Bengkung selepas bersalin

Salam . Hai ibu2 .. ada org bg bengkung ni kt sy. Nk tnya sesuai ke utk pantang bersalin? Atau kena beli yg pnjng smpai punggung tu? Sbb yg ni cover perut je. Klau blh nk jimat pkai yg ni je. Sy firstmom hrp ibu2 dpt share pnglaman #pleasehelp #bantusharing

Bengkung selepas bersalin
8 Balas

wsalam puan 😉✌🏻..oh ttg bengkung ni apa yg sy tw..biasa org pakai bengkung ni bukan sbb nk bg perut kempis semata2 lepas bersalin .tp tujuan utama berbengkung adalah nak merapatkan balik pelvis yg merenggang ketika hamil..dgn cara pakai bengkung yg sesuai dpt merapatkannya dlm ms yg sm nk memudahkan pergerakkan kita semasa nk berjalan xde rs mcm allignment lari... tu apa yg sy faham dr apa tukang urut bgtw.. sbb tu org2 dlu syorkan pakai bengkung kekdg ada yg slh faham ttgnya😅✌🏻 ingat pakai sbb nak kurus xnk perut buncit..tp sbnrnye sbb lain tujuan merapatkan kembali pelvis yg merenggang ..mcm jenis bengkung ni depend pd keselesaan kita... cer puan try pakai yg org bg ni dlu ok x .kalau xok..puan try beli bengkung tradisional atau ada lg satu tu jnis strap 3 in 1... utk perut..support punggung dan pelvis . blh plih nk pakai mana satu ketika itu yg memudahkan kita .. atau try mama choice pun blh juga ramai bg review best pakainya... . mg dpmudah segalanya..aamin.... oh ya nnti try follow ig eja_confinementhelper dkt situ dia ada share ttg berbengkung .berpantang dan bersalin tenang..mana tw blh mmbntu puan ni ss ig nya nnti puan try follow ye😉✌🏻

1y ago

sbb ke6.. hrp apa sy share ni dpt mmbntu smua bakal2 ibu..no hate just love❤️t8 care

klu ikut petua org dlu2 pemakaian bengkung ni prlu slain utk mengempiskan perut ia jgk bole merapatkan rahim .. tpi zmn now dh brubah tepuk dada tnya la selera msing2.. klu saya memg amalkn pemakaian bengkung ni dr ank first to 3 n in sya Allah ank ke 4 pn saya akn amalkn n saya suka bengkung yg jnis tmpl n pnjg smpi ke peha

Pakai bengkung ni tak wajib pun. Ikut atas orang. Tapi saya berpantang anak no 1 sampai no 3 memang suka pakai bengkung. Pantang kali ni saya pakai jenis strap panjang sampai punggung brand v asia beli kat shopee murah je rm34 macam tu.

Ikut atas selesa. Tapi kalau beli yg ni, beli yg panjang paras punggung. Sebab nak rapatkan balik tulang punggung semua tu. Ngeee... kita berpantang pakai bengkung tali tu 2minggu. Lepastu pakai bengkung moden ni. Taklarat nak mengikat hahaha..

Sy beli yg sampai punggung tu, sbb taknak melawan ckp mak kan😂 tp dah pantang sy pakai yg belah perut tu je, yg lain malas🫢

sy beli bengkung 3 saat tu, dia tutup punggung juga.

Hi, pemakaian bengkung tak wajib.

1y ago

Buncit atau melebeh tiada kaitan dengan bengkung. Ia disebabkan oleh pemakanan, gaya hidup dan hormon. Saya sendiri tak pakai bengkung. Terpulang pada Puan nak pakai atau tidak ☺️

Tiada pengalaman

1y ago

sis pakai bengkung jenis apa lps brsalin?