Ganti Puasa

Puasa tahun ni sy cuti selama 7hari..Bila ye agaknya waktu y tbaik untuk sy ganti puasa.Kandungn 19w2d.Due 16/3/20.Agak risau nak ganti,ni kandungn kdua slps kgguran tahun llu.

10 Balas

Due awak 16/3/20 tapi baru 19w ke? Sbb sy due 15/3/20 dah masuk 28w. Tak larat nak ganti. Tahun depan je ganti sebab jenis alahan teruk. Untuk ibu Hamil, Tak sempat ganti puasa bila sampai puasa seterusnya atas beberapa sebab termasuk Hamil, boleh ganti tahun berikutnya tanpa perlu fidyah. Bole rujuk artikel mufti wilayah keluarkan. Tapi kalau awak larat, ganti la isnin kamis. 😁

4y ago

Sama sis, sy 28 weeks jgk.. Da cuba gnti, tp x smpai tgh hri, da dahaga sngt2..

Mcm saya skrg dh 17 minggu 4 hari. Dah start ganti puasa dari minggu lps. Buat selang sehari, Inshaa Allah okay. Tapi baby kurang gerak sikit lah sbb kita tak makan kan. Bila saya try tekan perut, baru dia gerak2. Alhamdulillah lps tekan tu active pulak 😂

Mcm saya ganti smnggu 2 / 3 hari. Buat sikit2. Jgn buat straight terus. Okay je. Sahur mkn oat semangkuk dgn pisang sebiji. Minum susu. Minum air kosong. Mmg kenyang smpai berbuka. Cuma haus jela. Tp boleh je tahan. Heheheh.

alhamdulilah tahun ni dapat puasa penuh dalam mengandung, lepas yg pertama bersalin awal ramadhan. 😅 tips, bangun sahur, makan nasi, minum susu, mkn ubat. jangan lupa minum air masak secukupnya masa sahur. in shaa Allah boleh.

4y ago

Sis bekerja ke suri rumah?

Sy pom sama sis.. Bln puasa aritu, sy kguguran jd tnggal posa 11 hri.. Ni x gnti lg, da cuba gnti, tp x smpai tgh hari lg, dahaga yg amat sngt, jd sy brbuka sbb xnk ambik risiko..

Sy pun ada 4 hari lg kena ganti.. Due bln 5. Tnya nurse baru ni dia ckp blh je ganti.. Tp xsmpai tgh hari sy puasa, dh rasa lapar lain mcm. So, berbuka jela... 😅😅

Ramadhan last year I'm 2 months pregnant, jd sy x puasa the whole month tu sbb risaukan baby. It's my 1st pregnancy so tak berani ambil risiko.

5y ago

Not sure. Sbb sy mmg x puasa time preggy. Cuba la puasa kalau nk jugak. Tp tunggu tima bayi gerak kot. Time tu kita dpt agak bayi ok ke tak. If rse penat or baby kurang gerak tu buka la puasa. Xpe kita preggy ni ad rukhsah.

Bg sy la, 7 hti tu xde la byk sgt.. sis buang selang seli la.. selang 2 hri ke.. kne brtnye yg lbih arif la

4y ago

😊nurse dh bg cdngn tu mybe bby tu ok je klu nk puasa

Klu kandungan berisiko dan blh menjadi ancaman pd bayi, tak pyh dulu la sis..

5y ago

tu la..sy takut klau puasa mmbhayakn byi sy.bukan xnk ganti..tapi...mm

sy ganti masa 5 bulan haritu