Niat puasa dan berpuasa

Ramai yang post tanya pasal puasa boleh ke tak , take note ibu² yeee . Kita wajib niat puasaa dan bangun sahur dan cuba puasaa. Incase pukul 8pagi dah xleh nk go on, baru berbuka. Jangan ambil mudah yee. Xbaik yee. Boleh google atau youtube bende ni

14 Balas

ya Cuba dulu jgn terus ckp x blh. mntang2 ada kelonggaran yg diberikan. nt masa nk ganti puasa lg banyak alasan. bln puasa ni Kita x rasa sgt sbb org lain pn pakat puasa. nanti bila duk ganti sorg2 kita rasa la tgk org lain blh mkn minum. sy thn lepas dpt puasa 11 hari je. sbb bersalin anak sulung. skrg Sy tgh pulun ganti puasa 19 hari. huhu sape suh last minute kn😂. sy tgh pregnant anak kedua skrg 5 bln. Dan jaga anak kecil 11 bln yg tgh aktif. tp sy Cuba jgk. in shaa Allah blh. mtk doa bnyk2 dgn Allah diberi kekuatan and selalu ckp dgn bby dlm perut. tp xde la smpai paksa diri tu melainkan betul2 rasa x blh Sy terpaksa la berbuka. so far Alhamdulillah Sy berjaya. ada lagi 5 hari ni. 2 hari je Sy dpt rest. dah discuss dgn husband Dan pilih date. sehari nk pergi berjalan sehari lg nk pergi buat detail scan.🥰

2y ago

betul tu, xcuba xtahu kan. hihi. semoga dipermudahkan semua urusan puan

Ye betul tu sis, saya bulan puasa ni 8 bulan lebih dah, time raya duenya( first baby). Saya jugak akan cuba berpuasa dalam sehari dua ni nak try tgok keadaan baby camne, risau baby tak bergerak ke apa mcm sblum ni saya akan berbuka, tapi kalau baby okay takde masalah saya akan keep going berpuasa. Sbb dgar org kata time 8 bulan lebih ni la berat baby cepat naik kan, risau plak berat baby tak ngam waktu nak kluar nanti. Apa2 pon moga urusan kita sbgai ibu2 dimudahkan Allah SWT🤲🏻❤️

2y ago

InshaAllah amin mudah mudahan urusan ibu2 yg bakal bersalin tak lama lagi mintak Allah mudahkan amin🤲🏻❤️

Niat puasa mcm biasa..law x blh sgt bertahan bru blh buka... saya dulu masa ank pertama..dlm kandungan 6 bln cmtu spai kul 12 tgahari lbh kurang dh rasa mengeletar x larat.. terpaksalah buka utk elak drpd hidrasi & apa2 yg tak diingini berlaku, mcm pitam ke & sbgnya... Mudahan tahun ni saya blh nikmati bulan puasa dgn lbh baik memandangkan kandungan saya bru trimester 1...semoga dipermudahkn jgk kpd ibu2 yg lain🤗

2y ago

aminnn...tqq sis 😘

Ya, betul. Ustzh Asma' Harun pun pernah ulas benda ni. Di dlm kitab, keyword rukhsahnya adalah "berbuka". Wanita mengandung dibolehkan BERBUKA jika khuatir keselamatan & kesihatan sendiri atau kandungan. Bukan awal2 terus tak bangun sahur, tak niat dan tak puasa.

Ya betol.. InsyaAllah.. Alhamdulillah anak pertama mampu bpuasa..Hihii miss 4 hari.. Now mngndung anak kdua 15w dan si sulong masih mnyusu.. Alllahu.. moga dapat la bpuasa stakat yang mampu..try2 bjaya sparuh hari ja 😅

lega bila baca sharing puan 🥰 semoga kita dikurniakan kekuatan utk brpuasa..sblom ni risau jugak sbb perut xleh kosong lebih 5j kalau x bloated,loya,muntah.. InshaAllah kita semua kuat ❤️

saya paling suka prgnnt sblm ni pun kena bulan ramdhan sebb xrisau untuk saya nk berpuasa. saya ada alahan tp siang hari saya dapat puasa penuh.jnji sahur xtertinggal. 🤭🤭.

2y ago

betul tuu sis. ☺️☺️

Pernah baca…..Ibu hamil x perlu pun cuba2 utk puasa….Sebab Allah dah beri kelonggaran buat ibu2 hamil……tapi klu nak puasa pun xpe…..

2y ago

Ye tau..memang la niat kita nak sgt puasa….siapa lah yg x nak berpuasa kan…tapi saya cuma nak bgtau…x kira larat or x larat…..ibu hamil di beri kelonggaran utk x berpuasa…sebab ada nyawa dlm rahim kita….Itu la yg saya baca…..

kak kalau baru 9w dibolehkan puasa ke? hari2 biasa ni saya tak boleh tahan lapar perut ni kadang belum lunch tapi dah macam tak makan breakfast 😅

2y ago

Cuba puasa ya, InshaAllah bolehh. sy pon gitu jgk dlu. msti mkn 2jam sekali. tapi start hari pertama puasa, jujur sy ckp, rasa lapar tu org kata xde lah mcm hari biasa kita x puasa tu, rasa mcm x percaya. boleh puasa smpai ke ptg. kuasa Allah. mindset pon penting jgk sebenarnyaa. tp kalau rasa xleh nk teruskan, berbuka laaa. islam tu mudah

Terima kasih. insya-Allah saya cube puase nanti... pregnant 16weeks5days.. 😇 harap dapat la sebulan penuh. 🤭

2y ago

insya-Allah sy cube nnt...😁 betul xpose nie kerap lapar dan paling ketara dahaga betull... nak minum je... 😅 semoga urusan awk dipermudahkan jugak.. 😘