Monitor BP

Hi..td sy ade appointment kk, nurse cakap kena repeat monitor BP so dtg lg seminggu ikot tarikh yg dibagi..pastu dia bukak column pemantauan tekanan darah m/s 11 dlm buku pink..dia cakap check BP selang sehari..sy tanya, kena konsisten masa ker utk amik BP? Nurse ckp ya, kalau amik BP pagi, seterusnya pagi jgk..so bila sy balik rumah tgok buku pink, column tadi, sy mcm tertanya pulak yg ni kita sendiri patut catat atau nurse sendiri catat ikot appointment seminggu kemudian? Sesiapa bole terangkan? Sy first time preggy, rse blank kejap bila tgok column ni mcm byk kena isi..td nurse pn xtunjuk page ni btul2 depan sy, just bgtahu cmtu je..kalau sy tahu, mmg sy byk soal lah tadi utk kepastian..harap ada yg membantu..tq

5 Balas

check sendirik & tulis sendirik. saya kena check selang 2 hari. 2 kali saya kena buat, first sebab bp saya tinggi, 2nd sebab berat saya naik 2kg dlm masa 2 minggu so doktor risau darah tinggi. nasib baik tempat kerja ada bp set tu so senang la check sendirik. nanti datang untuk appointment nurse/doktor akan tengok. catat ikut tarikh yang nurse tulis.

10mo ago

Sy pulak bp sejak preggy rendah tp xteruk mana symptoms mcm pening pn xde..berat pulak senang naik, dlm sbln 3kg naik 😂

nurse suruh awk check bp sendri. sama ada buat dkt klinik private, kk, farmasi, atau beli bp set sendiri. and bila dah buat tu kena catat dlm buku. check selang sehari atau ikut date yg nurse ade tulis dkt column tu kalau ade. nnti after 1w pegi kk blik ikut date yg die bagi tu utk review.

Sendiri check sendiri tulis 😅 sy dua2 kali pregnant mmg high bp. On ubat darah tinggi dan ubat cair darah. Dari 8w sampai lah skrg dah 32w. Nasib check up kat swasta je kalau tak dah lama berangkut naik ambulance duk spital 🤣 bp paling tinggi 169/99

10mo ago

Ya, darah tinggi selalunya baby akan kecik sebab blood flow ibu tak cantik dan doktor takut placenta lekang nanti. Jadi memang selalunya 37w - 38w doktor akan nak bagi keluar baby. Tak semestinya czer tp sy dulu czer sbb bila induce tak bukak jalan jadi czer je la. Baby keluar dekat2 38w 2.65kg

sy catit sendiri. sama jugak kena check 2hari sekali. bab masa yg sm kena cek tu sy xingat nurse sy ada bgtahu mcm tu ke x. 😂.start sabtu hr tu kena cek BP sbb berat naik bnyak. lain2 so far okey je xada mslh. berat je bermasalah

Ohh paham dah..tq share ilmu 😇