Mcm mna nk naik kan hb low? Hb sy skrg 10.5..mkn ubat iberet hb masih jg rendah..

40 Balas

saya dari start preggy hb mmg rendah 9.8 masa mula² mengandung lah . lepastu memang turun 8 something mcmtu . paling tinggi 8.8 dah bermacam ubat tukar tapi tk jalan² . skrg kandungan nak masuk 36week . 25hb jan 2022 masuk wad sbb hb rendah pastu masuk zat besi pada 26hb esok nye. keputusannye lepas 2minggu pada 9hb feb . harap okay je lah . saya jenis sayur tkleh mkn , hati kerang daging tkleh mkn , ubat tk boleh . supplement tk boleh . jus² yg byk org jual skrg untuk ibu mengandung pun sy tkleh nk masuk . tu yg susah . hmm nk taknak terima jelah masuk zatbesi haritu

2y ago

masa masuk zat besi tu hb sy 7.2

jarakkan pengambilan calcium seperti supplement calcium atau susu masa mkn ubat tambah darah. calcium mengganggu penyerapan zat besi dlm darah. sama juga dgn caffeine sepertj teh, kopi, coklat. kurangkan pengambilan caffeine sbb ia menghalang pengerapan zat besi. ambil ubat tmbqh darah bersama jus buah2 sebaiknya. tukar snek kepada buah2an dan tingkatkan pengambilan sayur2an. ni paling basic dan murah drpd beli supplement tambahan yg kebanyakannya tinggi kandungan gula dan merisikokan sis dan kandungan. take care 😀

setiap hari amalkan iron rich diet dlm menu (daging merah, kerang, lala, ikan cencaru, sayuran tinggi zat besi, dll. L Lepas makan lunch dan dinner, terus makan buah tinggi vitamin C. Vitamin C bantu proses zat besi absorb dlm darah. Teruskan ambil iberet dgn jus tinggi vitamin C (air limau dll) atau air sunquick tak dibancuh dgn gula. Saya bancuh air secawan dengan sesudu sunquick je sbb sy GDM on diet.

saya sebelum ni hb rendah juga masa 1st trimester..hb 10.4..makan iron tablet x serasi, doc tukar ke iberet..saya makan iberet 2 jam selepas makan pada waktu malam..makan iberet dengan air sunquick tanpa gula stp malam..amal juga makan buah jambu batu..skrg 3rd trimester hb 12.8..paling tinggi hb 13.1

sis minum jambu batu marigold. memang berkesan. sy minum dari awal prgnant smpai skrang. dan elak minuman berkafein + coklat. hb sy drop skli sbab sllu minum milo, stop minum milo hb naik balik. pastu minum milo kalau teringin ja skrang ni.

maltofer . shri makan 3x . perisa coklat . sya masa 1st pregy hb smpai 8 . admit hspital masuk darah . ubat zincofer iberet klo sya mkn sya pitam .doc mntak beli maltofer kt farmasi luar . skrg 3rd preggy mkn maltofer je mesti hb atas 12 .

2y ago

sis wani pergi beli kt farmasi try 1 tablet dlu . murah je tu 1 tablet xyh beli 1 kotak terus . agak serasi da blh la beli 1 kotak

harituh pun saya ada rendah sekali. pastu doktor suruh mkn iberet 2 biji sehari. pagi dgn ptg. pastu masa seminggu lagi nk check up tiap mlm saya mkn buah jambu batu dgn buah sunquick. alhamdulilah naik 🥰

jus mamariam blh naik kan hb low, & jgk minyak kelapa dara yg kapsul jgk blj naik kan hb low..allhamdulilah! dua2 sy amalkan hb okay! 12.1🥰..sy ambl pg kapsul klpa dara 2 butir, mlm jus mamariam 2sudu

2y ago

aaa blh je..tp klau blh jrakkan smsa pgmbilan tu..

msa fstime pregnt je sy ambk ubt klink sbb dgn sy ubt klinik myb xssuai kot blh jd sembelit..dkt2 trismestr ke 2 ambk jus mamariam dgn kpsul myk klpa dara hb ok, semblit pom xde ..

makan jambu batu, kacang kuda, minyak ziatun, holick, bayam, hati ayam, daging, kerang, pati delima, mcm2 lg.. ni antara yg boleh membantu , elakkan minuman berkafin