status wassap

salam momy2 semua ,saya nak tanya salahkah saya berkongsi cerita tentang perkembangan kandungan saya ddalam status wassap saya sendiri .. saya just tulis NANTI LEPAS IBU BERSALIN ADIK KENA TAHAN NICU SEBAB IBU ADA GBS ,LEPASTU NURSE GTAW IBU BOLEH LA REHAT SEMINGGU DULU KT RUMAH .,yg tuu saja .. tadi saya pergi klinik utk chekcup bp time nak amik tekanan darah dan timbang nurse terus marah2 saya cakap hang dok up status apa cerita apa , saya pon jadi terkejut laa lpastuu dy cakap semua owg pakat berangin (nurse)maksud dia ..padahal dia bukan nurse yg handle kes saya pon .saya jawab balik laa ,saya bukan update ap2 pon ,dia kata hampa nurse punya nak jaga ,hampa p buka kepong hampa sendiri ..dia kata lagi kalau ketua pengarah depa tahu cmna..saya senyap jaa dan senyum dia cakap tuu depan pesakit lain jatuh airmuka saya depan tuu .. yg dia boleh tahu sebab nurse yg rawat saya tuu frend wassap dgn saya dan saya tgok ,dy lihat status saya mgkin dy yg bgtau depa ..

50 Balas

Kalau pregnant ni, seeloknya tak payah pun canang 1 dunia. Tu pun 1 ujian dari Allah Azza Wa Jal. Kita nak cerita, cerita jela dengan husband. Bayangkan KALAU orang yang TER baca post u tu yang jenis susah nak dapat zuriat atau jenis yang memang takda zuriat. Boleh bayangkan tak betapa sedihnya dia sebab tengok orang lain senang je dapat. Dia yang usaha macam2 nak dapat punya lah payah. Disebabkan post kita, orang lain turut terasa hati. Memang lah u tak tahu, sebab tu jangan post. Tahu tak cerita pasal artis Indonesia yang pregnant anak kembar? And dia hari2 post pasal kandungan dia. Dia happy and excited sangat. Tapi orang yang tengok dia happy tu ada pelbagai jenis muka dan karenah. Bila lagi berapa bulan nak beranak, tiber takda khabar dari dia. Rupanya baby dia mati dalam perut. Sedih kan? Macam mana lah perasaan dia. Perut besar dah memboyot. Canang 1 dunia. Tibeh Allah tarik semua nikmat gembira tu, takda 1 kata yang boleh ungkap untuk gembirakan hati dia melainkan penyesalan. Kesian sis. Kita yang pregnant pun belum tentu tahu anak yang bakal lahir tu macam mana proses dia, hidup ke tak. Kita yang melahirkan pun belum tentu diberi izin oleh Allah untuk hidup menikmati saat2 bersama anak yang baru lihat dunia. Jadikan lah iktibar kisah artis Indonesia tu and banyakkan lah membaca. Semoga Allah panjangkan umur kita dan zuriat kita yang bakal melihat dunia tak lama lagi. Semoga Allah permudahkan proses melahirkan tanpa ada sebarang komplikasi. Aamiin Aamiin Ya Rabbal Alaamiin ❤️

5y ago

Betul apa yang sis Miera tu cakap . Siapa je yang tak bahagia bila pregnant kan tapi point sis Miera tu seeloknya jangan canang satu dunia means tak perlu heboh sampai semua orang tahu, cukuplah family atau orang terdekat je tahu 😊 kalau ada rezeki Alhamdulillah tapi kalau takde, sedih pun satu hal malu pun satu hal. Bukan nak cemburu dengan rezeki orang tapi kita tak tahu lagi anak tu akan jadi rezeki kita atau tak. Pregnant tu pun dah satu rezeki kan dan kita kena berdoa je semoga kandungan baik baik sampailah melahirkan. Kandungan stillbirth ni orang paling takut sebab ada kes dah masuk 39 minggu pun takde rezeki anak mati dalam kandungan. Dah esok lusa nak bersalin tu tapi dah Allah catatkan bukan rezeki, kita manusia terpaksalah redha. Bukan cemburu ye sis tapi saling mengingati

Hmm pelik betul perangai orang orang ni kan btw sis dah berapa bulan ? Saya nak share pengalaman saya sis , awal tahun haritu saya pregnant anak pertama . Excited sangat sampai setiap masa up status nak bagi orang tahu kan tapi last last tercatat takde rezeki saya , kandungan saya disahkan kantung kosong terpaksalah gugurkan kantung tu sebab baby tak menjadi . Sedih dia jangan cakap tapi malu pun ada dengan orang orang sebab apa ? Sebab masa pregnant saya excited share progress kandungan saya macam saya sorang je pregnant 😅 last sekali Allah tentukan takde rezeki saya . Terus senyap saya takde update apa apa sampai orang tertanya tanya dah bersalin ke huhu . Pengajaran yang saya dapat rahsiakan kehamilan kita sebab belum tentu jadi rezeki kita . Alhamdulillah skrg saya pregnant lagi , dah 17 minggu tapi saya senyapkan je kecuali family je tahu 😊 kita cuma boleh berdoa dah jaga sebaik mungkin tapi kalau Allah nak cakap bukan rezeki kita maka takkan jadi rezeki kita . Kun faya kun

5y ago

Agree. Pernah baca jugak, early pregnancy kalau boleh jangan lah galak sangat duk share. Sebab time tu baby fragile lagi

Saya bukannya nak kecam ke ape ye sis, maaf la klu kata2 saya ni sakitkan hati awak ye, saya ade diary, saya ni x bekerja, kiranya stress kita ni kita nak luah je kan. Saya pham awak up status sebb awak nak luahkan, xder niat awak nak org lain baca kan, sy pun dulu mcm tu, tpi sekrg sy dh kurg sejk tu la sy ade diary, pa pe sy tulis je dlm tu, bukan ape sis, mmg la kita up kita tk der pun nak org bca pun status kita, tpi dlm dunia ni even bende2 kecik pun org ambik tahu, tetiba jdi dengki kt kite tnpa kita tahu sebbnya. Manusia ni ada jenis2 dia, so mcm sis, sis suka luah kan, jdi sy sarankan sis buat privacy, hide status sis dripda nurse di KK, nurse tu pun msalah jugak tu, tetibe je nak mrah, tegur elok2 boleh je.. Okey😉

5y ago

Saya pun pernh kena mrh dgn nurse seblum tu sebb tk pergi temujanji jumpa doktor, mmg dia mrah mcm kita curi duit dia, sy terlupa sekali tu sebb ingtkn hari rabu, rupnya hari isnin, pastu tgok dia cop nama dia rupnya pelatih, mcm berangin jugk sye mase tu, dh la pelatih tpi buat mcm ade jwtan besar, ckp elok2 kan boleh je

Camni la sis.. Kita xtahu org dengki ke apa dgn kita.. Sbb bnyk saya baca dkt fb psal kita selalu rajin up status psal kandungan kita.. Klo boleh sorok kan sis.. Saya pon ada jgk excited jdi terrpost..pastu Cpt2 delte.. Banyak sis kes camni... Kita xtahu sapa yang dgki dgn kita.. Boleh jadi adik bradik.. Sedara, kwan baik pon boleh! Banyakkan dkt kan diri dgn Allah.. Saya tau sis excited.. Cam saya jugak.. Tapi xboleh nk tyang sgt sis.. Org tayang biarkan.. Kita? Jangan! Kita xtahu apa jdi dkt kita dan baby

Tu takot nak bercerita.bercerita orang trdekat je. Kt fb banyak share info2 psal org hamil. Takot jgk ad yg terasa wlaupn ada yg xtahu sy dh mngandung.. yelah, 2 bln kawen dh lekat sebulan dh.. klo yg dh lme kawen tu msti rse sdih.. sbnrnyer hidup kita ni Allah uji mcm2. Mngandung awal ni pn ujian Allah jgk. Setiap mnusia Allah uji lain cara. Kita sbgai hamba terima dgn hati trbuka.

Aah xyh la nk sharing. Gbs tu kira bkaitan kelamin... Agk memlukan klu bgthu org. Ye mmg open je tp jgnla declare... Lgpn bby blom lhir lg kan, awak thu ke dh kne msuk ncu ke apa. Doala yg baik2... Hrp xdela kes msuk nicu smuatu... Just be positive... K... Kne truskan on ubt antibiotik je. Hrp yg baik2 laaa utk ibu dan anak nnt.

5y ago

Kalau GBS mmg kena masuk NICU utk monitor..tak bermaksud baby tak sihat.

Tak Salah awak nak update status, cuma kalau boleh situasi mcm awak Kan, better unseen status awak drpd diorg nurse tgk.sebab bukan semua orang boleh professional dlm kerja diorang.sebab hal yg berkaitan dgn perkhidmatan kesihatan ni melibatkan privasi.jadi diorg ade etika yg diorg kena jaga.

Hide je status drp org2 mcm tu... Sy pun pernah kena tp bkn dgn nurse. Just update pasal alahan.. Beria dia pm kita ckp jgn duk update sgt.. Nti gugur. Kalau dia, hari2 update pasal laki, pasal ank dia... Xsemua org suka tgk kita happy... Tp kalau kita jatuh ke apa, bersorak la dorg suka.

5y ago

yallah siap doa lagi bgi gugur , salah kaa kita nk share bnda2 cmni tuu belum dok share pasal makan laa det laa berjalan sana sini lagi adoi ..depa tuu busuk hati bukan apa..

Pulak da. Sy ingtkn ada sedara mara yg terasa. Ni nurse. 😂😂😂 Hide je la status dr nurse tu sis. Apa yg nurse tu takot xtaw. Sy tiap kali checkup nurse pon gossip aje. Tak pkai name tags la. Ade org atasan turun, menggelabah. Pastu salhkn org atasan suka dtg spot check 😂

5y ago

Saya Masa tu xde masalah tapi nurse dekat kaunter bengang dgn foreigner sebelum Saya tapi rasa marah tu dia lepaskan dekat saya.bila Saya ajak bercakap personal xnak.so Saya report dekat pihak berwajib.Baru nurse ckap dia stress dgn foreigner sebelum turn Saya.

sebaiknya jangan share apa2 pasal pregnancy kita. elakkan timbul hasad dengki mcm ni. banyak luangkan masa dengan baby awak. buat persiapan. itu je. suami saya selalu pesan nak share apa2 pikir dulu. sbb bila dah jadi mcm ni nnti awak stress dan mood orng preggy ni lain mcm sikit awak. tc ok

5y ago

ya baik sis suami saya pon dah pesan takbgi saya update dah tentang baby ,sbb ramai yg sakit hati .. tq sis