Pantang selepas bersalin

Salam ibu2. Nk tanya biasa lepas bersalin mmg kena berurut ke? Urut tu sekadar nak manjakan diri atau mmg ada urutan khas utk kecutkan rahim etc? Sy due 14/3 ni anak first tgh fikir2 nak ambil pakej pantang ke tak perlu. Lg 1 takut tak tahan sakit kena urut😅 Ibu2 yg lain boleh share cara pantang masing2? Org kata lepas bersalin ni akan rasa sakit rengat sbb rahim nk kecut balik..sbb tu ke kena berurut?

19 Balas

Sy rasa berurut lepas bersalin nie hanya untuk urutan manja saja kot. Sy x de pun amalkan berpantang sgt nie pun such as berurut, bertangas, bertungku nie semua. Bg sy mcm x make sense saja. Hanya org2 kita saja yg buat semua nie. Its just mentality kita saja. X de masalah pun nk berurut lepas bersalin nie sebenarnye, nk bg relax kn badan, boleh je. Ikut kemampuan masing2. Mcm sy, sy berurut lepas anak 3 bulan lebih. Just nk berurut relax saja. Sbb phase mula2 lepas pantang nie, nk deal dgn baby, deal dgn kesakitan jahitan lg, deal dgn nipple crack lg, deal dgn new lifestyle. So many things to deal, so nk relax tu mmg x la. X semua org akan rasa rengat nie. Tp kita akan rasa la uncomfortable badan kita nk back to normal kn. Sy berpantang hanya makanan dan dptkn rehat secukupnye sahaja. Bykkan protein sbb nk luka cpt sembuh. Baby sy stay ward 5 hari sbb kuning, so 5 hari tu la sy betul2 rehat.

2y ago

Okay je kalau mmg ada org yg nk jaga sepenuhnye berpantang nie. Sy berpantang kt rumah sendiri, mak mertua ada dtg, masa nie pkp mmg x boleh rentas negeri, sy pun x balik la rumah mak sy. Mak mertua sy umur da 70+ lebih. X sampai ati nk suh die berurut semua walaupun die keje kt kg sebagai tukang urut. So sy decide sy pantang je la sendiri. Haah hanya jaga makan sahaja dan rehat selama 5 hari tu. Dlm 2 mgg sy da okay dah boleh handle baby sorg diri. Mak mertua pun balik ke rumah anak die lain sbb die tgk sy dah okay. Sy x pakai bengkung pun. X pe awak tgk la keperluan diri awak mcm mn. Perlu ambik CL, ambik untuk dlm seminggu ke, nnt blajar dgn CL tu. Bulan 3 due kn, dah boleh book CL tu.

Bagi saya urut ni untuk kebaikan diri sendiri jugak..self reward lepas dah penat bertarung nyawa nak dapatkan si kecil, saya memang tak pernah urut and penggeli, bila cl urut je saya menjerit haha😅..saya amik package pun 3hari je Ikut kemampuan..sedap jam badan legakan lenguh otot semua tu,pasal perut pulak kalau nak kecik balik tu sekejap je kalau betul Pakai param kat perut dengan bengkung tape tu..Cuma satu jelah perut still akan ada menggelebeh sikit melainkan main gym,time ada cl ni la kita boleh rehat,dia mandikan baby urut tuam baby semua,masa sama diri sendiri pun lega badan🥰

Saya tak percaya perlunya berpantang lepas bersalin ni, tp saya ambik jugak pakej pantang sbb nk ada masa berehat sedikit sebelum full on jaga anak sendiri. Macam dimanjakan sikit lah, anak pun ada yang tolong tgkkan. Saya cuma suka pakej berurut yg disediakan, lg lg anak jenis tidur tk boleh letak di tilam. Nk melekap kt dada je tiap masa. Jadi dgn berurut lah dapat rasa lega / longgar sikit segala urat di badan. Bab bertangas, bertungku, dan lain-lain tu bagi saya tak perlu pun. Param tu sbb panas, membantu lah kot klu badan ada lenguh ke urat tegang ke. Macam sapu minyak panas lah.

kalau sy memang sy ambil sbb masa preggy badan, urat semua tegang kan, bila dah beranak time pantang ni lah nak manjakan diri, mengurut ni bukan je nak elokkan muscle² yg keras kejung, nk betulkan urat yg kembang, tp ibarat terapi pada badan, bila dah berurut, bertungku, mandi herba badan tu lebih rasa segar, lebih bertenaga, nt pantang kene pakai energy byk sbb baby dlm pantang kadang kuat rengek nye 😂, so mommy kene kuat kene cukup tenaga badan pon kene segar,

2y ago

biasa berurut tu berapa hari lepas bersalin dah boleh urut dah? masa kita baru lepas bersalin atau masa bdn kita dah rasa sihat sikit?

Bagi sy la, sy lagi suka urut sbb lepas urut mmg sedap sikit badan. Even masa sy preggy 7 bulan pun, sy urut badan kecuali perut. Leganya lahaii 😅 tapi depends dkt awk nak urut ke tak. Sbb bidan tu dia urut badan + breast bagi lancarkan susu. Pernah sy kencing tak lawas masa pantang, bidan urut bahagian tepi ari2 tu. Uii dia punya masuk angin, sakit woo 😅 baru la okay sikit. Dgn nyusu anak setiap 2 jam, mmg letih badan 😁

bgi sy perlu, x wjib tp perlu... bila brurut mmg rsa rign sgt bdn...drh pn rsa mngalir elok, sy mmg pntg sgguh dgn mak sy..sy mmg ikut cra dia dgb btgku smua.. sbb sy tgk mak sy dh dkt 70an tp bdn msih ggah lgi, pnyakit pn xde.. sgt beza dgn org lain yg sbya umur dia.. bdn nk pki lma jdi ap slhnya, bkn slalu pn..bila ank2 mkin mmbesar kita mkin bz, nk brurut smua mmg pkir byk kli.. so msa pntang je la bleh buat

Urut ni terapi... tak kisah lh samada beurut slps bersalin atau sblm hamil. Badan lenguh2 bila diurut, rasa segar. Jadi terpulang kepada keselesaan masing2 nk berurut atau tidak. Kecutkan rahim tu buat senaman kegel pun boleh. betul, memang ada badan yg tak tahan diurut. Penggeli. Bila urut je jerit, haha. ikut puannn.. memang tak pernah berurut ke sblm ni?

2y ago

Setuju. Perut / rahim kecut tu tk payah berurut, tk payah nak urut naikkan peranakan apa semua. Badan kita ni Allah ciptakan cukup hebat, organ dalaman lepas bersalin akan pulih/kembali kepada bentuk asal dgn sendiri. Berurut ni lebih kepada utk hilangkan rasa penat lenguh badan. Dah bersalin nnt dah dukung anak, menyusukan anak etc badan mmg kalau boleh nk biar diurut tiap hari.

bg sy wajib lps bersalin samada ggur ke bersalin normal ke czer ke mmang kne urut sbb nk segarkn bdn2 nk betulkn urat2 yg bengkak sbb masuk angin ke ape..bg family sy mmang wajib mengurut tkut tombang keluar,tkut rahim jatuh lps bersalin..tp xtau la org lain klu bdn tahan kebal xsakit xmsuk angin lps bersalin bole je..tp mndi la air pns klu xnk bg angin masuk😅

Bagi saya urut penting…masa first baby susu saya x keluar banyak…rasa nak demam…nasib ada bidan tu tlg urut…lagipun bila urut badan rasa segar sikit, bertungku plak cepat kecutkan rahim Rengat plak setakat ni bersalin anak no 2 x pernah kena lg…x taulah kalau nombor 3 kena… Masa pantang xda amalkan jamu…berurut saja…anak2 mandikan sendiri…

Bagi pendapat saya perlu berurut. Sebab kitakan bersalin byk urat putus jadi berurut bagi badan tak sakit2 dan tak masuk angin. Minta suami belanja sebab kitakan baru balik berjuang. Balik berjuang semua badan akan penat dan sakit. Untuk rahim kecut tu…rajin bertungku….ni buat sendiri pun boleh.