air ktuban pecah skaligus pastu kne ccuk obat than sakit..sbb ank prtme kne gnting x rse ape2 dn cpt je proses brsalin,ank ke 2 pn nk suruh gnting jgk sbb nk cpat..rpe2nye skit sgt2 kne gnting,lpastu serik dh..brsalin ank ke 3 sdaye upaye teran sbb xnk kne gunting..skit kne gnting hdup2..😂😂