Preggy mom puasa

Minta pendapat mommies semua. Jangan kecam kita berkongsi pengalaman ☺️ Pregnant dh 6 bulan tapi berat masih statik. Next check up KK nurse dh pesan berat kena naik 1.6kg. Kita ni puas la mkn mcm2 end up berat gitu jugak. First day puasa smlm boleh tahan lapar haus cuma baby kurang aktif. Tgl lg sejam dua nk berbuka baru rasa pening kepala tp tetap gagahkn jgk smpi berbuka. Dalam dilemma dlm berpuasa tapi berat nak kena naikkan 😂 2nd day tak puasa sbb tgh hari dah menggigil. Kalau boleh nak puasaa#worriedmomhere

7 Balas

Kasihanilah kandungan. Fikiran dan perasaan awak boleh tahan nak puasa, organ lain? Kandungan? Diharuskan berbuka awal... Tadi saya ada baca komen kat post lain, 15 hari puasa, hari ke 16, kandungan tak survive. Allahu.. Inna liLlahi wa Inna ilaihi rojiun. Jangan bawa agak2 ya. Saya yg ibu menyusukan anak dan pre diabetes ni kerap cek bacaan gula semasa puasa sebab selalu hypo. Hypo ni, boleh bawa stroke dan maut ya. Walaupun lg sejam, bacaan gula sya rendah 3.9 ke bawah, saya berbuka puasa awal. Tiada masalah saya ganti puasa pada hari lain. Saya tak nak mudarat kan diri. Anak masih perlu kan saya. Nak naik kan berat badan, ambil menu bersumberkan lebih protein. Tiap2 hari ambil 2 biji telur pun OK dgn sumber protein lain. Ambil juga sumber lemak sihat; kekacang, avacado, Keju, yogurt, minyak zaitun dll. Take a good care

tambah kalori dlm makanan yg kita makan, masak nasi putih biasa tu boleh letak sesudu dua minyak masak@ zaitun. selain tambah berat nasi pun lerai cantik je. sahur makan nasi lauk bersantan ke, protein try gandakan.. minum susu letak kurma yg dh direndam semalaman dlm 3biji. try la sy bmi underweight tk pernah normal, berpuluh tahun maintain tak cecah 43kg sblm pregnant, last sblm bersalin berat 56kg, dekat 1y underweight balik tp ni anak dekat 2y main 45kg

2mo ago

setuju dengan suggestions ni. protein + fat bantu kenyang tahan lama, maybe boleh bantu isu tengahari dah menggigil tu. selain tu fiber, pun sama kesan dia. kurma kaya fiber, bagus sangat ambil waktu sahur beberapa biji. protein + fat pun boleh bantu naikkan berat badan.

masa awal puasa kndugn sy 7 bulan lebih alhamdulillah okey berpuasa bila nk dkt msok 8 month sy on off puasa sb baby masih dk mmbesar perlu tingktkn nutrisi even kita dh ambik sahur tak tahan masok tghari kena berbuka. Benda ni xleh paksa boleh ganti janji baby sihat. Nak dkt hbis posa ni mmg sy try xkuat dah nk tahan perut and baby kurg aktif. lpas kita makan aktif.

sye dlu pun niat mmg nk puasa penuh. sahur mmg makan complete meal. tp baby tak gerak smpai tgahri, trus sye berbuka. both anak2 sye mmg xblh puasa. jgn bahayakan kesihatan sis n baby dlm perut. luar nmpk ok tp baby dlm perut kite xtahu. puasa blh ganti, tpi nyawa dlm perut belum tentu sis.

badan lembik bby x aktif better buka je pose. pastu esok ulang lg bnde sama sbb kita tgk kekuatan diri kita n bby. bab berat tu saya siap turun 700gm dalam masa 2 mggu. nurse okk ja x de bising mana sbb saya cakap pose. x pose pon berat mmng statik situ ja.

awak, kalau tgok baby tak aktif mcm biasa ,better buka la, jgn paksa diri. tau awak nak puasa full ,tapi kalau memudaratkan diri n baby please jgn paksa. dlm islam pun bagi kelonggaran dgn ibu mengandung .

kalau baby xaktif mcm biasa, better berbuka.. puasa boleh ganti