Berpantang Salin czer

Ape yg patut buat klu pantang salon czer? And klu baring mengiring blh ke czer? Takut Sgt sbb baru bersalin czer 10hb haritu

4 Balas

saya baru sebulan lebih jgak czer. Awal2 dulu sakit jgak nak mengiring. Dah 3 minggu ke atas centu baru saya try ngiring sikit2 sebab sakit belakang jugak menyusu anak sambil duduk lama2. Tapi saya tak mengiring betul2 pun. Saya tahan bantal kat belakang untuk support jugak. Tapi hari tu kat hospital saya nampak ada yang czer jugak tapi mengiring. Tak pastilah. Mungkin ikut badan orang jugak. Kita rasa2 sendirilah badan kita. Kalau sakit, hold dulu jangan buat lagi. Then, antara yang nurse cakap dekat saya, sentiasa pastikan kawasan jahitan tu kering dan bersih. Lepas mandi, lap pelan2. Kalau sesuai duduk dalam bilik, dedahkan je luka tu dengan udara. Dan banyakkan makan makanan2 tinggi vit c macam buah oren, sayur-sayur hijau..Makan setiap hari takpa. Dia bantu jugak proses sembuhkan luka. InsyaAllah. Oh ya lagi satu hari tu doktor dgn nurse pesan jangan makan ikan haruan, jangan guna minyak gamat. Benda ni dia memang nampak macam cepatkan sembuh luka. Tapi sebenarnya kat dalam tak elok. Doktor suruh biar ja dia baik naturally. Lebih baik. Tu yang orang share dengan saya lah. Saya pun sedang lalui proses penyembuhan. Moga cepat sembuh sis..😊

3mo ago

terima kasih sis..ramai jgk ckp jgn mkn ikan haruan dulu minyak gamat pun jgn letak..ade jgk yg suruh mkn ikan haruan..sy Cuba mengiring mmg rse ngilu ..Nk batuk pun tertahan2..tersedak pun same..semoga sis pun cepat sembuh ☺️

Just kena jaga luka je awak, make sure luka tu sentiasa kering je. Baring mengiring pun depends pd badan awak, kalau awk selesa, then okay je. Sy pun baru sebulan lebih bersalin czer. Mula2 seram sikit nak mengiring, lama2 okay je, cuma tak boleh lama sgt sebab sy rasa tak selesa dekat bhg czer tu.

3mo ago

Baik sis..terima kasihh sis

sllu czer mniarap yg scary sikit. mgiring tuh okay je, masa nak bangun pun ada cara dia kan, just kena jaga sikit sbb luka dlman take time, kalau batuk pun tahan dgn bantak ,sbb sakit kan + takut terbuka ke apa . tak bole angkat berat.

3mo ago

tak terfikir Nk meniarap sis😂..sbb sakit czer tu..

Saya masa awal2 czer dulu bila mengiring rsa tak selesa, luka rasa ditekan2...so spnjg masa baring terlentang. Skrg sebulan lebih dh boleh mengiring tp tak boleh lama sgt, sbb luka rsa ngilu...huhu

3mo ago

ye ngilu Sgt rsenye