Cara berpantang czer

Salam mommies, ada yg boleh share mcm mana berpantang untuk czer? Sy prggy 6 months, twin babies. Tapi doc dah cakap nnti sy czer je sbb ada risiko asma and anxiety. Boleh tak mommies semua share berpantang czer camne? Sbb sy nak book confinement pakej 😌 tapi taktahu patut ambik yg mcm mana. And ada tak yg sudi share tips cepat langsing balik lepas bersalin and dlm proses pantang tu. Tq 🫶🏻❤️

6 Balas

Jgn angkat benda berat...minum air kosong byk, mkn sayuran hijau, bykkan mkn oren, jambu batu... Ubat cair darah jgn skip, klau ambik pakej cl, diorg akan dtg berapa hari tah lps bersalin..tak ingt dh..tp lpas discharge diorg takkan dtg terus..diorg akan bg masa ibu rest dulu...diorg akan tungku tp takkan kacau bhgian bwh perut.. Dan czer perlu berjalan ye utk regangkan otot2 kita..jgn baring je...org ckp czer jgn byk gerak kna rest kan? No, czer kna bergerak...just jln dlm rumah je tak perlu ke tmn bgai..ptg2 tu duduk lah ambik angin luar rumah ke, Pling penting, dlm pantang @ hbis pantang sklipun jgn angkat berat... Penjagaan luka czer pulak, time mandi just layurkan air , sapu perlahan di tmpat luka..lps mandi, dab2 dgn cotton wipe yg selalu lap makeup tu.. biarkan luka kena udara kejap bg kering bru pakai panties.. sy pakai pampers dewasa je dulu senang.. dan sy bli gel solcoseryl gel utk sapu dkt luka, luka kering & cepat cantum.. kalau awak tak berani tak perlu.. just dab kering je sentiasa.. Utk anak, mintak tolong husb awak uruskan dulu smntara dia cuti..semoga selamat semuanya utk awak..

sya czer anak 1st dulu sya byk berjalan. berjalan dlm rumah je. Luka czer ok dlm MSA 2 minggu je. sya Makan buah Oren,x skip ubat yg dok bagi. jgn angkat Benda berat masa berpntang.lepas pantang pun sma.kalau boleh setahun jgn angkat berat. penah dgr Kes dulu sorang ibu ni dia dh 6 tahun czer, parut dlm czer dia terbuka bukan parut luar ye.parut yg dlm tu. ngeri Tau dgr Kes tu. ok,utk penjagaan parut pulak sya xde sapu apa2 ubat. cuma pastikan parut tu sentiasa kering je,jgn basah jgn lembab. sya keringkan pakai kipas. sya xde lap2 pakai kapas or Kain. sbb seriau😂parut czer sya Jenis gam. bukan jnis jahit benang. dlm masa berpantang sebulan tu,sya amalkan diet mkn suku2 separuh. byk Makan syur n buah. lepas sebulan berpantang,sya pakai bengkung.sapu minyak panas keliling pinggang n perut,jangan terkena parut czer. sya buat. lepas abis 3 bulan cuti bersalin, sya dh start keja,tiap2 petang sya akan jogging pusing taman. amik masa juga nak krus.ikut metabolisme bdan seseorg. yg penting,konsisten jaga Makan n buat senaman. jaga Makan bukan masa berpantang je, selama2 nya kita kena jaga Makan. tu je la tips sya.

czer jgn duk brptng tilam kt bwh. kena duk ats katil. bntl kena tinggi, pkai 2 bntl senang nk bgun dri baring. jgn tunduk. jgn brgerak ksr. jln pelan2 tkpe. mkn oren byk2. luka kena sentiasa kering. kdg peluh kena hala kipas kt luka. pstu beli la bntal untuk myusu bby.

kalau sye dlu sis, bnykkan makan buah oren, ubat cair darah jgn skip. lps mandi saya akan guna hair dryer tuk keringkan tmpt czer then bru pkai pad.

ade kee berank twin normal?

1y ago

hebatt lah puan tuu ..kuasa allah ..

not sure la sis..