Niat puasa dan berpuasa

Ramai yang post tanya pasal puasa boleh ke tak , take note ibu² yeee . Kita wajib niat puasaa dan bangun sahur dan cuba puasaa. Incase pukul 8pagi dah xleh nk go on, baru berbuka. Jangan ambil mudah yee. Xbaik yee. Boleh google atau youtube bende ni

14 Balas

Ya, betul. Ustzh Asma' Harun pun pernah ulas benda ni. Di dlm kitab, keyword rukhsahnya adalah "berbuka". Wanita mengandung dibolehkan BERBUKA jika khuatir keselamatan & kesihatan sendiri atau kandungan. Bukan awal2 terus tak bangun sahur, tak niat dan tak puasa.