Uri Kat Bawah

Salam mummy semua , saya nak tanya . Saya pregnant dah 18 weeks , semalam saya scan detail kat klinik swasta , doktor ckp uri baby kat bawah . Saya tak ada pengalaman . Ni first baby . So saya mcm blur kejap . Then doktor ckp kalau ada pendarahan terus pi hospital . Ada sesiapa tak mummy kat luar sana yang ada pengalaman mcm saya ? Saya ni mmg aktif sikit bergerak kesana kesini . 😅😅😅 . Sebab mak ckp kena banyak kan berjalan .

15 Balas

Dah 3rd trimester nnt takpela sis banyakkan berjalan.. Sy bleeding @ fresh blood masa 19 weeks sbb doc kata uri dkt bawah.. Mmg bed rest.. Cuma jalan2 dlm rumah je.. Selebihnya betul2 rehat sbb trauma takut bleeding lagi. If uri dh naik atas takpa sis.. Cuma risiko bleeding tu tinngi if uri still dekat bawah.

Waalaikumsalam, hai sis sya pun masa 15 weeks uri kt bwa thn scan lgi masa 20+ weeks still sma thn dktr gtw klu ada bleeding gi hsptl..Alhamdulillah Allah prmdhkn utk sya masa 30 weeks uri dh naik x ttup laluan dh n bby pun kpla kt bwa..doa byk2 sis In Sha Allah smoga Allah permdhkn utk sis

Awal lg sis, mmg selalunya di bawah.. dh lama2 dia akan naik.. kalau dh 30++ wks masih xnaik.. maybe la kena risau.. sy pun dlu, 31, 32 pun masih di bawah. Cuma doktor pesan tu, incase kalau ada bleeding ke apa, kena pegi hospital.. tp Inshaallah, nnti dia akan naik sendiri 💜

Sama mcm sy. Sy gi detail scan 18w6d pastu doc ckp uri kt bwh. Doc pesan jgn buat kerja berat2, jgn kasar2 & kena jln slow2. InsyaAllah ade lg peluang utk uri tu naik. Kena bykkan doa & brcakap dgn baby 😊

Uri bwh ni xelok sbb kalau uri bwh mmg xleh bsalin normal sbb dia ttup saluran utk bby keluar...tp awk 18w awl lg...bykkan berdoa..n cuba cari2 petua utk bg uri naik

4y ago

Okay sis . InsyaAllah . Terima kasih 🥰

Saye 20 week uri pun kebawah juga, Macam mana tak aktif, pekerjA rumah saya kerjakan, masak sapu sampah, bila tak saye kerjakan sape nak kerjakan lagi

4y ago

Oke sist, Trimakasih

Sama la uri kat bawah. Saya bangun sat2 je selebihnya baring.. Memang betul2 rest. Sekarang 20 week dah ok ringan sikit perut. Tak sakit ari2.

Saya pun macam tu. dari week 16 😂 sis banyak rehat je. Sebab if move a lot cramp. Tapi xpe normal tu sis. Enjoy your pregnancy 🥰

4y ago

Haha . Oh yeke . Okay okay . Thanks a lot 😘

Awal lagi sis. Nnti baby bergerak..urut boleh naik atas balik..kalau skrg uri dibawah. Berhati hati la. Jgn buat kerja berat

4y ago

Sama sama take care ye

Kes Sama dengan Saya, uk 16w letak dibawah sebab size baby msh kecil so nak tunggu sampai uk 20w. Banyak berdoa sahaja...

4y ago

Oh yekeaa . Okay okay . InsyaAllah . Terima kasih sis ☺️