macam mana nak naikkan hb

salam sahabat semua..sy nak tnya mcm mana nk naik kan hb..sbelum ni sy mkn maltofer hb rendah ..tukar ke iberet tp still 10.5 shj..dh kali ke 4 checkup kk still hb rendah..dari segi sayuran sy mkn..buahan sy mkn..skrg 28w dh 2 w sy xda selera mkn sgt..safron sy minum,vitc sy ambik jgk..andai ibu2 bole kongsi apa yg ibu2 lakukan..tq

10 Balas

Saya 3 bulan struggle dgn hb. Dari dulu makan iberet tk pernah naik. Saya try iberet + maltofer baru naik sikit 9.4 ke 9.9. Pastu Dr suruh cuba iberet x2 + maltofer. Terus naik melonjak 9.9 ke 11.2 🥲Tapi sepanjang 2 minggu tu saya tiap hari makan bayam, minum susu HL & horlicks. Jambu batu pun mmg akan makan jgk

kalau saya kk bagi zincofer.. sambil tu minum susu kambing jenama Lazz walaupun jenis tak minum susu ..tapi alhamdulillah ..stakat ni ..dah 3x checkup kk ..hb 14.3 tak penah turun lagi ..lepastu banyak makan hati ayam goreng dan sup sayur ..itu cara saya la ..#33wks

4mo ago

zincofer tu pkl 6pg lepas bangun tido ..lepas tu sarapan cam biase .. masa sarap tu minum skali la susu kambing tu ..tapi kdg bila2 free je saya bancuh terus minum .tak kesah tghari ke ptg malam ..sebb jenis tak minum susu ..so anytime je rasa nak minum baru bancuh 😅😅

Iron rich diet. Paling power iron rich food is daging merah ; lembu kambing, kerbau.. Lepas makan sumber zat besi, makan buah tinggi vitamin C macam jambu batu sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah.

saya minum susu kambing naik 11 ke 13.9. susu kambing hi goat. pati delima pun minum tp tak naik sangat. bila tambah susu kambing baru naik dan nurse pun puji bagus. pagi sebelum pergi kk minum saffron.

mnum ubat spital tu bg tepat waktu amalkn susu xkesah susu ape pon asalkn ssu tepung tu je y sy amal klw ad pati delima gulsan mnum sehari sesudu

Amalkan pemakanan iron rich. Selepas makan sumber zat besi, makan sumber vitamin C sbb Vitamin C bantu penyerapan zat besi dlm darah

Salam saya makan maltofer pun rendah.. Boleh ke saya tak ambik maltofer.. Tukar kepada multivitamin

Sebelum checkup saya amik 2 sudu gulsan naiklah sikit. Makan iberet je mamg maintai 😂

makn buah delima. jus delima. jambu Batu. makan yg blh naik kan hb.

susu HL & delima